Jure Robič na Raamu naskakuje peto zmago. Foto: Iztok Novak
Jure Robič na Raamu naskakuje peto zmago. Foto: Iztok Novak

Tekmovalci so prekolesarili okoli 1.000 milj in prišli na 16. časovno točko (od 53). Robiču za ovratnik diha Švicar Dani Wyss, ki je nekaj časa celo vodil, potem ko je Slovenec odšel na počitek. A zdaj prihajajo klanci Kolorada, teren, ki Robiču še posebej ustreza. Tretji je še vedno Christoph Strasser (zaostanek 2 uri in pol), četrti pa Marko Baloh, ki še ni prišel na 16. časovno točko.

Zdaj pa o kaznih. Prvo je Robič dobil, ko ga je policist pred štartom ene izmed etap "zalotil" pri opravljanju male potrebe v javnosti in ga prijavil organizatorjem. Robiča je "pritisnilo" po dolgem čakanju na začetek etape, zato se je "olajšal" kar za odrom. Smola. Opazil ga je očitno najredoljubnejši policist na svetu in ga "zašpecal" vodstvu dirke.

Drugo kazen je dobil na avtoceti, kjer ni dovoljeno prehitevanje tekmovalcev. Težava je nastala, ko je Robič ujel počasnejšega kolesarja dirke Race across the west. Ker ga ni mogel prehiteti, je vozil 100 metrov za njim. Sodnik, ki je prišel mimo, je z vzporedno vožnjo in "blendanjem" nekaj nakazoval. V taboru Robiča so to razumeli kot znak, da lahko prehitijo kolesarja. Dve uri kasneje je isti sodnik napisal kazen.

V Koloradu se je spremljevalni ekipi zgodila tudi navigacijska napaka, zaradi katere je Robič prevozil pol milje v napačno smer. Zaradi strahu pred kaznijo se je vrnil nazaj in pravilno odpeljal traso, a zaradi tega izgubil nekaj minut.