Romain Gregoire. Foto: EPA
Romain Gregoire. Foto: EPA

Na predzadnji etapi Dirke po Baskiji so morali kolesarji premagati slabih 176 km, na katerih so bili razmetani trije kategorizirani vzponi. Ti so naredili nekaj selekcije, a vendarle je v cilj prišla večja skupina kolesarjev, ki se je za etapno zmago pomerila v sprintu. Resneje se je za zmago pravzaprav potegovala le peterica. 21-letni Francoz Romain Gregoire (Groupama FD) je za prvenec v Svetovni seriji zmagal z majhno prednostjo pred Venezuelcem Orluisom Aularjem, tretji pa je bil Nemec Max Schachmann iz Rogličeve ekipe Bora Hansgrohe.

V skupnem seštevku se je Schachmann povzpel na drugo mesto, za vodilnim Dancem Mattiasom Skjelmosejem (Lidl Trek) zaostaja dve sekundi. Tretji je Španec Juan Ayuso (UAE Team Emirates) s štirimi sekundami zaostanka.

Ob padcu malo pred polovico etape se je poškodoval Mikel Landa, njegova ekipa Soudal Quick Step, ki je včeraj trpela ob padcu Evenepoela, je potrdila, da si je zlomil ključnico.

Vingegaard ima tudi pnevmotoraks
Vse oči kolesarske javnosti so bile še vedno uprte v hudo nesrečo, ki se je zgodila med 4. etapo. Grozljiv padec je terjal odstope treh velikih favoritov. Dirko so zapustili Primož Roglič (Bora Hansgrohe), Jonas Vingegaard (Visma Lease a bike) in Remco Evenepoel (Soudal Quick Step).

Roglič jo je odnesel brez hujših poškodb, Danec Vingegaard si je zlomil več reber in ključnico, njegovo moštvo je sporočilo, da so nadaljnji pregledi odkrili tudi kontuzijo pljuč, ki je nastala zaradi topega udarca, in pnevmotoraks, saj mu zrak zaradi predrtja popljučnice uhaja v prsno votlino.

Zlomljeno ključnico ima tudi Evenepoel, Jay Vine (UAE Emirates) je po padcu na glavo v betonski jarek utrpel zlomljeno vratno in dve prsni vretenci, a na veliko srečo po besedah ekipe poškodbe nimajo nevroloških posledic.

Francoz Gregoire dobil sprint, tudi Landa si je zlomil ključnico