Slavje Paula Lapeire po ciljnem sprintu. Foto: EPA
Slavje Paula Lapeire po ciljnem sprintu. Foto: EPA

O zmagovalcu je odločal sprint večje skupine kolesarjev. Trasa v zadnjem kilometru je potekala rahlo navkreber, največ moči pa je imel 23-letni Francoz, ki je dosegel tretjo poklicno zmago v karieri. Drugi je bil Italijan Samuele Battistella (Astana), tretji Belgijec Louis Vervaeke (Soudal Quick Step). Roglič je bil v samem zaključku na mokri cesti nekoliko zaprt in tudi zato ni sprintal za visoko uvrstitev. Zasedel je 29. mesto.

Evenepoelu ena, Ayusu dve odbitni sekundi

V skupnem seštevku ima Roglič deset sekund prednosti pred Mattiasom Skjelmosejem in Remcom Evenepoelom, ki je na drugem letečem cilju dobil eno odbitno sekundo. Juan Ayuso je dobil dve odbitni sekundi in se prebil pred Jonasa Vingegaarda, ki zaostaja za 15 sekund. Največ je izgubil Jay Vine, ki je po zaostanku 23 sekund izgubil skupno drugo mesto.

Bežali skoraj 150 kilometrov

Roglič ostaja v majici vodilnega dirke Po Baskiji

Etapo, ki jo je skoraj v celoti gosti Iparralde oziroma francoska Baskija, je zaznamoval pobeg četverice. Alexis Vuillermoz, Enekoitz Azparren, Jetse Bol in Xabier Azparren so ušli že kmalu po startu in si nabrali tudi štiri minute naskoka. Skupno je bil najvišje Xabier Azparren na 52. mestu z 48 sekundami zaostanka za Rogličem. Glavnina jih je ujela 13 km pred ciljem.

Spolzke ceste terjale številne padce

Zadnji del je potekal v dežju in spolzke ceste so terjale številne padce. Glavni kandidati za skupno zmago so jo odnesli brez posledic.

Ob prvem prihodu v Kanbo so prvi leteči cilj pobrali ubežniki, drugi leteči cilj dobrih osem kilometrov pred ciljem v Ezpeleti pa je dobil Isaac del Toro (UAE Emirates) in s tem tri odbitne sekunde. Drugi je bil Ayuso in tretji Evenepoel.

Roglič: Sprintal sem, da bi preživel

Odličen začetek slovenskih kolesarjev: "Res neverjetno"

"Etape nismo nadzorovali, da bi na koncu sprintali za zmago. Tega nismo načrtovali. Dež je v glavnino vnesel nekaj živčnosti, zato so vse ekipe želele biti v ospredju. Ubežnike smo ujeli bolj zaradi tega in na koncu je sledil sprint večje skupine," je etapo v izjavah, ki jih je delilo njegovo moštvo, ocenil Roglič.

"Sprintal sem, da bi preživel. Vedel sem, da moram ostati blizu. Drugi kolesarji so močno pritisnili in se udarili za zmago. Na dirkah ni več lahkih etap, vsi kolesarji so zelo močni in iz dneva v dan iščejo svoje priložnosti. Vseeno je bil to za nas dober dan," je še o tem, zakaj ni sprintal za zmago, dejal slovenski as.

Jan Tratnik: Upam, da bom letos čim večkrat dirkal na svoj rezultat

V sredo šest kategoriziranih klancev

Start druge etape je bil v Irunu, nato je karavana takoj zavila v Francijo, kjer je bil na sporedu zgolj en kategorizirani vzpon in prvo prečkanje ciljne črte že po 50 km. Sledil je stokilometrski krog po gričevnati pokrajini francoske Baskije.

Na 10-kilometrskem kronometru v Irunu je v prvi etapi slavil zmago Primož Roglič, ki je po prvi zmagi v dresu ekipe Bora Hansgrohe oblekel majico vodilnega.

V sredo je na sporedu najdaljša, 190,9 km dolga tretja etapa od Ezpelete do Altsasuja. Na trasi je šest kategoriziranih vzponov in je kot nalašč za ubežnike. Zadnjih 15 kilometrov je pretežno ravninskih.


63. DIRKA PO BASKIJI, 2. etapa

Irun–Kanbo, 160 km:

Skupni vrstni red po drugi etapi

 1. P. ROGLIČ          SLO     3:55:02
 2. M. SKJELMOSE       DAN       +0:10
 3. R. EVENEPOEL       BEL        0:10
 4. J. AYUSO           ŠPA        0:14
 5. J. VINGEGAARD      DAN        0:15
 6. K. VAQUELIN        FRA        0:16
 7. M. SCHACHMANN      NEM        0:16

Koliko točk bo v Baskiji nabral Vingegaard?

Sorodna novica UCI-lestvica 2024

Ob torkih se posodablja UCI-lestvica, na kateri ima po črtanju točk za lansko zmago na Dirki po Flandriji po novem Tadej Pogačar zgolj še 127,5 točke prednosti pred najbližjim zasledovalcem. Jonas Vingegaard brani lansko zmago na Dirki po Baskiji, na kateri je ob treh etapnih slavjih skupaj zbral kar 575 točk.

Za peto mesto v prvi etapi je Danec že prejel 15 točk. Samo če na koncu tedna Vingegaard zbere manj kot 202,5 točke, bo Pogačarju uspelo zadržati številko ena tudi po črtanju zmage za lanski uspeh na dirki Amstel Gold (letos 14. aprila).

Na tretjem mestu je z zaostankom slabih tisoč točk Evenepoel, ki pa lani ni dirkal v Baskiji. Primož Roglič zaseda šesto mesto na svetovni lestvici, ob izredno uspešni Itzulii in morebitni tretji skupni zmagi na Dirki po Baskiji bi se lahko povzpel za dve mesti.

  SVETOVNA LESTVICA UCI, 2. aprila     
                                       
  1. T. POGAČAR       SLO/UAD    6.658 
  2. J. VINGEGAARD    DAN/TVL    6.530 
  3. R. EVENEPOEL     BEL/SOQ    5.678 
  4. J. PHILIPSEN     BEL/ADC    4.862 
  5. M. PEDERSEN      DAN/LTK    4.704 
  6. P. ROGLIČ        SLO/BOH    4.392 
  7. M. VAN DER POEL  NIZ/ADC    4.100 
  8. A. YATES          VB/UAD    3.821 
  9. W. VAN AERT      BEL/TVL    3.770 
 10. M. HIRSCHI       ŠVI/UAD    3.191 
...                                    
 19. M. MOHORIČ       SLO/TBV    2.198 
129. J. TRATNIK       SLO/TVL      714 
286. L. MEZGEC        SLO/JAY      328 
325. G. GLIVAR        SLO/UAZ      288 
508. M. GOVEKAR       SLO/TBV      165 
768. T. FINKŠT        SLO/ADR       85 

Roglič zgrešil vstop v cilj, a vseeno dobil kronometer v Irunu