Po 7 km vožnje na čas je na edinem uradnem vmesnem času Mohorič zaostajal za Almeido za 13 sekund, a nato mu je v naslednjih 9 km kronometra uspelo nadoknaditi eno sekundo, s čimer je obdržal rumeno majico pred zadnjo sprintersko etapo letošnjega poljskega Toura. Foto: EPA
Po 7 km vožnje na čas je na edinem uradnem vmesnem času Mohorič zaostajal za Almeido za 13 sekund, a nato mu je v naslednjih 9 km kronometra uspelo nadoknaditi eno sekundo, s čimer je obdržal rumeno majico pred zadnjo sprintersko etapo letošnjega poljskega Toura. Foto: EPA

Matej Mohorič je ubranil skupno vodstvo na Dirki po Poljski pred Almeido zaradi manjšega ostanka sekunde, ki ostane po zaokrožitvi v vožnji na čas. Prireditelji so objavili grafiko s potrditvijo novice, da je kapetan Bahrain Victoriousa še naprej vodilni kolesar na tradicionalni etapni dirki svetovne serije.

Almeidi ostalo 74 stotink, Mohoriču pa nobena

Igra stotink: Almeidi je zmanjkalo 75 stotink, medtem ko bi Mohorič že s stotinko hitrejšim časom prišel do sekunde prednosti v skupnem seštevku. Foto: EPA
Igra stotink: Almeidi je zmanjkalo 75 stotink, medtem ko bi Mohorič že s stotinko hitrejšim časom prišel do sekunde prednosti v skupnem seštevku. Foto: EPA

Kot je v kolesarstvu pravilo, se v primeru istega seštevka časa nato v skupni razvrstitvi odloča glede na manjši ostanek stotink (ali tisočink) iz kronometra ... V uradnih izidih so Poljaki ostali pri stotinkah in čas Almeide je bil 19:23,74, medtem ko se je Mohoriču ura ustavila pri točno 19:35,00. Po eni strani je Slovenec ubranil rumeno majico zaradi 74 stotink, po drugi pa bi z eno stotinko manj imel sekundo prednosti.

Bo UAE Emirates in Joao Almeida v zadnji predvidoma sprinterski etapi napadel Mohoriča? V podobnem položaju je lani ravno Mohoriču uspelo z bonifikacijami osvojiti Dirko po Hrvaški na račun Jonasa Vingegaarda. V zadnji, 7. etapi je en leteči cilj z bonifikacijami (na 67,5 km z odbitkom treh, dveh in ene sekunde) in seveda sprint v Krakovu za etapno zmago (10, 6 in 4 odbitne sekunde za prve tri).

Tokrat brez zadržka: slavje in odpiranje penine kot ob zmagi, čeprav ga čaka še stresna zadnja etapa. Foto: EPA
Tokrat brez zadržka: slavje in odpiranje penine kot ob zmagi, čeprav ga čaka še stresna zadnja etapa. Foto: EPA

Prihranil energijo za težji drugi del

"Iz spremljevalnega vozila so mi rekli, da zaostajam 18 sekund za Kwiatkowskim in sem si rekel: 'O. K.' Od takrat dalje sem dal vse od sebe, pritisnil na vso moč. Vedel sem, da je drugi del kronometra precej težji, več vzpona, nekaj nižje hitrosti, zaradi česar si moral močneje pritiskati, sam pa sem poskrbel, da sem imel še dovolj energije," je samo vožnjo na čas opisal nasmejani Mohorič.

"Z Joaom sva zamenjala mesti iz leta 2021, ko me je on premagal. Prepričan sem, da z ekipnimi sotekmovalci lahko v zadnji etapi ubranimo vodstvo. Če bodo šli po bonifikacije, bomo šli tudi mi. Mislim, da sem v letečih sprintih hitrejši kot on. Bomo videli, odvisno od njih, a smo pripravljeni na izziv in se bomo borili vse do ciljne črte," se Mohorič zaveda, da še ni konec Dirke po Poljski, a na potezi so tekmeci.

Mohorič: Kot v formuli 1, šteje vsaka stotinka
Vrstni red po 6. etapi (od 7):         
  1. M. MOHORIČ        SLO    22:49:07 
  2. J. ALMEIDA        POR    isti čas 
  3. M. KWIATKOWSKI    POL        0:14 
  4. I. VAN WILDER     BEL        0:19 
  5. M. CATTANEO       ITA        0:38 
  6. B. McNULTY        ZDA        0:39 
 ...                                   
102. M. GOVEKAR        SLO       33:02 

Prvenec Cattanea v svetovni seriji

Prvo resno merilo za zmago v 6. etapi na kronometru v Katovicah je postavil Finn Fisher-Black (UAE Emirates) s časom 19:26. Za dve sekundi je 21-letnega Novozelandca prehitel Geraint Thomas (Ineos Grenadiers).

Upe Thomasa na prvo zmago v sezoni 2023 je razblinil hitri Italijan Mattia Cattaneo (Soudal Quick Step), ki je kar za 14 sekund izboljšal čas 37-letnega grenadirja. Komaj četrta zmaga za 32-letnika iz Lombardije in njegova prva v svetovni seriji.

Na vmesnem času 13 s za Almeido ...

Med vodilnimi v skupnem seštevku je Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers) v majici poljskega prvaka v vožnji na čas začel izjemno hitro, na vmesnem času na 7. km je za Cattaneom zaostajal le dve sekundi. Almeida je bil malce presenetljivo štiri sekunde počasnejši od Poljaka, a sočasno je bil Portugalec 13 sekund hitrejši od Mohoriča na edinem vmesnem merjenju časa. Virtualno je slovenski šampion izgubil rumeno majico vodilnega.

... v cilju pa 12 s in z manj tisočinkami

A Kwiatkowskega je v drugem delu kronometra pobralo in je v cilju za vodilnim Cattaneom zaostal za 21 sekund. Almeida je proti Poljaku pridobil 8 sekund, prehitel za las Thomasa in se zavihtel na drugo mesto v etapi.

Čakalo se je samo še na prihod rumene majice, a vidno je bilo, da Mohorič vozi na polno in da v zavojih tvega vse. V cilju se je čas za 28-letnika iz Podblice ustavil pri 19:35, kar je pomenilo 12 sekund slabši čas od Almeide, torej po šestih dneh popolnoma enaki čas za oba.

2021: 18 sekund razlike v 19,1 km kronometra

Pred dvema letoma sta Joao Almeida in Matej Mohorič v kronometru že uprizorila dvoboj za skupno zmago na Dirki po Poljski. Prav tako v vožnji na čas v Katovicah, a na za spoznanje daljši progi (19,1 km), je Almeida prehitel Mohoriča za 18 sekund, na koncu pa je za skupnih 20 sekund postal zmagovalec Tour de Pologne 2021.

Zadnji dan sprinterska etapa

V petek sledi zadnja, 7. etapa Zabrze–Krakov v dolžini 166,6 km, ki pa je po prerezu ravninska in opredeljena kot sprinterska, a glede na časovno poravnanost Mohoriča in Almeide se bo za skupno zmago dirkalo vse do zadnje ciljne črte. Bo tudi Dirka po Poljski dobila prvega slovenskega zmagovalca?


80. DIRKA PO POLJSKI
6. etapa: Katovice–Katovice, 16,6 km: