Kwiatkowski, Majka in Mohorič so bili precej poravnani na ciljni črti. Foto: EPA
Kwiatkowski, Majka in Mohorič so bili precej poravnani na ciljni črti. Foto: EPA

Ponedeljkova etapa (Walbrzych–Duszniki Zrdoj; 163 km) je ponudila več kot 3000 višinskih metrov in tri klance druge kategorije, tudi vzpon na Zieleniec, po katerem je bilo do cilja še 14 kilometrov. Na koncu je v Duszniki Zrdoju karavano čakal še kratek, a na trenutke zelo strm klanec, na katerem je na ozkih cestah naklon dosegel tudi 18 odstotkov.

Matej Mohorič ima v skupnem seštevku deset sekund prednosti pred Majko in Almeido. Kot kaže, bo dirko odločil četrtkov kronometer. Foto: EPA
Matej Mohorič ima v skupnem seštevku deset sekund prednosti pred Majko in Almeido. Kot kaže, bo dirko odločil četrtkov kronometer. Foto: EPA

Mohorič je bil spet odlično razpoložen in na koncu ves čas v ospredju, v ciljnem sprintu je kazalo, da bo po vzoru letošnje 19. etape Dirke po Franciji švignil mimo Poljakov Rafala Majke in Michala Kwiatkowskega, a je bil za nekaj centimetrov prekratek. Z drugim mestom je pridobil šest bonifikacijskih sekund in ima v skupnem seštevku pred najbližjima zasledovalcema, Rafalom Majko (danes 15. zmaga v karieri, tretja na Dirki po Poljski) in Joaom Almeido, deset sekund naskoka.

"Nekoliko me je presenetila ciljna črta"
"Imel sem noge za zmago, vendar sem se preveč obotavljal po zadnjem ovinku 200 m pred ciljem. Bil sem dobro postavljen, nekoliko pa me je presenetila ciljna črta," je povedal Mohorič in dodal:

"Mislil sem, da se mi na levi strani odpira nekaj prostora za sprint. Razumljivo pa sta mi tekmeca zaprla vrata, tako da posledično nisem mogel sprintati za zmago. Škoda. Moja ekipa je zavoljo bonifikacijskih sekund na cilju nadzorovala potek etape, saj nimam dovolj velike prednosti, da bi zapečatil majico vodilnega."

Majka v sprintu malce hitrejši od Mohoriča

V nedeljo je Matej Mohorič dobil drugo etapo in z 20. zmago v karieri oblekel rumeno majico, ki jo bo nosil tudi na torkovi precej ravninski etapi (Strzelin–Opole; 198 km). Dirka po Poljski se bo končala v petek, dan prej bo v Katovicah 16,6 km dolg kronometer, na katerem je favorit Joao Almeida.

Mohorič bo visoko ciljal predvsem v četrtek, ko bo trasa precej razgibana: "V peti etapi bo še ena priložnost, je pa favorit za skupno zmago Almeida, saj gre za sijajnega kronometrista. Zame bi bilo že mesto na stopničkah na končnem cilju v Krakovu izjemen dosežek, zato bom dal od sebe vse, da mi uspe."

Results powered by FirstCycling.com

Tragedija v Koloradu vzela življenje mladega Magnusa Whita

Po trčenju z avtomobilom se je smrtno ponesrečil 17-letni ameriški gorski kolesar Magnus White. Tragedija se je zgodila med treningom v bližini mesta Boulder v Koloradu. White se je pripravljal na bližnje svetovno prvenstvo v Glasgowu na Škotskem, na katerem je želel nastopiti v mladinski konkurenci. Ameriška kolesarska zveza ga je označila za vzhajajočo zvezdo kolesarstva. Leta 2021 je zmagal na mladinskem državnem prvenstvu v ciklokrosu in nato eno sezono preživel v Evropi z reprezentanco, preden je lani nastopil na svetovnem prvenstvu v Arkansasu.