V osmi etapi je že takoj po štartu napadel najstarejši udeleženec Toura Jens Voigt, na koncu pa je smetano pobral najmlajši Thibaut Pinot, ki je z odlično taktiko Franciji priboril prvo etapno zmago na letošnji Dirki po Franciji, sebi pa največji uspeh kariere. Foto: EPA
V osmi etapi je že takoj po štartu napadel najstarejši udeleženec Toura Jens Voigt, na koncu pa je smetano pobral najmlajši Thibaut Pinot, ki je z odlično taktiko Franciji priboril prvo etapno zmago na letošnji Dirki po Franciji, sebi pa največji uspeh kariere. Foto: EPA
Cadel Evans in Bradley Wiggins
Prva favorita za zmagoslavje v Parizu Cadel Evans in Bradley Wiggins sta v cilj prišla skorajda z ramo ob rami. Foto: EPA
Osma etapa je bila s sedmimi kategoriziranimi vzponi izjemno zahtevna, čeprav cilj ni bil v klanec. Jani Brajkovič je v primerjavi z vodilnimi izgubil minuto, v skupnem seštevku pa je vseeno pridobil eno mesto in je zdaj 16. Foto: EPA
Prva francoska zmaga na letošnjem Touru

22-letni Pinot je prvič slavil zmago na eni izmed treh največjih tritedenskih dirk, istočasno pa je to prva francoska zmaga na letošnjem Touru. Drugo mesto je v etapi s ciljem v mestu Porrentruy v Švici z zaostankom 26 sekund osvojil Cadel Evans, ki ima v skupnem seštevku še vedno deset sekund zaostanka za nosilcem rumene majice Bradleyjem Wigginsom (4. mesto).
Jani Brajkovič (21. mesto) na zadnjem od sedmih kategoriziranih klancev ni mogel slediti favoritom in je izgubil dodatno minuto v primerjavi z Wigginsom. Vseeno je v skupnem seštevku pridobil eno mesto in je zdaj 16. Za Wigginsom zaostaja dobre štiri minute.
Van Den Broeck naredil selekcijo
Vzpon na Col de la Croix (16 km pred ciljem) je bil sicer kratek, vendar izjemno strm, saj je bil največji naklon 17-odstoten, povprečen pa več kot devetodstoten in s tem največji na letošnji dirki. Jurgen Van Den Broeck (Lotto) je narekoval takšen ritem, ki je bil za Brajkoviča prehud.
Že prej se je pri lovljenju ubežnikov izkazal Kristjan Koren (Liquigas), ki je bil do prelaza Croix dolgo na čelu skupine.

Kesiakoff v pikčasti majici
Pikčasto majico za najboljšega hribolazca je le za točko izgubil zmagovalec sobotne etape Christopher Froome. Prevzel mu jo je Brajkovičev moštveni kolega pri Astani Fredrik Kesiakoff, ki je bil dolgo v begu in je kazalo, da bo zdržal do konca in na svojem prvem Touru slavil etapno zmago.

Na koncu je bil junak dneva Pinot, ki je 500 metrov pred vrhom prelaza Croix prehitel Kesiakoffa in prednost zadržal tudi na spustu. Njegova ekipa FDJ-BigMat je v spremljevalnem vozilu navdušeno proslavljala uspeh.

"Najdaljših 10 km življenja"
Za zmago se je Pinot zahvalil zlasti Jeremyju Royu, ki je bil sicer zelo opazen v prvi polovici etape. "Še vedno ne dojemam, kaj se je zgodilo. Tudi v sanjah nisem pričakoval, kaj takega. Zadnjih 10 km je bilo najdaljših v mojem življenju. Ko sem videl, da je do cilja še 10 km in da se bliža glavnina, me je bilo res strah."

Zadnja, ravninska etapa Dirke po Avstriji, ki jo je dobil Italijan Daniele Colli, tretji pa je bil Blaž Jarc, po pričakovanju ni prinesla sprememb v skupnem seštevku, tako da je Celjan Robert Vrečer zadržal tretje mesto v skupnem seštevku in s tem na dirki ekstra kategorije dosegel enega svojih največjih uspehov v karieri. Zmagal je Danec Jakob Fuglsang.


Samuel Sanchez
je padel in si zlomil ključnico ter izpahnil ramo. Upanje, da bo v Londonu lahko branil zlato olimpijsko medaljo, je minimalno. Sanchez je že osmi Španec, ki je moral končati letošnji Tour.

Karavano v ponedeljek čaka 41,5 km dolg kronometer, ko se bodo precej premešale karte.

8. etapa

Belfort-Porrentruy, 157,7 km:
1. T. PINOT FRA 3:56:10 2. C. EVANS AVS +0:26 3. T. GALLOPIN FRA vsi 4. B. WIGGINS VB 5. V. NIBALI ITA 6. J. VAN DER BRÖCK BEL isti 7. C. FROOME VB 8. D. MENČOV RUS 9. H. ZUBELDA ŠPA čas 10. F. SCHLECK LUKS 0:30 ... 21. J. BRAJKOVIČ SLO 1:25 78. K. KOREN SLO 12:19 90. F. CANCELLARA ŠVI isti čas 156. B. BOŽIČ SLO 22:19
Skupni vrstni red po 8. etapi:
1. B. WIGGINS VB 38:17:56 2. C. EVANS AVS +0:10 3. V. NIBALI ITA 0:16 4. D. MENČOV RUS 0:54 5. H. ZUBELDIA ŠPA 0:59 6. C. FROOME VB 1:32 7. M. MONFORT BEL 2:08 8. J. VAN DEN BRÖCK BEL 2:11 9. N. ROCHE IRS 2:21 10. R. TAARAMAE EST 2:27 ... 15. F. SCHLECK LUK 3:47 16. J. BRAJKOVIČ SLO 4:03 109. K. KOREN SLO 35:52 158. B. BOŽIČ SLO 55:20 159. G. BOLE SLO 55:35

Prva francoska zmaga na letošnjem Touru