Primož Roglič pričakovano ostaja v rožnatem. Foto: EPA
Primož Roglič pričakovano ostaja v rožnatem. Foto: EPA
Sorodna novica Roglič odpeljal eno najbolj dominantnih voženj na čas

Trojica bežala več kot 200 kilometrov
Razgibana etapa, ki je potekala v daljni in bližnji okolici Rima, se je začela opoldne v kraju ponedeljkovega cilja v Orbetellu ob Tirenskem morju. Tako rekoč s štarta se je začelo z napadom trojice: Marco Frapporti, Mirco Maestri in Damiano Cima so si po 32 km do vrha edinega gorskega cilja Manciana (najnižje 4. kategorije) privozili kar 12 minut prednosti. Ob ogromnem zaostanku se je glavnina z Rogličem na čelu počasi le zbudila in začela zmanjševati zaostanek, dokler ni bila trojica oziroma dvojica, saj je Cima odpadel že prej, ujeta deset kilometrov pred ciljem.

Roglič četrti dan zapored oblekel rožnato majico

Padca v glavnini, Roglič pobegnil
Šest kilometrov pred koncem sta se zgodila dva praktično sočasna padca v glavnini, ki se je posledično razbila. Roglič je potegnil s skupino kakšnih 15 kolesarjev, a je ostal brez pomočnikov iz ekipe Jumbo-Visma. Na ciljni 2,5-kilometrski vzpon je prišla skupina kakšnih desetih kolesarjev.

Carapaz slavil pred Ewanom in Ulissijem
Približno 500 metrov pred ciljem je napadel Carapaz in se na koncu veselil zmage pred Avstralcem Calebom Ewanom ter Italijanom Diegom Ulissijem. "Danes nisem pričakoval zmage. Bila je dolga etapa z nekaj vzponi proti koncu. Naš prvi cilj je bil varovati Mikela Lando, toda padec je vse spremenil. Znašel sem se s sprinterji in čakal, kaj bodo naredili. Potem sem izbral trenutek za napad, ki je bil odličen," je dogajanje strnil etapni zmagovalec Carapaz.

25-letni Richard Carapaz se je veselil druge etapne zmage na Giru, saj je lani na
25-letni Richard Carapaz se je veselil druge etapne zmage na Giru, saj je lani na "italijanskem krogu" dobil osmo etapo. Ekvadorec je bil lani v skupnem seštevku dirke četrti. Štirje etapni zmagovalci iz štirih različnih držav (Roglič, Pascal Ackermann, Fernando Gaviria, Carapaz) v prvih štirih dneh pa so ponovitev takšnega dosežka iz leta 2017. Foto: EPA
Roglič ima v skupnem seštevku 35 sekund prednosti pred Britancem Simonom Yatesom in še štiri več pred domačinom Vincenzom Nibalijem. Kot so sporočili prireditelji dirke, takšne prednosti po le štirih etapah na Giru ni bilo vse od leta 1995, ko je imel takšen naskok Tony Rominger pred Mauriziem Fondriestom. Foto: EPA
Roglič ima v skupnem seštevku 35 sekund prednosti pred Britancem Simonom Yatesom in še štiri več pred domačinom Vincenzom Nibalijem. Kot so sporočili prireditelji dirke, takšne prednosti po le štirih etapah na Giru ni bilo vse od leta 1995, ko je imel takšen naskok Tony Rominger pred Mauriziem Fondriestom. Foto: EPA

Roglič povečal prednost na 35 sekund
Roglič je rutinirano pripeljal skozi cilj na šestem mestu z zaostankom dveh sekund, s čimer je 29-letni Kisovčan na vrhu skupnega seštevka povečal prednost. Drugouvrščeni Britanec Simon Yates zaostaja 35 sekund, Italijan Vincenzo Nibali pa 39.

