Matej Mohorič na čelu kolone med zadnjo, 7., etapo letošnje Dirke po Poljski. Foto: EPA
Matej Mohorič na čelu kolone med zadnjo, 7., etapo letošnje Dirke po Poljski. Foto: EPA

Četrtkov kronometer je bil epski, Joao Almeida je proti Mateju Mohoriču odščipnil 12 sekund, a zaradi igre stotink ostal na drugem mestu.

Zadnja etapa je bila sprinterska in je omogočala odbitne sekunde tako na vmesnem sprintu kot na cilju. Začela se je v kraju Zabrze, po 166,6 km pa se je končala v Krakovu.

Na koncu je smetano pobral Mohorič, ki je dobil prvega od dveh vmesnih sprintov, že nekaj kilometrov pred ciljnim sprintom pa je moštvo UAE Emirates z Almeido že obupalo in Mohorič se je odpeljal do novega velikega uspeha v karieri!

Dirko je v skupnem seštevku torej končal na vrhu, sekundo pred Almeido, tretje mesto je osvojil Michał Kwiatkowski, ki je za slovenskim asom zaostal za 17 sekund. Razlika med prvimi osmimi kolesarji na dirki je bila po sedmih etapah sicer manj kot minuta. Matevž Govekar (Bahrain Victorious) je dirko končal na 67. mestu (+33:05).

Med profesionalci je zbral 21 zmag, v petek je dosegel četrto zmago na enotedenskih dirkah. Leta 2018 je bil najboljši po Beneluksu in Nemčiji, lani pa po Hrvaški, kjer je strl letošnjega zmagovalca Dirke po Franciji Jonasa Vingegaarda.

Etapa je nekako potekala po pričakovanjih. Kolesarji UAE Emiratesa so hitro zapeljali na čelo glavnine in navili tempo, za njimi so pedale poganjali kolesarji Bahrain Victoriousa, Mohorič je bil med njimi dobro zaščiten. Glavnina je hitro goltala kilometre – v prvi uri etape je bila njena povprečna hitrost 46,7 km/h –, hitro se je bližala vmesnemu sprintu, ki je bil umeščen na 99. kilometru v Wilamowicah.

Tam se je razplamtel boj med moštvoma, bilo je tudi nekaj prerivanja, na koncu je več moči pokazala Mohoričeva ekipa. Slovenskega asa je na koncu proti letečemu cilju 'vlekel' Andrea Pasqualon, Mohorič je nato 'skočil' iz zavetrja in dobil neposredni boj z Almeido, ki mu je prinesel tri bonifikacijske sekunde. Portugalec je na svoj račun pospravil dve, kar je pomenilo, da je Slovenec v skupnem seštevku ostal na vrhu, prednost pa povečal na sekundo.

V drugi polovici etape sta bila na sporedu dva gorska cilja 3. kategorije, a zadnja je vseeno pripadla sprinterjem. Foto: Organizator
V drugi polovici etape sta bila na sporedu dva gorska cilja 3. kategorije, a zadnja je vseeno pripadla sprinterjem. Foto: Organizator

Po vmesnem sprintu so se začeli številni napadi kolesarjev, glavnina je bolj ali manj odgovarjala, na koncu pa vendarle popustila in predse spustila trojico (Dorian Godon, Christian Scaroni in Marcin Budziński), ki si je nabrala dobro minuto naskoka. Omenjeni kolesarji so tudi pobrali vse bonifikacije na drugem vmesnem sprintu v Budzyńu 28 km pred ciljem.

Sorodna novica Mohorič: S srcem sem pri vseh, ki so zdaj zelo v stiski

Kmalu zatem je glavnina pospešila, UAE Emirates je imel z Almeido edino možnost za končno zmago z napadom v ciljnem sprintu. Zaostanek glavnine se je začel v naslednjih kilometrih za ubežniki ekspresno topiti, ti so morali položiti orožje 15,2 km pred ciljem oziroma točno ob začetku prvega od treh krogov v Krakovu.

Dobrih sedem kilometrov pred ciljem je sledil padec v glavnini, na tleh sta se med drugimi znašla Pascal Ackermann (UAE Emirates) in Michał Kwiatkowski (INEOS Grenadiers). Mohorič se je z moštvenimi kolegi padcu izognil, na čelu glavnine je drvel proti cilju. Ničesar ni prepuščal naključju, ves čas je bil v ospredju, kolesarjev UAE-ja ni bilo na spregled in že nekaj kilometrov pred ciljem je postalo jasno, da bo – ob normalnem razpletu, torej brez padca ali tehnične okvare – zmagovalec skupnega seštevka.

Ostalo je le še eno vprašanje: kdo bo s ciljnim sprintom dobil etapo? Belgijec Tim Merlier (Soudal QuickStep), ki je v zadnjih metrih storil dovolj, da je ugnal Nizozemca Arvida de Kleijna (Tudor Pro Cycling) in Kolumbijca Fernanda Gavirio (Movistar). Mohorič je etapo končal na 29. mestu, Matevž Govekar je bil 31., Almeida je etapo končal štiri mesta nižje. Vsi so ciljno črto prečkali v času zmagovalca.

Mohorič zmagovalec Dirke po Poljski