Andrea Bagioli, Tadej Pogačar in Primož Roglič. Foto: AP
Andrea Bagioli, Tadej Pogačar in Primož Roglič. Foto: AP

"Že dolgo nisem imel takšnih krčev. Nazadnje, ko sem jih imel, je bil Japan Cup 2018. Moraš znižati vate, moraš iti bolj počasi, upati, da popustijo in ne smeš iti čez tisto črto, da te res zagrabi in da ne moreš več poganjati. Upal sem, da tudi zadaj upočasnijo, kjer sem imel Adama (Yatesa, op. a.), kar je bilo zdelo dobro, da je tam mešal štrene in sem prišel z dobro prednostjo pred klančkom v Bergamu," je 25-letni slovenski as komentiral za Val 202.

Lombardijo sem vozil trikrat, trikrat zmagal. Moram reči, da se vsako leto presenetim, res mi odgovarjajo italijanske klasike, ampak ta zadnja najdaljša, najtežja mi odgovarja najbolj. Res sem vesel, da sem lahko že tretjič zmagal.

Tadej Pogačar

Krizo je uspešno prebrodil na eni najtežjih Lombardij v njegovi karieri. "Vsak klanec, vsak vzpon smo šli zelo hitro. Na spustih smo šli še hitreje, ta proga Como-Bergamo je zelo tehnična s spusti in moral si biti osredotočen ves čas 100-odstotno. Zelo malo trenutkov je bilo za počivati in na koncu je bil zadnji klanec res, res težek. Skušal sem z napadom, sem videl, da so že utrujene noge, moje so bile tudi utrujene. Aleksandr Vlasov je bil tisti, ki je lahko šel z mano, moram reči, da je bil res dober, zaslužil bi si oder, če ne celo zmago. Na koncu je od zadnjega klanca do cilja zelo dolga in se marsikaj lahko tudi zgodi."

Ampak Pogačar se je tekmecev dokončno otresel na spustu 15 km pred koncem. Kaj je k temu pripomoglo: "Tehnologija gre malo naprej, malo bolj poznam spust, malo večkrat sem ga do zdaj odvozil, in tistih nekaj napak, ki sem jih naredil pred dvema letoma, sem danes odpeljal ne bi rekel popolno, ampak v mejah normale. Sem poskusil odpeljati čim hitreje spust, ker sem vedel, da če imam 30 sekund spodaj, je zelo velika možnost, da pridem do cilja, če jih je 20, je zelo težko."

Prednost je nato z mojstrsko vožnjo in kljub težavam s krči še povišal, navijači so ga spodbujali na poti do sedemnajste zmage v sezoni. "Ni lepšega zaključka sezone, kot je zmaga na Lombardiji. V bistvu smo bili trije šele (Fausto Coppi in Alfred Bindi sta Lombardijo še osvojila trikrat, op. a.) in slovenska himna ... Neverjetno, kaj delamo Slovenci na svetovni seriji, nepopisno in da lahko uživamo v teh trenutkih."

Sorodna novica "Hat-trick" Pogačarja na spomeniku po Lombardiji, Roglič tretji

Na vprašanje, kje so njegove meje, je povedal zanimivo anekdoto. "Adam Yates je prišel v ekipo letos, stavila sva. Dejal je, da bom imel 20 zmag, jaz sem rekel, da ne. On je izgubil stavo, dobim rdeče vino."

Sezono je ocenil za fenomenalno. "Mislim, da sem lahko res ponosen na to sezono, pomlad je bila fenomenalna vse do padca. Tudi na Touru je bilo tudi veliko trenutkov, ki si jih bom zapomnil. Pa bron na svetovnem prvenstvu, na trasi, ki mi ni najbolje ustrezala. Je bilo nekaj neverjetnega, ampak kar se je dogajalo po svetovnem prvenstvu, si ne bi želel nikoli več, ampak da, nekako sem se uspel prebiti čez tisto obdobje in avgusta, septembra šel na italijanske klasike z veliko motivacijo in z napredkom vse do Lombardije. Se je izplačalo."

Glede novih izzivov v naslednji sezoni pa je bil skrivnosten: "Lahko samo rečem, da gremo novim izzivom nasproti."

Foto: AP
Foto: AP

Roglič o sanjski sezoni
Tretjeuvrščeni Primož Roglič je dirko označil prav tako za težko. "Nisem imel ravno najboljših nog v finalu in bil je zelo, zelo dolg boj."

Evenepoel ostaja pri Soudal-Quick Stepu

Belgijski kolesar Remco Evenepoel je danes na cilju 117. dirke po Lombardiji v Bergamu potrdil, da naslednjo sezono ostaja pri moštvu Soudal-Quick Step. Potem ko je napovedana združitev z Jumbo-Vismo propadla, je 23-letnik dejal: "Ekipa bo nadaljevala. Zato ostajam. Zelo sem srečen tukaj. Naslednje leto bomo spet napadli. Poskušali bomo graditi naprej," je izjavil kolesar, ki je na zadnjem spomeniku sezone po grdem padcu na začetku preizkušnje na koncu zasedel deveto mesto.

To je bila njegova zadnja dirka za Jumbo Vismo, kako se ob tem počuti: "Preveč sem utrujen, sploh ne morem nič povedati. Razmišljam samo, kako bi malo do sape prišel in malo počival. Ampak da, ogromno zgodb, lepih spominov se je ustvarilo v vseh teh letih in gremo novim izzivom naproti."

Kaj ga je prepričalo, da je za novo moštvo izbral bavarsko ekipo Boro Hansgrohe. "Predvsem to, da skušajo slediti stvarem, ki mi manjkajo. Celotna ekipa je za projekt, za te stvari, vsi smo motivirani, bomo videli, kako bo šlo." Skupni cilj je jasen − zmaga na Dirki po Franciji.

Kako pa ocenjuje sezono, v kateri je dosegel 15 zmag: "Neverjetno, glede na to, kako sem lani začel, v takem času sem šel na operacijo, sem bil dolgo časa brez kolesa. Sanjska sezona zame."

Pogačar z izjemnim spustom do tretje zaporedne zmage na Dirki po Lombardiji