Tour 202: Bora s pravimi pomočniki in odlično opremo najboljša izbira

Vendarle niso tako obrabljene kot tiste njegovih kolesarskih vrstnikov, saj se Roglič šele približno desetletje profesionalno ukvarja s tem športom. Tudi zaradi tega vodja njegovega novega moštva Bore Hansgroheja Ralph Denk ni kolebal, ko je imel priložnost v svoje vrste privabiti enega najboljših kolesarjev zadnjih sezon.

Primož Roglič se je po sedmih letih odločil za zamenjavo moštva. Foto: EPA
Primož Roglič se je po sedmih letih odločil za zamenjavo moštva. Foto: EPA

“Pozno se je začel ukvarjati s kolesarstvom. Veliko energije mu je še ostalo, tudi precej svež deluje. Mislim, da bi bilo drugače, če bi Primož dirkal že v konkurenci do devetega ali desetega leta. Dejansko pa je začel med kolesarji do 23 let,” je povedal Denk. Nemec je vodja in tudi ustanovitelj ekipe Bora Hansgrohe. Ekipa se je sprva imenovala Team NetApp, od leta 2015 naprej pa je glavni sponzor ekipe nemški proizvajalec kuhinjske opreme. Denk je tistega leta Rogliča že vabil v svoje vrste, a mu ga ni uspelo prepričati. Bora je bila tedaj še celinska ekipa in ni imela zagotovljenega mesta na dirkah svetovne serije. Šele leta 2017 ga je pridobila. Rogliču se tako ni bilo težko odločiti in je raje odšel k ekipi na najvišji ravni, torej k Jumbu, Denk pa je bil med dogovarjanjem o prestopu navdušen nad tem, kako malo se je spremenil v zadnjih osmih letih. “Presenečen sem bil. Enak je bil kot tedaj, ko je bil dejansko še amater pri Adria Mobilu, zdaj pa je eden najboljših in eden najslavnejših kolesarjev na svetu. Kar zadeva osebnosti, pa je Primož bolj ali manj enak. To mi je všeč. Z obema nogama je trdno na tleh. Mislim, da takšni ljudje spadajo v našo ekipo,” je razmišljal Bavarec. En dolg pogovor je bil dovolj, da je bil Denk prepričan, da je Roglič pravi za Boro. “Velike odločitev moraš sprejeti v trebuhu,” je opisal svojo intuitivno potezo.

V valovskem podkastu Tour 202 lahko tudi slišite, da se zdi, da je Roglič ob pravem času odšel po nov izziv. Dolgoletni radijski kolesarski reporter Igor Tominec meni, da je Roglič našel pravo, novo okolje. Precej ekip se je zanj zanimalo, čeprav jih ni veliko, ki bi si lahko privoščili odkup njegove pogodbe. Med zainteresiranimi so bili, denimo, tudi Movistar, Lidl-Trek, Ineos in Israel Premier Tech. “Na koncu se je odločil za ekipo Bora Hansgrohe, za katero mislim, da je zagotovo, če potegnemo črto in pretehtamo vse dejavnike, najboljša možna odločitev. Imajo odlično opremo, imajo odlične pomočnike. To je tisto, kar je gledal Primož Roglič pred naslednjim Tourom,” je povedal Tominec. V ekipo prihaja nekdanji zmagovalec Dofineje in Baskije Daniel Martinez, ostajajo pa Aleksander Vlasov, ki je bil na vseh treh grand tourih že med najboljšimi desetimi, Jai Hindley, ki je lani z zmago na Giru poskrbel za največji uspeh ekipe, Emanuel Buchmann, ki je poskrbel za najboljšo dosedanjo uvrstitev na Touru, to je četrto mesto. V ekipi je tudi predhodnik Primoža Rogliča na najvišji stopnički zmagovalnega odra Dirke po Kataloniji Sergio Higuita, dvakratni zmagovalec dirke Pariz–Nica Max Schachmann, pa zmagovalci etap na grand tourih Nico Denz, Leonard Kämna, Bob Jungels in Danny van Poppel. Rogličevi novi moštveni kolegi so doslej povečini z odobravanjem sprejeli novico o njegovem prestopu, eden redkih, ki ni bil povsem navdušen, pa je najobetavnejši mladi kolesar moštva.

