Zadnji vzpon v (močnem) dežju na 1854 m visoki Mortirolo je z 11,9-kilometrskim "klancem" s povprečnim naklonom 10,9 odstotka za kar 1.289 višinskih metrov pričakovano naredil selekcijo. Zadaj je ostal tudi Roglič, ki je približno 35 km pred ciljem izgubil še zadnjega pomagača, nato pa ni mogel slediti napadu Carapaza, Nibalija in njunih pomagačev.

Primož Roglič je v skupnem seštevku izgubil dobro minuto. Foto: EPA
Primož Roglič je v skupnem seštevku izgubil dobro minuto. Foto: EPA

Sprva je Nibali kolesaril s Hughom Carthyjem, nato so se jima pridružili še Miguel Angel Lopez, Carapaz in Mikel Landa, zmagovalec Mortirola leta 2015. V močnem dežju in sivini je Roglič, ki je zaostajal tudi že več kot 1:45 minute za Nibalijevo skupino, na vrh Mortirola prilezel v družbi Domenica Pozzoviva, Simona Yatesa, Lucasa Hamiltona in Ilnurja Zakarina. Zaostanek 29-letnega Kisovčana za Carapazom se je že bližal dvema minutama, nato pa ga je Roglič tudi zaradi pogumnega spusta z Mortirola do konca le zmanjšal.

Mortirolo pokazal zobe: Roglič povečal zaostanek za Carapazom
24-letni Italijan Giulio Ciccone je v Ponte di Legnu po petih urah in pol trpljenja v dežju in mrazu visoko dvignil roki za svojo drugo zmago na Dirki po Italiji. Prvič je slavil leta 2016. Foto: EPA
24-letni Italijan Giulio Ciccone je v Ponte di Legnu po petih urah in pol trpljenja v dežju in mrazu visoko dvignil roki za svojo drugo zmago na Dirki po Italiji. Prvič je slavil leta 2016. Foto: EPA

Prestižna zmaga Italijanu Cicconeju
Vrh na Mortirolu je sicer prvi prečkal ubežnik Italijan Giulio Ciccone, ki je na koncu po 194 kilometrih tudi dobil dvoboj s Čehom Janom Hirtom za prestižno zmago v Ponte di Legnu. Ubežni dvojici se je na tretjem mestu najbolj približal Italijan Fausto Masnada (+1:20). "Na drugo etapno zmago sem čakal dve leti. Zato sem od veselja kričal na ciljni črti, posebej po tako težki etapi v dežju in mrazu. Bilo je malce napetosti med mano in Janom Hirtom, ker ni želel sodelovati, ampak na koncu sem zadovoljen," je dejal 24-letni Ciccone, ki je eno etapo dobil že leta 2016.

Nibali četrti, Carapaz šesti, Roglič 15.
Skupina z rožnato majico Carapazom (6.) in Nibalijem (4.) je za zmagovalcem zaostala minuto in 41 sekund, Roglič pa je na 15. mestu zaostal dobre tri minute. "Če povem po resnici, je bila etapa zelo zapletena, posebej zaradi vremenskih razmer in vzponov. Toda kot ekipa smo dobro delovali v mojo in korist Mikela Lande. Tako da lahko ocenim dan kot dober v smislu časa, pridobljenega v skupni razvrstitvi," je po etapi ocenil Carapaz.

25-letni Richard Carapaz ima pred zadnjimi petimi etapami minuto in 47 sekund naskoka pred Italijanom Vincenzem Nibalijem. Tretji je Primož Roglič (+2:09). Foto: EPA
25-letni Richard Carapaz ima pred zadnjimi petimi etapami minuto in 47 sekund naskoka pred Italijanom Vincenzem Nibalijem. Tretji je Primož Roglič (+2:09). Foto: EPA

Roglič: Dal sem vse od sebe, a Giro še ni končan
"Težak dan, posebno mraz na koncu. Na Mortirolu sem dal vse od sebe. Danes je bila pomembna etapa v boju za rožnato majico, a Giro še ni končan, marsikaj se še lahko zgodi,"
je po 16. etapi močno premražen za Val 202 povedal Roglič. Jan Polanc je bil 25., Grega Bole 125. Skupno je Polanc deseti, Bole pa 114.

Engels: Roglič ni mogel storiti več
Po etapi je direktor Rogličeve ekipe Jumbo-Visma Addy Engels priznal, da slovenski kolesar v odsotnosti večje pomoči enostavno ni mogel storiti več. "Razlika med Rogličem in kolesarji kot so Nibali, Carapaz in Landa je tokrat bila očitna. Ko so oni šli, jim ni mogel slediti," je dejal Engels in dodal: "Pa še več vzponov je pred nami."

Kraljevska etapa brez Gavie
Predvidena kraljevska 16. etapa je zaradi nevarnosti snežnih plazov ostala brez vzpona na prelaz Gavia, ki bi moral biti z 2621 m najvišja točka Gira (Cima Coppi).

V sredo je na sporedu 17. etapa od Commezzadura do Anterselve v dolžini 181 km.

Roglič pokazal nekaj slabosti in izgubil eno mesto
KOLESARSTVO                           
                                      
UCI WORLD TOUR                        
                                      
102. DIRKA PO ITALIJI, 16. etapa      
                                      
Lovere-Ponte di Legno, 194 km:        
  1. G. CICCONE         ITA    5:36:24
  2. J. HIRT            ČEŠ   isti čas
  3. F. MASNADA         ITA      +1:20
  4. V. NIBALI          ITA       1:41
  5. H. J. CARTHY       VB         vsi
  6. R. CARAPAZ         EKV       isti
  7. M. LANDA           ŠPA           
  8. J. DOMBROWSKI      ZDA        čas
  9. D. CARUSO          ITA       1:49
 10. M. CATTANEO        ITA       2:03
 ...                                  
 15. P. ROGLIČ          SLO       3:03
 25. J. POLANC          SLO       5:35
125. G. BOLE            SLO      32:47
Skupni vrstni red po 16. etapi:       
  1. R. CARAPAZ        EKV    70:02:05
  2. V. NIBALI         ITA       +1:47
  3. P. ROGLIČ         SLO        2:09
  4. M. LANDA          ŠPA        3:15
  5. B. MOLLEMA        NIZ        5:00
  6. R. MAJKA          POL        5:40
  7. M. A. LOPEZ       KOL        6:17
  8. S. YATES          VB         6:46
  9. P. SIVAKOV        RUS        7:51
 10. J. POLANC         SLO        8:06
 ...                                  
114. G. BOLE           SLO     3:09:09