Alberto Contador je prispel v Lozano na Mednarodno športno razsodišče, ki bo imelo zadnjo besedo pri sodbi, ali je sloviti kolesar kriv ali ne. Foto: EPA
Alberto Contador je prispel v Lozano na Mednarodno športno razsodišče, ki bo imelo zadnjo besedo pri sodbi, ali je sloviti kolesar kriv ali ne. Foto: EPA

Trikratni zmagovalec Dirke po Franciji je v Lozano prišel v spremstvu brata in menedžerja Frana Contadorja in ekipe priznanih športnih odvetnikov, ob prihodu na Cas pa ni spregovoril z novinarji. Zaslišanje bi moralo biti že julija, vendar so ga najprej prestavili na avgust in potem na konec novembra. Strokovnjaki so imeli tako še več časa, da so lahko pridobili dodatna pisna pojasnila o primeru z znanstvenega stališča.

Na enem izmed dopinških testiranj med lansko Dirko po Franciji so pri Contadorju našli sledi prepovedanega klenbuterola. Španec je takoj odločno zavrnil zlorabo prepovedanih poživil, španska zveza pa ga je oprostila, ker naj bi prepovedana sredstva v njegovo telo prišla s pokvarjenim mesom.

Lahko mu vzamejo zmago na Touru in Giru
Zdaj naj bi zaslišali več kot 20 prič, med katerimi bo tudi španski mesar, ki je prodal sporni zrezek. Tričlanski odbor bo nato svojo odločitev sporočil v začetku januarja. Če bodo 28-letnega Contadorja spoznali za krivega, mu bodo vzeli lansko zmago na Touru in verjetno tudi letošnjo na Giru. Grozi mu tudi dveletna prepoved nastopanja.

V odvetniški ekipi kolesarskega zvezdnika je tudi španski odvetnik Andy Ramos, ki je v podobnem primeru pomagal kitajski judoistki Tung Wen. Olimpijski prvakinji je Cas zaradi uživanja klenbuterola prepovedal nastopati, ob pritožbi pa so prepoved nato razveljavili. Poleg Ramosa sta na Contadorjevi strani še Mike Morgan, angleški strokovnjak za primere športnega dopinga, in odvetnik Adam Lewis, s pomočjo katerega je Cas beloruskemu metalcu kladiva Vadimu Devjatovskemu vrnil olimpijsko medaljo.