Luka Mezgec se je letos nekajkrat pomeril z Markom Cavendishom. Foto: EPA
Luka Mezgec se je letos nekajkrat pomeril z Markom Cavendishom. Foto: EPA
Luka Mezgec
Luka Mezgec je kariero začel v gorskem kolesarstvu. Foto: MMC RTV SLO

25-letnik je že na dirki po Romandiji nakazal, da je močan v sprintu, kar je potrdil z etapnimi stopničkami na Dirki po Italiji, na zadnji dirki sezone po Pekingu pa je slavil prvo zmago.

Že na pripravah videl svoje zmožnosti
"Dosegel sem več, kot sem pričakoval. Tega sem vesel. Vse se je stopnjevalo. Že na skupnih pripravah sem videl, da sem dober v sprintih, da se lahko merim z Johnom Degenkolbom. To mi je dalo samozavest. Na prvih dirkah sem videl, da ni nič boljši od mene. Ko sem dobil prvo priložnost na dirki po Romandiji, sem jo dobro izkoristil. Nadaljevalo se je na Giru, potem sem le lovil zmago. Malo sem bil skeptičen, ali bom letos prišel do zmage ali ne. Zmaga na zadnji dirki v sezoni je bilo res sanjska," je sezono v nizozemski ekipi povzel Mezgec.

Osemkrat se je uvrstil med najboljše tri
Mezgec je na 16 letošnjih dirkah končal med petimi najboljšimi, osemkrat med prvo trojico. S temi rezultati si je priboril novo pogodbo z ekipo, ki je znana po odličnih sprinterjih. Tudi njegova vloga v prihodnjem letu bo vidnejša, čeprav je pri teh napovedih previden.

Želi voziti v Kataloniji
"Za vlogo še ne vem, ker še ne poznam načrta dirk. Kolikor sem videl, bom v drugem delu sezone tako planiran, da bom vozil tiste dirke, kjer ne bo ne Marcela Kittla in Degenkolba. Imel bom priložnost za sprinte. Upam, da bodo to dobre dirke. Vem, da grem na Giro. Želim voziti v Kataloniji, ker vem, da bo Degenkolb na severu na enodnevnih klasikah. Tam upam na kakšen odmevnejši rezultat," v letu 2014 gleda Mezgec.

Na Giru dobil veliko adrenalina
Letos je imel na Giru z Britancem Markom Cavendishem nekaj dvobojev: "Glede na to, da je bila prva sezona, so mi bili vsi znani le s televizijskih ekranov. Zame je bila velika čast, da sem se jim približal v sprintih. Na Giru, ko sem bil trikrat tretji, sem se že pogovarjal s Cavendishem. V zadnji etapi mi je zaželel srečo v sprintu. To je bilo zame nekaj novega. Dobil sem več adrenalina, več motivacije. Glava je delala drugače."

Srce še vedno v gorskem kolesarstvu
Čeprav se je uveljavil v cestnem kolesarstvu, še vedno rad sede na gorsko kolo, s katerim je na slovenskih tleh dosegel kar nekaj zmag. "Letos sem mislil iti na državno prvenstvo v krosu, pozneje sem šel na DP v maratonu. Na treningih grem dostikrat na 'gorca'. Še vedno uživam, še kar čutim, da so začetki v gorskem kolesarstvu, tam je tudi še srce."