Primožu Rogliču je zmanjkala le stotinka, da bi postal prvi Slovenec z rožnato majico, ki jo nosi vodilni kolesar Dirke po Italiji. Foto: EPA
Primožu Rogliču je zmanjkala le stotinka, da bi postal prvi Slovenec z rožnato majico, ki jo nosi vodilni kolesar Dirke po Italiji. Foto: EPA
Tom Dumoulin
Ko se je Tom Dumoulin bližal cilju, se je slovenskim ljubiteljem kolesarstva zvišal srčni utrip in na koncu je marsikdo razočarano zavzdihnil, saj je Dumoulin vodstvo prevzel z istim časom kot Primož Roglič. Foto: EPA
Roglič: O takem dosežku nisem niti sanjal
Roglič le 1,5 cm oddaljen od rožnate majice

Neverjetno, kako je na svojem prvem nastopu na eni od treh največjih etapnih dirk zablestel 26-letni član ekipe Lotto Jumbo. Zaostal je le za Nizozemcem Tomom Dumoulinom, ki je imel v igri stotink več sreče in razveselil domače navijače v Apeldoornu (99. izvedba Gira v prvih treh dneh gostuje na Nizozemskem). Oba sta za 9,8-kilometrsko ravninsko traso potrebovala 11 minut in tri sekunde, a je bil Dumoulin neuradno za eno stotinko hitrejši. Njuna povprečna hitrost je bila 53,2 km/h. Tretji je bil Kostaričan Andrey Amador, ki je zaostal šest sekund.

Roglič presenetil tudi sebe
"Zagotovo sem zadovoljen z dosežkom, čeprav nekaj grenkega priokusa je. Trenutno ne morem reči, kje sem izgubil to stotinko, najbrž na več mestih. Presenetil sem sebe, najbrž tudi druge, čeprav večjih odzivov na moj dosežek še ni. V glavnem sem prejemal le čestitke, kakšnih večjih pogovorov nisem imel. Niti s klubskim vodstvom, z njim bom govoril pozneje, ko se bomo pogovorili tudi o nadaljnji strategiji. Vsekakor si želim v drugi etapi napasti rožnato majico, najbrž tako razmišljajo tudi v ekipi," je po uspehu dejal nekdanji kolesar Adrie Mobila.

Dumoulin presrečen
25-letni Dumoulin, član ekipe Giant-Alpecin, se je zelo veselil zmage pred domačimi navijači: "To sezono nisem imel sreče, ne samo zaradi prometne nesreče, ampak tudi zaradi dogodkov na Dirki po Romandiji. Lepo je zmagati pred domačimi navijači, čeprav moram priznati, da z dirkanjem nisem zadovoljen. Naredil sem veliko napak. Na koncu sem bil povsem izmučen, šlo mi je na bruhanje in res sem vesel, da sem zmagal. Menim, da dirke zmagati ne morem, saj v hribih ne bom konkurenčen. Pred dirko nisem namreč nič bival v višinski hiši in na vzponih pričakujem težave." Dumoulin je lani dobil dve etapi na Dirki po Španiji, predlani pa je na svetovnem prvenstvu osvojil bronasto medaljo v vožnji na čas.

Med favoriti najboljši Nibali
Domuolin je bil prvi že na vmesnem času (približno na polovici preizkušnje), Roglič pa je zaostajal tri sekunde. V drugi polovici trase, kjer je kolesarje oviral precej močan veter, je bil Roglič, lanski zmagovalec Dirke po Sloveniji, najhitrejši, a kaj, ko ga je do zmage, s katero bi postal prvi Slovenec z rožnato majico, ločila presneta stotinka oziroma centimeter in pol hitrejši. Med favoriti za končno zmago je Vincenzo Nibali (16. mesto) zaostal 19 sekund, Alejandro Valverde (23. mesto) 24 sekund, Mikel Landa (67. mesto) pa 40 sekund.

Apeldoorn, kronometer, 9,8 km:        
  1. T. DUMOULIN       NIZ       11:03
  2. P. ROGLIČ         SLO    isti čas
  3. A. AMADOR         KST       +0:06
  4. T. LUDVIGSSON     ŠVE        0:08
  5. M. KITTEL         NEM        0:11
  6. M. MOSER          ITA        0:12
  7. B. JUNGELS        LUK        0:13
  8. F. CANCELLARA     ŠVI        0:14
  9. M. BRÄNDLE        AVT    isti čas
 10. S. DILLIER        ŠVI        0:16
...                                   
136. M. MOHORIČ        SLO        1:01
151. L. MEZGEC         SLO        1:05
181. G. BOLE           SLO        1:22
                                      

Slovenska zmaga v Azerbajdžanu
Slovenski kolesar azerbajdžanske ekipe Synergy Baku Matej Mugerli je zmagovalec tretje etape Dirke po Azerbajdžanu, dolge 177 km. Primorec je bil najboljši v sprintu glavnine, v katerem je z lahkoto zanesljivo ugnal Avstrijca Marcusa Eibeggerja in Italijana Luco Wackermanna. V skupnem seštevku je sedmi, a za vodilnim Avstrijcem Danielom Schornom zaostaja le sekundo.

"Po včerajšnji etapi in devetem mestu sem uvidel, da sem v odlični formi. Pred etapo sem se odlično počutil, zato sem prosil športnega direktorja in sotekmovalce za proste roke. Dali so mi jih, jaz pa sem se oddolžil z zmago. Ekipa je opravila odlično delo, jaz pa sem čakal le na pravi trenutek," je svojo tretjo zmago sezone komentiral Mugerli.

"Domača dirka je vedno težka, a mi imamo že dve etapni zmagi, kar je velik uspeh. Zelo sem ponosen na fante. Jutri je na sporedu kraljevska etapa, v kateri bo vse mogoče," pa je po zmagi Mugerlija izjavil športni direktor ekipe Andrej Hauptman.

Roglič: O takem dosežku nisem niti sanjal
Roglič le 1,5 cm oddaljen od rožnate majice