V svoji šesti profesionalni sezoni si zdaj 25-letni Slovenec želi prvič v karieri dirkati na dveh Grand Tourih v istem letu, pri čemer bo takoj poskušal z dvojčkom Giro-Tour. Hkrati bo Tadej Pogačar v reprezentančnem dresu poskusil svojo srečo tudi v Parizu na olimpijskih igrah in v Zürichu na svetovnem prvenstvu.

Tadej Pogačar bo večino leta 2024 predirkal v Italiji, kjer bo začel z belimi cestami Toskane, ob koncu pa bo skušal še četrti zapored osvojiti spomenik odpadlega listja v Lombardiji. Foto: RCS Sport
Tadej Pogačar bo večino leta 2024 predirkal v Italiji, kjer bo začel z belimi cestami Toskane, ob koncu pa bo skušal še četrti zapored osvojiti spomenik odpadlega listja v Lombardiji. Foto: RCS Sport

SP tretji veliki cilj naslednje sezone

"Na dirki Giro in Tour ne gledam kot na dvojček. Vsaka dirka je zgodba zase. Na vsako se moraš zelo osredotočiti. Tudi svetovno prvenstvo mi je velik cilj sezone. Do Toura je še daleč, veliko se lahko zgodi. Predvsem je jasno, da bomo šli z izredno močno ekipo," je na novinarski konferenci pred svetovnimi kolesarskimi mediji povedal Pogačar.

"Vsako leto sem imel v načrtih Giro, vendar se do letos nikoli nismo odločili za to. Prav tako bo prišlo kakšno leto, ko bom Tour izpustil. Resda gre za največjo dirko na svetu, ampak v kolesarstvu so še druge privlačne stvari," je gorenjski volk pojasnil odločitev za debitantski nastop na Dirki po Italiji, ki mu bo sledil še Tour 2024.

Na neposredno vprašanje, kaj je glavni cilj prihajajoče sezone: ali prva zmaga na Dirki po Italiji ali tretja osvojitev Dirke po Franciji, je Pogačar odgovoril: "Svetovno prvenstvo!"

Od belih cest do odpadlega listja

V sončnem, prijetno zimskem Alicanteju pri 14 stopinjah Celzija je ekipa UAE Emirates ob koncu prvih skupnih priprav izvedla medijski dan, na katerem je po UCI-točkah uradno najboljša ekipa svetovne serije predstavila načrte za sezono 2024.

Največ pozornosti je bil razumljivo deležen kolesarski superzvezdnik, ki je v nedeljo popoldne oznanil, da se bo maja 2024 prvič v karieri podal na Dirko po Italiji. V živo z novinarske konference so prisotni novinarji hitro sporočili Pogačarjev program dirk, ki ga je razkril glavni športni vodja UAE Emiratesa Matxin Fernandez.

Pred Girom le 10 dirkalni dni

"Manj dirk, a z istim ambicioznim ciljem – vedno poskušati zmagati," je Bask poudaril vodilo za prihodnjo Pogačarjevo sezono. Ob tem je Matxin še razkril, da pred startom Gira v Torinu 4. maja slovenski šampion naj ne bi dirkal več kot 10 dni, zaradi česar bo ogrevalna etapna dirka krajša in bo izpustil Tirreno–Adriatico ali Pariz–Nica, ki imata po sedem oz. osem etap.

Načrtovani Pogačarjev program dirk v sezoni 2024

  • 2. marec: Strade Bianche (Siena)
  • 16. marec: spomenik Milano–Sanremo
  • 18.-24. marec: etapna dirka Po Kataloniji
  • 21. april: spomenik Liège–Bastogne–Liège
  • 4.–26. maj: Dirka po Italiji
  • 29. junij–21. julij: Dirka po Franciji
  • 3. avgust: cestna dirka na olimpijskih igrah – Pariz 2024
  • 13. september: VN Québeca
  • 15. september: VN Montréala
  • 24. september: cestna dirka za svetovno prvenstvo – Zürich 2024
  • 12. oktober: spomenik Lombardija
  • skupaj 56 tekmovalnih dni

Spomladi brez Flandrije, a z Liegeem

Pogačar, ki že tri leta zaseda vrh UCI-lestvice, se tako vnaprej odpoveduje branjenju zmage na prestižnem spomeniku Po Flandriji, prav tako bo zaradi priprav na krstni nastop na Dirki po Italiji izpustil ardenske pripravljalne klasike, zato pa naj bi 23. aprila dirkal na spomeniku Liège–Bastogne–Liège. Nato bo napočil čas za naporni dvojček tritedenskih dirk v Italiji in Franciji.

Ekipi UAE-ja za glavna Grand Toura

Dirka po Italiji: Tadej Pogačar, Jay Vine, Rafal Majka, Felix Grosschartner, Rui Oliveira, Sebastian Molano, Mikkel Bjerg, Domen Novak.

Dirka po Franciji: Tadej Pogačar, Juan Ayuso, Adam Yates, Joao Almeida. Nils Politt, Pavel Sivakov, Marc Soler, Tim Wellens.

Sorodna novica Tadej Pogačar na Giru 2024!