Sorodna novica Roglič in Bora Hansgrohe imata skupni cilj − zmago na Dirki po Franciji

“Cian Uijtdebroeks je eden tistih, od katerega je bilo slišati, da mu prestop ni všeč, zaradi lastnih ambicij v klubu. 20-letnik je zmagovalec Toura de l’Avenir pred dvema letoma. Morda tu ne bo šlo vse tako gladko,” je povedal Luka Dolar, ki je za Val 202 spremljal večino najpomembnejših kolesarskih dirk v preteklih sezonah, našel pa je tudi vzporednico v slovenskem zimskem športu. “Ko je Anamarija Lampič prišla v biatlon, so vse naše tekmovalke začele teči odlično v primerjavo s sezono prej. Ta učinek lahko pričakujemo tudi s prihodom Rogliča k Bori.” Roglič bo s seboj prinesel svoje bogato kolesarsko znanje ter tudi izstopajoče metode in tehnike najuspešnejše ekipe zadnjih let, kar ni nezanemarljivo, menita Tominec in Dolar. Pomemben košček pri Borovem mozaiku pa je tudi odlična oprema, kar je potrdil tudi Tadej Pogačar. “Primož je res naredil kariero pri Jumbu Vismi. Mislim, da se je tudi imel zelo dobro tam. Ampak, če je čas za spremembo, je čas za spremembo. Mislim, da je lahko Bora Hansgrohe zelo dobra ekipa zanj. Oprema je top, sestava ekipe je tudi zelo dobra. Kamor koli bi šel, bi bil vodja ekipe, mislim pa, da je to dobra odločitev zanj,” je dejal Pogačar.

Igor Tominec je poudaril, da se je Roglič iz več razlogov ob pravem času odločil za odhod. Odločitev je zorela vsaj od lanskega Toura, dozorela pa v zadnjem tednu letošnje Vuelte, ko je bil Roglič postavljen v novo realnost, da pri nizozemski ekipi nima več osrednje besede pri strategiji in taktiki, je razmišljal Tominec. Odhod pa bi znal biti pravočasen tudi zaradi finančnih težav, v katerih se je znašla ekipa Jumbo Visma. Osrednji pokrovitelj Jumbo je napovedal slovo, Tominec pa pravi, da imamo vsaj dva kazalnika o Jumbovih denarnih preglavicah. “Eden so bile govorice o združitvi ekip Jumba Vismein Soudala Quick Step. To se zdaj, kot vse kaže, ne bo uresničilo. Druga stvar, ki kaže, da nizozemska ekipa ni v tako cvetočem finančnem položaju, pa je to, da so sprostili mesto z Rogličevo pogodbo, poleg tega pa še zaslužili neuradno nekje med tri ter tri in pol milijona evrov. To kaže na to, da je Jumbo moral na neki način iskati rešitve v sili. Sicer se mi zdi, da bi zelo, zelo otežili Rogličev prestop v drugo ekipo in bi zahtevali, da oddela pogodbo do konca. Vendarle jim prinese 15 zmag na sezono. Za razmeroma nizko pogodbo, ki jo je doslej imel, bi si vsak želel, da tak kolesar ostane v njihovih vrstah,” je povedal Tominec. Med tistimi, ki bi lahko z Rogličem odšli iz Jumba k Bori, ni kolesarjev, Tominec je razmišljal, da bi se mu morda lahko po naslednji sezoni pridružil Jan Tratnik, vse pa kaže, kot poročajo belgijski mediji, da bo k nemški ekipi odšel dolgoletni trener Wouta van Aerta Marc Lamberts.