Andre Greipel je po razočaranju v uvodnih šprintih dosegel veliko zmago. Foto: EPA
Andre Greipel je po razočaranju v uvodnih šprintih dosegel veliko zmago. Foto: EPA
Tom Dumoulin
Tom Dumoulin je zadržal rožnato majico pred težko četrtkovo etapo, ki se bo končala z vzponom na Roccaraso (1572 m). Foto: EPA
Greipel dobil 5. etapo Gira

V etapi od Praie a Mare do Beneventa v dolžini 233 km so padci zaustavili nekatere šprinterske specialiste, v šprintu ni sodeloval tudi Italijan Giacomo Nizzolo. Kittel je izgubil stik z glavnino šest km pred ciljem, na koncu je zaostal skoraj štiri minute.

Drugo mesto je zasedel Francoz Arnaud Demare, tretje pa Italijan Sonny Colbrelli. Na četrtem mestu je končal drugouvrščeni v skupnem seštevku Luksemburžan Bob Jungels, ki zaostaja 16 sekund za Nizozemcem Dumoulinom.
Mezgec na 15. mestu
Luka Mezgec je z zaostankom štirih sekund zasedel 15. mesto. Matej Mohorič je zaostal 54 sekund, Primož Roglič, ki še celi rane po padcu, in Grega Bole, ki zaradi komaj pozdravljene poškodbe ni v formi, pa sta na cilj prišla skoraj štiri minute za najboljšimi.

Greipel se je zahvalil Roelandtsu
"Vsa čast mojim moštvenim kolegom, še posebno Jurgenu Roelandtsu. Potem ko so praktično sami lovili tekmece, saj nam nihče ni hotel pomagati, so v zaključku še sami potegnili in me pripeljali v ugoden položaj. Sam sem samo pazil, da me drugi niso zaprli, 300 metrov pred ciljem pa sem se odločil, da začnem sprint. Zmaga je bila izjemna, res sem imel močne noge," je po jubilejni, 130. zmagi v karieri, četrti na Giru in prvi v Italiji letos dejal Greipel.

Izredno dolga etapa je bila v znamenju hitrega zaključka, živčnosti, spolzkih cest in pobega štirih kolesarjev, ki so bili ujeti sedem kilometrov pred ciljem, ko se je začel taktični boj za etapno zmago. V njem ni sodeloval Dumoulin, zato pa je sodeloval Jungels, ki pa si na koncu ni prikolesaril bonifikacijskih sekund, njegova prednost pred Nizozemcem pa je bila premajhna, da bi lahko oblekel rožnato majico.

Dumoulin: Trpel sem, a zagotovo nisem bil edini
"Današnja etapa je bila zelo težka. Dolga, ves čas je šlo gor in dol, pa še hitre ubežnike smo imeli. Tudi hitrost v zadnjih kilometrih je bila nora, toda brez posebnih težav smo nadzorovali položaj. Zdaj sem se prepričal, zakaj pravijo, da so šprinti v Italiji drugačni kot drugje. Bilo je tako kaotično in nevarno. Trpel sem, a zagotovo nisem bil edini. Na srečo je jutri etapa s ciljem na vzponu, zato bo sprint drugačen. Upam, da bom v cilj prišel z najhitrejšimi, ali pa da ne bom veliko zaostal," je pojasnil Dumoulin.

Giro 2018 se bo začel na Japonskem
101. izvedba Gira leta 2018 naj bi bila zgodovinska. Eden najbolj informiranih novinarjev Giorgio Viberti je v La Stampi sporočil, da naj bi se rožnata dirka začela na Japonskem, do zdaj se je dirka že 13-krat začela zunaj Italije, a še nikoli zunaj Evrope.

Viberti trdi, da je direktor dirke Mauro Vegni že obiskal Japonsko, kjer naj bi že podpisal predpogodbe, prave pogodbe pa naj bi podpisali v naslednjih dveh tednih, ko naj bi japonska delegacija obiskala letošnjo dirko. Na Japonskem naj bi pripravili štiri uvodne etape, v eni se bi kolesarji povzpeli na znameniti Fudži, s 3776 metri najvišjo japonsko goro. Organizatorji dirke, navdušeni nad uspehi etap zunaj domovine, so prepričani, da bi azijske etape pomenile korak naprej v globalizaciji tega športa, prinesle pa naj bi tudi finančni dobiček.

La Stampa tudi poroča, da bi bil proračun japonskih etap okoli 35 milijonov evrov, vsaka ekipa pa bi prejela od 250.000 do 500.000 evrov, da bi sprejela 14-urno potovanje na Japonsko. Če bo dežela vzhajajočega sonca res gostila dirko, bosta po njihovih etapah na dirki dva dneva premora.

Organizatorji Gira so si leta 2012 želeli start dirke prirediti v ZDA, v Washingtonu, a so pogovori z Američani padli v vodo, potem ko so zamenjali takratnega direktorja dirke Angela Zomegnana. Prav tako je bilo v preteklosti tudi že nekaj govoric, da se bo dirka slej ko prej začela v Dubaju ali Abu Dabiju.

5. etapa, Praia a Mare-Benevento, 233 km:
  1. A. GREIPEL        NEM     5:40:35
  2. A. DEMARE         FRA            
  3. S. COLBRELLI      ITA            
  4. B. JUNGELS        LUK         vsi
  5. M. HOFLAND        NIZ            
  6. M. BELLETTI       ITA            
  7. R. ZABEL          NEM        isti
  8. G. PREIDLER       AVT            
  9. C. EWAN           AVS            
 10. A. CATEVIČ        RUS         čas
 ...                                  
 15. L. MEZGEC         SLO       +0:04
 85. M. MOHORIČ        SLO        0:54
142. P. ROGLIČ         SLO        3:51
164. G. BOLE           SLO        3:56

Skupni vrstni red po 5. etapi:         
  1. T. DUMOULIN       NIZ    19:40:48 
  2. B. JUNGELS        LUKS      +0:16 
  3. D. ULISSI         ITA        0:20 
  4. G. PREIDLER       AVT    isti čas 
  5. S. KRUIJSWIJK     NIZ        0:24 
  6. V. NIBALI         ITA        0:26 
  7. A. VALVERDE       ŠPA        0:37 
  8. I. ZAKARIN        RUS        0:35 
  9. J. FUGLSANG       DAN    isti čas 
 10. N. ROCHE          IRS        0:37 
 ...                                   
 51. L. MEZGEC         SLO        2:45 
 96. M. MOHORIČ        SLO       10:02 
179. P. ROGLIČ         SLO       28:08 
188. G. BOLE           SLO       30:57 
                                       
Greipel dobil 5. etapo Gira