Jure Robič je lani s četrto zmago postal najuspešnejši udeleženec Raama. Tudi letos se je odlično pripravljal in je prvi favorit, da z enega na drugi konec ZDA pride pred konkurenco. Foto: Iztok Novak
Jure Robič je lani s četrto zmago postal najuspešnejši udeleženec Raama. Tudi letos se je odlično pripravljal in je prvi favorit, da z enega na drugi konec ZDA pride pred konkurenco. Foto: Iztok Novak
Letos je Robič prvič segel v roke svojemu velikemu vzorniku Lancea Armstronga, sedemkratnemu zmagovalcu Toura: "Šel sem na Giro, na štart etape v Gradežu. Stisnila sva si roki, si pogledala v oči in izmenjala nekaj besed!" Foto: EPA
Marko Baloh
Marko Baloh dokazuje, da astma ni ovira pri vrhunskem športu. Leta 2006 je Raam prevozil v 10 dneh in 9 urah in dosegel drugo mesto v Enduro konkurenci. Foto: www.markobaloh.com

Imam še večji motiv! Tudi Lance Armstrong je med naskokom na sedmo zmago na Dirki po Francijo grizel še bolj kot ob prvih zmagah.

Jure Robič

Prepričan sem, da lahko čas iz leta 2006 izboljšam najmanj za 12 ur, če se vse uskladi, pa celo za 24 ur ali več.

Marko Baloh

"Ves trud, znoj, evforija ob zmagi, vse zbledi, če na cilju ni nikogar, ki bi ti s svojo prisotnostjo dal priznanje," so spoznali tisti, ki so Jureta Robiča pospremili do zmage v zadnjih dveh letih in na cilju ugotavljali, da je skoraj 5.000 kilometrov dolga dirka Raam organizacijsko na ravni podeželskega tekmovanja. Odkar se je pred tremi leti zamenjal organizator, še denarnih nagrad ni več.

Kako se bosta z Raamom spopadla Jure Robič in Marko Baloh, boste lahko dnevno brali na MMC-jevih spletnih straneh, oba ultramaratonca pa imata tudi svojo stran https://www.jurerobic.net/ oziroma https://markobaloh.com/si/.

Še bolj motiviran!
Včasih je težko razumeti, kaj športnike žene, da svoje telo izmučijo do onemoglosti, če za to ne dobijo nobene nagrade. Zakaj bo štirikratni zmagovalec Robič danes spet na štartu? "Imam še večji motiv! Tudi Lance Armstrong je med naskokom na sedmo zmago na Dirki po Francijo grizel še bolj kot ob prvih zmagah," je za MMC povedal Robič, ki se letos ne boji niti močne konkurence niti neskončnih ravnin v Koloradu in Kansasu, ko se 1.500 kilometrov pelješ samo naravnost, niti spustov, na katerih je hitrost skoraj 110 km/h.

Divji spust v Novi Mehiki
"Spomnim se, da je šlo nekoč v Novi Mehiki po klancu 108 km/h. V hrbet mi je pihal orkanski veter. Celo zavirati sem moral! Pri tem nisem imel svojega kolesa, ampak rezervno, ki je bilo premajhno. Če se samo spomnim, kako je letelo s tisto "skerco". Ja, tam me je pa bilo malo strah. Šlo bi tudi 130, če ne bi zaviral. Bil je čisto nov asfalt, črn, niti enega kamenčka ni bilo na njem," je podoživel adrenalinsko izkušnjo.

Raam je ocenjen kot najtežja športna preizkušnja na svetu, pred Ironman triatlonom in čezoceansko jadralno tekmo. Gre za 4.862 km dolgo dirko z zahodne na vzhodno obalo ZDA z več kot 35.000 metri višinske razlike). Štart dirke bo danes v mestu Oceanside v Kaliforniji, cilj je v glavnem mestu Marylanda Annapolisu, vmes pa dirka vodi čez 14 ameriških zveznih držav in 53 časovnih postaj.

Bo treba za zmago spet prek svojih meja?
Raam je dirka, na kateri greš prek meja svojih sposobnosti in tega se kolesarji najbolj bojijo. Ko se jim "odtrga", so na meji smrti. "Šel sem že čez rob in tega ne privoščim nikomur. Teh stvari se ne da opisati. To je stanje, ko si na koncu moči in misliš, da boš umrl. A zdaj imam že toliko izkušenj, da se temu znam izogniti, vsaj lani mi je uspelo. A letos se zna to spet pojaviti, saj so prijavljeni vsi najboljši!" Leta 2006 je moral Robič na Raamu odstopiti zaradi pljučne embolije.

Mastni vici za razvedrilo
V najtežjih trenutkih bo Robiču pomagala njegova ekipa: "Točno vedo, kdaj imam krizo, saj se navzven vse opazi. Takrat si privoščim deset minut krepčilnega spanca (power sleep). Vodja ekipe je nekdanji biatlonec Uroš Velepec, ki me odlično pozna, z mano bo že tretjič zapored. Če me mora razvedriti, mi govori vice, tudi bolj pokvarjene, da se na glas režim. V najtežjih trenutkih mi zelo pomaga slika mojega sina Nala, ki bo novembra star pet let!"

Spodbudne misli ga še dodatno podžgejo
Nepogrešljiv je tudi zdravnik, ki mora nenehno paziti, da ima tekmovalec dovolj hrane. Robič dnevno pokuri do 16 tisoč kalorij, tako da enostavno mora ves čas jesti. Če mogoče pozabi, ga zdravnik hitro opomni. Morda najpomembnejša pa je pozitivna energija. Robič, ki na leto prekolesari okrog 40 tisoč kilometrov, dobro ve, kaj to pomeni. Prepričan je, da lahko vozi hitreje, če so njegove misli pozitivno naravnane: "Če imam pretok pozitivnih misli, kolesarim 5 km/h hitreje! 35 namesto 30!"

Tudi Baloh v igri za zmago
V posamični konkurenci se bo z izzivi Raama spopadel še en Slovenec, Marko Baloh. Prepričan je, da lahko krepko izboljša svoj rekord, kar pomeni, da bi bil lahko tudi v igri za zmago: "Da sem poleg redne službe in družine uspel v pripravah prevoziti skoraj 14 tisoč km, štejem za zelo uspešne priprave. Prepričan sem, da lahko čas iz leta 2006 izboljšam najmanj za 12 ur, če se vse uskladi, pa celo za 24 ur ali več. Zaradi moje bolezni bo treba biti previdnejši," pravi Baloh, ki je zaradi astmatičnega napada na letošnji Dirki okrog Slovenije ostal brez drugega mesta.

T. O.

Imam še večji motiv! Tudi Lance Armstrong je med naskokom na sedmo zmago na Dirki po Francijo grizel še bolj kot ob prvih zmagah.

Jure Robič

Prepričan sem, da lahko čas iz leta 2006 izboljšam najmanj za 12 ur, če se vse uskladi, pa celo za 24 ur ali več.

Marko Baloh