Zadnja etapa kolesarske dirke Dauphine Libere je prinesla spremembo v vodstvu. Končno zmago slavi Danec Jakob Fuglsang. Foto: EPA
Zadnja etapa kolesarske dirke Dauphine Libere je prinesla spremembo v vodstvu. Končno zmago slavi Danec Jakob Fuglsang. Foto: EPA

Enostavno ne morem verjeti, da se mi je končno izšlo. Pred etapo smo želeli zadržati tretje mesto v skupnem seštevku, mogoče dobiti etapo, nato se je ponudila priložnost za več, ki sem jo zagrabil z obema rokama, in to s pomočjo odlične moštvene taktike.

Jakob Fuglsang
Dirka po Švici
Drugo, krožno etapo po mestu Cham s približno 16.000 prebivalci je po ciljnem sprintu dobil Philippe Gilbert. Foto: EPA
Stefan Küng
Po drugem dnevu dirk po Švici je v vodstvu Stefan Küng, ki ima pred drugouvrščenim Avstralcem Michaelom Matthewsom le sekundo prednosti, toliko zaostaja tudi zmagovalec Gira, Nizozemec Tom Dumoulin. Foto: EPA
Fuglsang slavil na kriteriju Dauphine

Tudi tokrat je bila dirka tako kot v preteklih treh letih razburljiva do konca, saj je zadnji dan prinesel spremembo v vodstvu. Čeprav je Porte zadnjo etapo začel z več kot minuto prednosti, je Fuglsang z izjemno predstavo prvi prečkal ciljno črto na Plateau de Solaison, kar je kolesarju Astane, nekdanjemu zmagovalcu slovenske pentlje in dobitniku srebrne olimpijske kolajne, zagotovilo skupno zmago.

Porte je v etapi s štirimi gorskimi cilji in čez tri gorske prelaze zaostal že na predzadnjem vzponu, se sicer sam boril na zadnjem vzponu, na koncu pa je njegov zaostanek znašal minuto in 15 sekund. Za končni uspeh mu je zmanjkalo deset sekund, ravno toliko, kot jih je zmagovalec potreboval za etapno zmago. Na tretje mesto se je v skupnem seštevku prebil Irec Daniel Martin, drugouvrščeni v zadnji etapi (+0:12), njegov končni zaostanek je znašal minuto in 32 sekund. Irec in Fuglsang sta skupino najmočnejših napadla sedem kilometrov pred ciljem.

Fuglsang: Končno zmaga
"Neverjetno. Tolikokrat sem bil že blizu prestižne zmage, vedno mi je malo zmanjkalo. Enostavno ne morem verjeti, da se mi je končno izšlo. Pred etapo smo želeli zadržati tretje mesto v skupnem seštevku, mogoče dobiti etapo, nato se je ponudila priložnost za več, ki sem jo zagrabil z obema rokama. In to s pomočjo odlične moštvene taktike. Najprej je napadel Aru, Chris Froome ga je moral spremljati, sam pa se nisem naprezal. Ohranil sem moči za napad, posrečilo se je. S Fabiom odlično sodelujeva in bova zagotovo nevarna tudi na Touru. Astana bo imela dve železi v ognju, dirko bova začela povsem v enakovrednem položaju," je bil zgovoren 32-letni Danec, ki je dosegel 14. profesionalno zmago.

Trikratni zmagovalec Dirke po Franciji Britanec Chris Froome je dirko končal na četrtem mestu, tudi njegovo sedmo mesto v zadnji etapi dokazuje, da bo moral do letošnjega Toura še trdo delati. Enako velja za Francoza Romaina Bardeta in še koga od favoritov.

Bole 29., Brajkovič 35.
Preostala Slovenca v konkurenci sta se tokrat zelo solidno borila. Grega Bole je bil v ubežni skupini, na cilj pa je prišel kot 29. z zaostankom 13 minut in 57 sekund. Jani Brajkovič se je uvrstil šest mest za njim, zaostal pa je točno 16 minut, v skupnem seštevku dirke, na kateri je z zmago leta 2010 dosegel enega od vrhuncev kariere, pa je bil na koncu 24., za Fuglsangom je zaostal 26 minut in štiri sekunde. Bole je bil v skupnem seštevku 68.

Slovenski kolesar Jan Tratnik je zmagovalec štiridnevne kolesarske dirke po Slovaški. Tratnik je dosegel najboljši rezultat v karieri, saj je to njegova prva zmaga na večdnevnih dirkah prve kategorije.


V Švici odločal sprint

Belgijski kolesar Philippe Gilbert (Quick Step) je zmagovalec druge etape Dirke po Švici. Krožno preizkušnjo v Chamu, dolgo 173 kilometrov, je dobil v ciljnem sprintu, drugo mesto je pripadlo Patricku Bevinu (Cannondale), tretji pa je bil Anthony Roux (FDJ).

