Peter Sagan je taktično odpeljal odlično in v pravem trenutku napadel. Foto: EPA
Peter Sagan je taktično odpeljal odlično in v pravem trenutku napadel. Foto: EPA
Peter Sagan
Sagan je v cilju takole proslavil največji uspeh v karieri. Foto: EPA
Sagan zaprl usta kritikom

25-letni kolesar iz Žiline, ki je letos imel precej smole na Dirki po Španiji, na Dirki po Franciji pa je četrtič zapored osvojil zeleno majico, je napadel približno tri kilometre pred ciljem. Na drugem vzponu zadnjega kroga je napadel in si privozil nekaj sekund prednosti pred glavnino in na 700 metrov dolgi ciljni ravnini je imel še dovolj moči, da jo je ubranil in slavil naslov svetovnega prvaka.

Srebro v Avstralijo, bron v Litvo
"Mislim, da je to največja zmaga v moji karieri. Zelo sem vesel, ker sem veliko žrtvoval v zadnjih treh tednih. To je neverjetno. Danes sem le čakal in čakal, zraven sem imel brata. Kolege sem imel ob sebi. Če se je kaj zgodilo, so bili tam. V zadnjih krogih je bilo noro, zato sem začel razmišljati, da morajo biti vsi utrujeni. Vse sem dal od sebe na zadnjem vzponu, potem pa s polnim plinom do cilja," je povedal Sagan.

V glavnini so podobno kot lani v ciljni ravnini precej taktizirali, na koncu pa je o preostalih dveh kolajnah odločal sprint. Srebrno medaljo je na 261-kilometrski preizkušnji osvojil Avstralec Michael Matthews, bron pa Litovec Ramunas Navardauskas. V cilj sta prišla tri sekunde za Saganom.

Izvrstna taktika in pravočasen napad Sagana
Bolj ko se je dirkala približevala koncu, močnejši je bil ritem, 36,5 km pred ciljem pa je sledil prvi nekoliko resnejši napad, v šesterici sta se znašla branilec naslova Poljak Michal Kwiatkowski in Nizozemec Tom Boonen. Skupinica je dobro sodelovala in bila iz kilometra v kilometer dlje od glavnine. Ko je kazalo, da je prednost začela upadati, se je iz glavnine izstrelila še ena manjša skupina in se pridružila prvim. Takoj po zvoncu za zadnji krog se je za vožnjo na vso moč odločil Nizozemec Tom Dumoulin, ki je kmalu odnehal, sta pa nadaljevala Portugalec Nelson Oliveira in Rus Vjačeslav Kuznecov, obema so se pridružili še trije.

Po prihodu na tlakovan del zadnjega kroga je najprej napadel Zdenek Štybar, takoj za njim pa sta bila John Degenkolb in Greg van Avermaet. Na drugem vzponu je nato napadel Sagan. Greg Van Avermaet je bil glavni pri lovljenju Slovaka. Sledila sta tudi Niki Terpstra in Rigoberto Uran, a so vsem pošle moči.

Pibernik debitiral na članski dirki
Slovenski kolesarji so zaostali za visokimi pričakovanji. Luka Pibernik je bil najboljši in je zasedel 47. mesto, 48. pa je bil Luka Mezgec. Oba sta za zmagovalcem zaostala 55 sekund. Grega Bole je zaostal 3:45 in zase
del 86. mesto. Marko Kump, Kristijan Koren in Borut Božič niso dokončali dirke. "Dirka je bila klasična belgijska enodnevna. Ves dan se je bil boj za mesta. Težko dirko so v prvem delu naredili Nizozemci, potem v drugem Italijani in Belgijci. Zadnje tri kroge je tisti, ki je še imel kaj v nogah, poskusil biti v ospredju. Pomagal sem reprezentančnim kolegom. Mislim, da sem kar zadovoljivo opravil svoje naloge," je povedal Pibernik, sicer slovenski državni prvak na cestni dirki, ki je debitiral na članski dirki.

Za boj za najvišja mesta sta bila predvidena Bole in Mezgec. "Želeli smo odigrati na dve karti. Če bi se skupina močno razbila, potem bi dirkali na Grego, na Luko pa, če pride do sprinta. Grega je imel težave, Luki je zmanjkalo moči. Imeli smo smolo. Grega Bole je imel idealen položaj pred zadnjo špico. Žal je imel težave z verigo, izgubil je veliko mest. Nimaš kaj, to je kolesarstvo," je dodal Pibernik. Bole je bil še dva kilometra pred ciljno črto v stiku z najboljšimi, vendar ga je ustavila tehnična okvara, ki ga je potisnila na rep uvrščenih na 86. mesto. Razočaranje je bilo razumljivo.

Smola Boleta, za Mezgeca proga pretežka
"Mislim, da bi bil vsak slabe volje. Ekipa je 258 km garala zame, potem pa ta smola s kolesom. Kaj naj rečem ... Tako se je zgodilo. Sam nisem nič kriv, ne morem pomagati. Ne govorim, da bi bil pri medaljah, bi bil pa lahko lepo uvrščen,"
je dejal Bole. "Dirka je tako dolga, da če nimaš krize, je nekaj narobe. Prelomna točka je bila na polovici dirke, še ena malo pred koncem. Vse sem preživel, dobro sem se počutil v zadnjem krogu. Potem pa to ..."

"Tri kroge do cilja sem videl, da je finale pretežek. Če bi prišel čez kocke, bi bila špica pretežka, da sprintam. Premalo je bilo ravnine pred ciljem. Boletu sem rekel, da je bolje, da dirkamo nanj. Na koncu pa smola zanj. Bil je dobro postavljen, na 15. mestu, jaz sem bil nekje okoli 30. mesta. Za trenutke sem spustil, naredila se je luknja in nisem več ujel skupine. Do predzadnjih kock sem se dobro počutil. Odločalo se je na zadnjem klancu in v sprintu. Zadnji klanec je bil zame pretežek," pa je dogajanje povzel Mezgec.

Cestna dirka, moški, 261,4 km:         
  1. P. SAGAN            SVK   6:14:37 
  2. M. MATTHEWS         AVS     +0:03 
  3. R. NAVARDAUSKAS     LIT       vsi 
  4. A. KRISTOFF         NOR           
  5. A. VALVERDE         ŠPA           
  6. S. GERRANS          AVS      isti 
  7. T. GALLOPIN         FRA           
  8. M. KWIATKOWSKI      POL           
  9. R. COSTA            POR           
 10. P. GILBERT          BEL       čas 
 ...                                   
 47. L. PIBERNIK         SLO      0:55 
 48. L. MEZGEC           SLO  isti čas 
 86. G. BOLE             SLO      3:45 
                                       
Kump, Koren in Božič so odstopili.     
Sagan zaprl usta kritikom