Foto: Kolesarska zveza Slovenije
Foto: Kolesarska zveza Slovenije

Trasa nedeljske cestne dirke elite se najlažje primerja s prvo ardensko klasiko – Amstel Gold na jugu Nizozemske. Zakaj? Podobna dolžina in število višinskih metrov ter v resnici izredno malo ravnine, saj gre teren nenehno gor ali dol. Letos je v Valkenburgu in okolici suvereno slavil Pogačar, pri čemer na startu ni bilo večine favoritov za Glasgow.

Težja je dirka, bolje bo zanj (za Pogačarja, op. a.). Nekateri pravijo, da utegne biti na koncu skupaj skupina 20, 30 kolesarjev, tam znajo biti Jasper Philipsen in preostali hitri kolesarji. Je pa na progi tudi nekaj težkih vzponov in tam se zna narediti selekcija.

Luka Mezgec

Ob napovedanem rahlem deževju in mokri podlagi na zahtevnem mestnem krogu v samem Glasgowu je malo verjetno, da bodo sprinterji lahko preživeli do cilja, zato ravno lestvica enodnevnih dirk daje dobro sliko, kdo so kolesarji, sposobni boja za naslov svetovnega prvaka in preostali dve medalji.

Mezgec: Krog je kriterijski
"Proga je zanimiva, krog je kriterijski. Veliko je zavojev, veliko zoženj. Kot smo ocenili pred odhodom iz Slovenije, se bo treba voziti spredaj. Prvih 20, 25 položajev bo treba biti fiksiran ves čas. Zadaj bo iz kroga v krog manjša skupina. Tisti, ki bo največ privarčeval moči na koncu, bo imel nogi, da lahko dirka tudi v zadnjih dveh krogih," je povedal Luka Mezgec, Domen Novak pa je še dodal: "Gre za zelo zahteven krog, zelo tehničen. Morali bomo biti spredaj, držati Tadeja (Pogačarja) in Luko (Mezgeca) spredaj, da bosta prihranila čim več moči za finalne kroge."

Kdaj se začnejo delati 'luknje' v zavojih?
Razplet dirke utegnejo krojiti tudi vremenske razmere. "Če bo deževalo, bo še pomembnejše zaradi padcev in vse skupaj. Nekateri odseki proge potekajo tudi po ploščah, tam je še posebej spolzko. Temperatura je dokaj sveža, tako da meni bolj ustreza ta temperatura kot ekspresna vročina," je pojasnil Novak, medtem ko je Mezgec poudaril, da so položaji na čelu kolone v primeru dežja še toliko pomembnejši. "Z vsakim kolesarjem, ki ga imaš za seboj, je manj tveganja za vpletenost v padec. Če se spomnimo prvenstva leta 2018, je dež padal vso dirko. Cesta sicer zelo dobro drži, tudi v mokrem. Kljub temu je toliko različnih ljudi, ki se po dežju vozijo slabše oziroma nimajo toliko samozavesti. Takrat se začnejo delati luknje v zavojih, bo treba biti še toliko bolj spredaj," je pojasnil.

Težja je dirka, bolje bo za Pogačarja
Koliko možnosti ima prvi slovenski favorit Pogačar na omenjeni dirki. "Nimamo tako močne ekipe, kot jih imajo najboljše reprezentance, a verjamem, da se bomo temu prilagodili. Imamo nekaj odličnih posameznikov z veliko izkušnjami in mislim, da bomo nadoknadili to razliko," meni selektor Uroš Murn. Novak meni, da slovenska ekipa lahko tekmuje z drugimi, če bo izbrala pravo taktiko in se je držala, Mezgec pa je poudaril, da je najboljša reprezentanca na prvenstvu Belgija. Pogačar je imel nekaj malega počitka po izjemno naporni Dirki po Franciji, a zdaj je že pripravljen za nove izzive. "Težja je dirka, bolje bo zanj. Nekateri pravijo, da utegne biti na koncu skupaj skupina 20, 30 kolesarjev, tam znajo biti Jasper Philipsen in preostali hitri kolesarji. Je pa na progi tudi nekaj težkih vzponov in tam se zna narediti selekcija," je še povedal Mezgec, ki sicer pričakuje napad Remca Evenepoela že veliko pred ciljem.

Selektorju žal, da v Glasgowu ni Mohoriča
Je imel Pogačar dovolj počitka za obetavni nastop v Glasgowu? "Glede na to, da je bil Tour zelo naporen, menim, da je bil ta 14-dnevni odmor optimalen. Na dirki v San Sebastianu so nastopali nekateri tekmovalci s Toura, ampak ni se poznala tista razlike v primerjavi s kolesarji, ki so dirkali po Franciji. Kakšen dan počitka več bi vseeno morali imeti," je še povedal Murn, ki mu je sicer žal, da v moštvu ni Mateja Mohoriča, ki te dni navdušuje s svojimi predstavami na Dirki po Poljski. "Če bi imeli še Mateja, bi bili dosti bolj konkurenčni. Lahko bi imeli drugačno strategijo, enega aduta več. Proga mu odgovarja, zna se peljati skozi zavoje. Škoda, da ga ni z nami," je sklenil selektor.

Kolesarji začenjajo SP v Glasgowu