Roglič: Vsi se borimo, a tudi delamo napake
"Spet smo kot ekipa dobro opravili delo. Lepo je še pridobiti nekaj časa, toda morda je bilo to tudi zaradi padca. Vsi si prizadevamo, da bi ostali celi. Sam padca nisem videl, ker sem bil v ospredju in se boril za čim boljše izhodišče. Vsi se borimo, a tudi delamo napake, slabo pa je, če napaka koga drugega povzroči padec,"
je po uspehu dejal Roglič.

Dumoulin padel in zaostal štiri minute
Največji osmoljenec etape je Nizozemec Tom Dumoulin. Zmagovalec Gira leta 2017 in pred začetkom dirke na stavnicah za Rogličem drugi favorit za končno zmago je zaradi padca izgubil štiri minute. Dumoulin je etapo začel kot peti v skupnem seštevku, končal pa jo je z okrvavljenim levim kolenom. "Nič ni zlomljeno, a moje koleno je precej oteklo. Skupni vrstni red je izgubljen, ne vem pa, kako bo jutri. Ne vem, če bom na štartu pete etape," je bil razočaran Nizozemec.

Razbito koleno Toma Dumoulina. Foto: EPA
Razbito koleno Toma Dumoulina. Foto: EPA

Puccio "krivec" za padec
Padec je povzročil italijanski kolesar Salvatore Puccio iz moštva Ineos. "To se na žalost včasih zgodi. Etape v zadnjih dneh so bile na koncu tehnično zelo zahtevne, mesto za mestom, a to je Italija," je Puccia opravičeval direktor Ineosa Nicolas Portal.

Od preostalih Slovencev na dirki je bil Jan Polanc 23., Kristjan Koren 65. in Grega Bole 160.

V sredo kolesarje čaka 140 kilometrov med Frascatijem in Terracino.

UCI WORLD TOUR                        
                                      
DIRKA PO ITALIJI, 4. etapa            
                                      
Orbetello-Frascati, 235 km:           
  1. R. CARAPAZ        EKV     5:58:17
  2. C. EWAN           AVS         oba
  3. D. ULISSI         ITA    isti čas
  4. P. ACKERMANN      NEM       +0:02
  5. F. SENECHAL       FRA         oba
  6. P. ROGLIČ         SLO    isti čas
  7. V. CONTI          ITA        0:14
  8. M. A. LOPEZ       KOL        0:18
  9. A. DEMARE         FRA         vsi
 10. S. YATES           VB            
 11. R. MAJKA          POL        isti
 15. V. NIBALI         ITA         čas
 23. J. POLANC         SLO        0:25
 65. K. KOREN          SLO        2:47
 98. T. DUMOULIN       NIZ        4:04
160. G. BOLE           SLO       12:52
Skupni vrstni red po 4. etapi:        
  1. P. ROGLIČ         SLO    16:19:20
  2. S. YATES           VB       +0:35
  3. V. NIBALI         ITA        0:39
  4. M. A. LOPEZ       KOL        0:44
  5. D. ULISSI         ITA    isti čas
  6. R. MAJKA          POL        0:49
  7. B. MOLLEMA        NIZ        0:55
  8. D. CARUSO         ITA        0:56
  9. B. JUNGELS        LUKS       1:02
 10. D. FORMOLO        ITA        1:06
 ...                                  
 19. J. POLANC         SLO        1:39
 22. M. LANDA          ŠPA        1:49
 47. K. KOREN          SLO        3:58
 56. T. DUMOULIN       NIZ        4:30
143. G. BOLE           SLO       19:04
Moštvo UAE suspendiralo Molana

Pred začetkom 4. etape je UAE Team Emirates sporočil, da je na podlagi internega ekipnega testiranja suspendiral svojega kolesarja Juana Sebastiana Molana. 24-letni Kolumbijec je bil zadnji član šprinterskega vlaka ekipe, ki je po zaslugi Fernanda Gavirie slavila v ponedeljek v Orbetellu.