Drugo, krožno etapo po mestu Cham s približno 16.000 prebivalci je po ciljnem sprintu dobil Gilbert. Etapo sta zaznamovala dva padca v zadnjih 30 kilometrih, potem ko si je ubežna skupina pred tem priborila že več kot sedem minut naskoka. A nato so ekipe stopile skupaj, začele lov in o zmagovalcu je odločal sprint.

Vzpon na grič Hobern ni bil visok, a vseeno je bilo dovolj, da so kolesarji na krožnih preizkušnjah lovili točke za gorski cilj. V enem od padcev jo je huje skupil kolesar ekipe CCC, Jonas Koch zaradi poškodb dirke ne bo nadaljeval. V padec je bil vpleten tudi po včerajšnjem prologu vodilni Avstralec Rohan Dennis, ki se je še lahko priključil skupini, a je izgubil rumeno majico vodilnega.

Od treh Slovencev na startu za mnoge četrte najtežje dirke na svetu je bil tokrat najvišje Simon Špilak. Kolesar Katjuše, zmagovalec švicarske pentlje leta 2015, je bil danes v času glavnine 44. Od dveh članov ekipe UAE Emirates je bil hitrejši Matej Mohorič, z zaostankom 9:53 minute je končal na 120. mestu, Marko Kump je bil 155., od zmagovalca je bil počasnejši 12 minut in 27 sekund.

Kolesarje na Dirki po Švici v ponedeljek čaka tretja etapa, ki jo bodo po startu v Menzikenu po 159,3 kilometra končali v Bernu.

69. KRITERIJ DAUPHINE                
8. ETAPA                             
                                       
Albertville-Plateau de Solaison, 115 km:
 1. J. FUGLSANG       DAN     3:26:20 
 2. D. MARTIN         IRS       +0:12 
 3. L. MEINTJES       JAR        0:27 
 4. E. BUCHMANN       NEM        0:44 
 5. F. ARU            ITA        1:01 
 6. R. BARDET         FRA        1:02 
 7. R. PORTE          AVS        1:15 
 8. C. FROOME          VB        1:36 
 9. R. VALLS          ŠPA        1:41 
10. A. VALVERDE       ŠPA        3:30 
 ...                                   
29. G. BOLE           SLO       13:57 
35. J. BRAJKOVIČ      SLO       16:00 
 
KONČNI VRSTNI RED                    
                                      
 1. J. FUGLSANG       DAN    29:05:54 
 2. R. PORTE          AVS       +0:10 
 3. D. MARTIN         IRS        1:32 
 4. C. FROOME         VB         1:33 
 5. F. ARU            ITA        1:37 
 6. R. BARDET         FRA        2:04 
 7. E. BUCHMANN       NEM        2:32 
 8. L. MEINTJES       JAR        3:12 
 9. A. VALVERDE       ŠPA        4:08 
10. R. VALLS          ŠPA        4:40 
...                                   
24. J. BRAJKOVIČ      SLO       26:04 
68. G. BOLE           SLO       57:31 


 
DIRKA PO ŠVICI 
2. ETAPA
Cham-Cham, 173 km:                    
  1. P. GILBERT       BEL     4:22:36
  2. P. BEVIN         NZL            
  3. A. ROUX          FRA         vsi 
  4. M. ALBASINI      ŠVI            
  5. M. TRENTIN       NIZ            
  6. M. BURGHARDT     NEM        isti 
  7. N. BONIFAZIO     ITA            
  8. P. SAGAN         SLK            
  9. V. CONTI         ITA            
 10. M. MATTHEWS      AVS            
 ...                                  
 44. S. ŠPILAK        SLO         čas 
120. M. MOHORIČ       SLO        9:53
155. M. KUMP          SLO       12:27

SKUPNI VRSTNI RED
Po 2. etapi:
  1. S. KÜNG          ŠVI     4:29:08
  2. M. MATTHEWS      AVS       +0:01
  3. T. DUMOULIN      NIZ    isti čas
  4. L. BOOM          NIZ        0:04
  5. P. SAGAN         SLK        0:08
  6. D. CARUSO        ITA        0:10
  7. M. ALBASINI      ŠVI        0:11
  8. H. HOULE         KAN        0:12
  9. P. BEVIN         NZL        0:13
 10. M. TRENTIN       ITA        0:14
 ...                                  
 40. S. ŠPILAK        SLO        0:28
101. M. MOHORIČ       SLO       10:23
155. M. KUMP          SLO       13:01

Enostavno ne morem verjeti, da se mi je končno izšlo. Pred etapo smo želeli zadržati tretje mesto v skupnem seštevku, mogoče dobiti etapo, nato se je ponudila priložnost za več, ki sem jo zagrabil z obema rokama, in to s pomočjo odlične moštvene taktike.

Jakob Fuglsang
Fuglsang slavil na kriteriju Dauphine