Igor Kopše ni bil najbolj zadovoljen z dosežkom. Foto: MMC RTV SLO
Igor Kopše ni bil najbolj zadovoljen z dosežkom. Foto: MMC RTV SLO
Kopše novi slovenski rekorder v vožnji na čas

Večkratni svetovni prvak med amaterji je presegel rekord Boštjana Mervarja iz leta 1999, ko je zmogel do 45,498 km.

Prva slovenska rekorderka Alenka Novak se je ustavila pri 39,894 km. Novakova, aktualna državna podprvakinja v kronometru in dvakratna udeleženka svetovnega prvenstva v cestnem kolesarstvu, je prva slovenska rekorderka v vožnji na eno uro na velodromu. Znamko je postavila pri 39,894 km.

Za njo se je na stezo, ki je leta 1996 gostila mladinsko svetovno prvenstvo, v zadnjih letih pa je precej samevala, podal Kopše, petkratni svetovni prvak med amaterji, trikrat je bil prvi na cestni dirki in dvakrat v kronometru. Slovenski rekord Mervarja je brez težav presegel.
Prepočasen za svetovni amaterski rekord
"Velodrom je v slabem stanju. Morda bi na zaprtem velodromu s polirano površino hitrost lahko bila še bistveno višja. Tu imaš zgolj uro, eden in isti ovinek se ves čas ponavlja. Vse skupaj je zelo težko. Postavil sem si mejo svetovnega amaterskega rekorda (48,411 km), a sem na koncu zaostal," je v pogovoru za TV Slovenija dejal Kopše, po poklicu revirni gozdar.

Za konec dneva je svoje zmožnosti preizkusil Jon Božič, sicer še mlajši član Adrie Mobila, ki je aktualni državni prvak v vožnji na čas do 23 let in državni podprvak med člani. Rekord Mervarja je presegel, ni pa presegel Kopšeta, čeprav je v druge pol ure močno stopnjeval. Na koncu so mu namerili 46,037 km.

Že pred njimi je na stezo prikolesaril tudi parakolesar David Kuster, ki je en kilometer premagal v času 1:26:36 minute, za njim pa še nekateri rekreativci.

Kopše novi slovenski rekorder v vožnji na čas