Profil cestne dirke. Foto: Organizator
Profil cestne dirke. Foto: Organizator

Kolesarji se bodo za medalje borili na najdaljši cestni dirki v zgodovini olimpijskih iger. Dolga bo 273 kilometrov. Imela bo 2800 višinskih metrov in bo potekala na širšem in ožjem območju Pariza. Ob koncu se bo karavana trikrat povzpela na Montmartre z ozkimi cestami in kockami. Tudi zaključek bo spektakularen, saj bodo kolesarji šli mimo Eifflovega stolpa čez most v cilj na trg Trocadero.

Kronometer, v katerem je aktualni olimpijski prvak Primož Roglič, bo dolg 32,4 kilometra. Vseboval bo le 150 višinskih metrov.

Olimpijski kronometer bo na sporedu 27. julija, manj kot teden po koncu Toura v Nici, ki se bo končal 21. julija. Cestna dirka za moške je na sporedu 3. avgusta, ženska dan pozneje.

Profil kronometra. Foto: Organizator
Profil kronometra. Foto: Organizator

Na cestni dirki bo lahko sodelovalo 88 kolesarjev. Prvih pet reprezentanc bo lahko nastopilo s po štirimi tekmovalci. Slovenija je trenutno na četrtem mestu. Za cestno dirko se bodo kvote delile oktobra, štejejo samo letošnje UCI-točke.

Za kronometer bo imela Slovenija eno mesto, drugo si lahko privozi, če bo en Slovenec na letošnjem svetovnem prvenstvu v kronometru med deset. Branilec naslova, torej Roglič, ni avtomatično uvrščen na olimpijske igre.