Alejandro Valverde sicer ni dobil nobene etape, vendar je Vuelto preživel brez dneva krize in je v Madrid zasluženo pripeljal v zlati majici. Foto: Reuters
Alejandro Valverde sicer ni dobil nobene etape, vendar je Vuelto preživel brez dneva krize in je v Madrid zasluženo pripeljal v zlati majici. Foto: Reuters
Andre Greipel
Andre Greipel je bil najhitrejši v španski prestolnici. Foto: Reuters
Borut Božič
Letošnje Vuelte se bomo spominjali zlasti zaradi 4. septembra, ko je Borut Božič dobil šesto etapo. Foto: EPA
Božič postavil piko na i

Božič je na zadnji etapi, katere cilj je bil na slovitem madridskem stadionu Santiago Bernabeu, osvojil tretje mesto. Zmagal je Andre Greipel, kar je njegova četrta etapna zmaga na letošnji Vuelti, s katero je le še potrdil zeleno majico najboljšega šprinterja. A največ slave gre seveda Špancu Alejandreju Valverdeju, ki je po številnih uspehih končno dobil še eno izmed treh velikih tritedenskih dirk. Zlato majico je oblekel v 9. etapi in jo nosil do konca. Dokončno si je lahko oddahnil po sobotnem kronometru, ko mu Samuel Sanchez in Cadel Evans nista mogla do živega.

Odločil je velik motiv
"Končno sem dokazal, da nisem le kolesar za enodnevne dirke. Mnogi pravijo, da letos ni bilo prave konkurence, a s tem se ne strinjam. Res je, da so imeli nekateri favoriti zdravstvene težave, toda v boju za zmago je bilo veliko kakovostnih kolesarjev. Menim, da je bil eden izmed odločilnih dejavnikov motiv. Ne samo, da je to za Špance najpomembnejša večdnevna dirka, bila je tudi moja prva letos. Na Giru in Touru me tudi zaradi neupravičenih razlogov ni bilo, tako da sem se moral dokazati na Vuelti," je dejal Valverde.

Greipel zmagal za dve dolžini kolesa
110 kilometrov dolgo 21. etapo (Rivas-Vaciamadrid-Madrid) je po pričakovanju odločil šprint. Nemec Greipel je imel v cilju za več kot dve dolžini kolesa prednosti, medtem ko sta bila drugouvrščeni Daniele Bennati in Borut Božič zelo izenačena. Božič je sicer močno upal na novo zmago, saj je bila šprinterska konkurenca že precej razredčena. Med drugim sta Vuelto predčasno končala Tyler Farrar in Gerald Ciolek.

Božič blestel, težave Valjavca
Letošnjo Dirko po Španiji si bomo Slovenci zapomnili po prvi etapni zmagi slovenskega kolesarja na tritedenskih maratonih. 29-letni Božič je bil nepremagljiv v 6. etapi, poleg tega je osvojil tudi 2. in danes še 3. mesto. Če Tadeja Valjavca ne bi zdelala bolezen, bi se lahko boril za najboljšo peterico, tako pa je v drugi polovici dirke preživljal kalvarijo, saj mu njegova ekipa AG2R ni pustila končati dirke. Na koncu je bil 30.

Slovenci odlični na Češkem
Ljubiteljem kolesarstva na naslednji odmeven dogodek ne bo treba dolgo čakati. Že v sredo se v Švici začenja svetovno prvenstvo. Nekateri slovenski reprezentantje so v odlični formi. Na dirki Praga-Karlovy Vary-Praga, ki jo je dobil nemški šprinter Danilo Hondo, so bili Marko Kump drugi, Grega Bole tretji, Kristijan Fajnt sedmi in Robert Vrečer 13.


21. etapa

Rivas Vaciamadrid-Madrid, 110 km:
1. A. GREIPEL NEM 3:11:55
2. D. BENNATI ITA
3. B. BOŽIČ SLO vsi
4. L. DUQUE ŠPA
5. S. HINAULT FRA
6. E. GASPAROTTO ITA isti
7. G. HENDERSON NZL
8. R. HAMMOND VB
9. T. LEEZER NIZ čas
10. P. VOSS NEM
...
59. T. VALJAVEC SLO +0:16

 
Končni vrstni red po 21. etapi        
1. A. VALVERDE ŠPA 87:22:37
2. S. SANCHEZ ŠPA +0:55
3. C. EVANS AVS 1:32
4. I. BASSO ITA 2:12
5. E. MOSQUERA ŠPA 4:27
6. R. GESINK NIZ 6:40
7. J. RODRIGUEZ ŠPA 9:08
8. P. TIRALONGO ITA 9:11
9. P. DEIGNAN IRS 11:08
10. J. J. COBO ŠPA 11:27
...
30. T. VALJAVEC SLO 53:40
102. B. BOŽIČ SLO 2:28:48
Božič postavil piko na i