Jani Brajkovič je lani po moštvenem kronometru za en dan celo oblekel rdečo majico vodilnega na Dirki po Španiji. Foto: Reuters
Jani Brajkovič je lani po moštvenem kronometru za en dan celo oblekel rdečo majico vodilnega na Dirki po Španiji. Foto: Reuters
Nairo Quintana
Nairo Quintana, ki je v velikem slogu dobil Dirko po Italiji, je eden izmed glavnih favoritov tudi na Vuelti. Foto: EPA
Močna zasedba na letošnji Vuelti

Lani sta na Dirki po Španiji nastopila Grega Bole in Jani Brajkovič, ki sta na dirki izpolnila pričakovanja svojih ekip. Bole je po lanski sezoni zamenjal ekipo in je letos nastopal na dirkah nekoliko nižjega ranga, Brajkovič, ki je dobil prvo etapo na lanski Vuelti, pa je ostal v Astani in upal, da si bo s predstavami na najpomembnejših dirkah prikolesaril novo pogodbo. A Belokranjec letos ni dobil priložnosti na nobeni od dveh največjih tritedenskih dirk, da bi jo dobil ravno na zadnji, ki se bo začela v soboto v Jerezu, pa si je morda obetal po zadnjih predstavah, ko je Dirko po Burgosu končal na zmagovalnem odru.

Vendar se tako kot Borut Božič, ki prav tako še nima podpisane pogodbe za novo sezono, ni znašel na seznamu kazahstanske ekipe za prihajajočo dirko. Čeprav ta seznam še ni uraden, pa je zelo malo možnosti, da bi ga še spremenili, saj so najboljše ekipe, ki bodo naskakovale končno zmagi na Dirki po Španiji, že oblikovale ekipe s kapetani in njihovimi najbližjimi pomočniki.

Tudi brez predpriprave za SP
Vuelta bo minila brez slovenskega kolesarja, to pa bo pomenilo, da slovenska ekipa ne bo opravila prave predpriprave za septembrsko svetovno prvenstvo v Ponferradi. Z odsotnostjo slovenskih predstavnikov na tritedenski dirki bo imel selektor reprezentance Gorazd Štangelj precej več težav pri pripravi in izboru ekipe za svetovno prvenstvo. Lansko prvenstvo v Firencah je bilo zaradi Mateja Mohoriča, ki je postal svetovni prvak med mlajšimi člani, eno najuspešnejših v zgodovini slovenskega kolesarstva.

Razen Nibalija vsi najboljši
Čeprav ne bo slovenskih kolesarjev, pa bo 69. izvedba Vuelte zagotovo ena najbolj napetih v zadnjih letih, saj se bosta na španskih cestah za zmago pomerila tudi oba največja favorita Toura Alberto Contador in Chris Froome. Za oba bo Vuelta zadnja priložnost za rešitev sezone, saj sta v Franciji odstopila in brez prave borbe zmago prepustila Vinzenzu Nibaliju, ki ga v soboto še ne bo štartu. Največja konkurenca Špancu in Britancu, rojenemu v Keniji, bo Nairo Quintana, ki je letos dobil Giro. Če se Kolumbijcu katera izmed 21 etap slabo izteče, bo za skupno zmago takoj napadel tudi njegov kolega v ekipi Alejandro Valverde.

Čeprav je Omega Pharma-Quick Step Marka Cavendisha uvrstila na prvotni seznam, je ta dejal, da po poškodbi ni pripravljen za nastop in da ga na Dirki po Španiji še ne bo.

Spored etap:                        km 
23. 8.: Jerez de la Frontera,      12,6
        ekipni kronometer              
24. 8.: Algeciras-San Fernando      174
25. 8.: Cadiz-Arcos de la Frontera  188
26. 8.: Mairena del Alcor-Cordoba   172
27. 8.: Priego de Cordoba-Ronda     182
28. 8.: Benalmadena-La Zubia        157
29. 8.: Alhendin-Alcaudete          165
30. 8.: Baeza-Albacete              207
31. 8.: Carboneras de Guadazaon-       
        Aramon Valdelinares         181
 1. 9.: prost dan                      
 2. 9.: Monasterio de Santa Maria de   
        Veruela-Borja, kronometer  34,5
 3. 9.: Pamplona-Santuario de San      
        Miguel de Aralar            151
 4. 9.: Logrono-Logrono             168
 5. 9.: Belorado-Obregon            182
 6. 9.: Santander-La Camperonaa     199
 7. 9.: Oviedo-Lagos de Covadonga   149
 8. 9.: San Martin del Rey Aurelio-La  
        Farrapona                   158
 9. 9.: prost dan                      
10. 9.: Ortigueira-A Coruna         174
11. 9.: A Estrada-Mont Castrove     173
12. 9.: Salvaterra de Mino-Cangas do   
        Morrazo                     176
13. 9.: Santo Estevo de Ribas de Sil-  
        Puerto de Ancares           163
14. 9.: S. de Compostela, krono.    9,7
Močna zasedba na letošnji Vuelti