Arnaud Demare naj bi do zmage prišel na nepošten način. Foto: EPA
Arnaud Demare naj bi do zmage prišel na nepošten način. Foto: EPA

"Pred vzponom na Cipresso je padel, zaostal, nato pa nas je na vzponu kar naenkrat prehitel s še enkrat višjo hitrostjo, kot smo jo imeli mi. Nisem sicer videl, ali se je držal za okno, ali je uporabil 'lepljivi bidon'. Povsem jasno je, da je bil nato močan v sprintu, če je na vzponu lahko privarčeval moči. Njegovo potezo so videli tudi kolesarji, ki so bili z mano. To je sramotno," je ogorčen Matteo Tosatto, ki je na dirki pomagal kolegu iz ekipe Tinkoff Petru Saganu.

Njegove trditve so podprli še nekateri drugi kolesarji, ne pa tudi sodniki, ki trdijo, da za goljufijo ni nobenih dokazov. "Zasledili smo nepravilnosti, a zato nimamo dokaza v obliki posnetka ali fotografije," je dejal eden od sodnikov in potrdil, da je za njih zadeva zaključena, Demare pa zmagovalec.

Dirka po Kataloniji z vrhunsko zasedbo
V ponedeljek se bo v Calelli začela Dirka po Kataloniji. Na njej se bodo letos prvič spopadli tako rekoč vsi favoriti julijskega Toura, Britanec Chris Froome, Španca Alberto Contador in Joaquim Rodriguez, Kolumbijec Nairo Quintana in Avstralec Richie Porte. Za Slovence bo zanimivo videti, kako se bosta z najboljšimi borila Primož Roglič (LottoNL Jumbo) in Jan Polanc (Lampre). Roglič je letos nekajkrat že opozoril nase, a tokrat ne bo prvi mož nizozemske ekipe, njen glavni adut bo Robert Gesink, Polanc, lanski zmagovalec ene od etap na Giru, letos še ni veliko tekmoval.

Poleg njiju bosta na startu še Matej Mohorič (Lampre), ki se po padcu na dirki po Katarju in poškodbi komolca vrača na dirke, in Borut Božič (Cofidis), slovenski veteran bo svojo priložnost iskal v skupinskih sprintih, ki pa jih po napovedih ne bo veliko, saj so trase etap zelo zahtevne.

"Na dirki bo izredno močna konkurenca, redko katera dirka privabi praktično vse glavne favorite za zmago na Touru, ki bodo tudi imeli s seboj močne pomočnike. Sam ne vem, kaj lahko pričakujem, saj sem bil minuli teden rahlo bolan, zdelal me je mraz na dirki Pariz-Nica," je pred dirko dejal Contador.