Borut Božič je za nastop na Giru zvedel tik pred zdajci. Foto: EPA
Borut Božič je za nastop na Giru zvedel tik pred zdajci. Foto: EPA
Luka Mezgec
Luka Mezgec bo svojo priložnost iskal v šprintih. Foto: EPA
Severna Irska v znamenju rožnate barve

Ta je tokrat na petek, in tisti, ki se držijo pregovora, da je petek vedno slab začetek že vihajo nosove. Običajni sobotni uvod v tri tedne obračanja pedal so Italijani tokrat premaknili zgolj iz logističnih potreb, saj bodo po treh dneh na severu celotno karavano, ki je zares obilna preselili na jug Italije, natančneje v Bari, kjer se bo v torek za mnoge šele zares začelo zares.

Ampak uvod na Irskem zares obeta zelo zahtevne kilometre, kar so nam sporočili tudi naši fantje, ki jih je v Belfastu pričakalo tradicionalno irsko vreme z obilo vetra in nenehnim deževjem. Tako kar lepo število kolesarjev včeraj ni niti sedlo na kolo, temveč so se zatekli na sobna kolesa v pokritih prostorih, vsekakor pa je bilo po potovanju treba pretegnite noge. Sreda je bila namenjena tudi pregledom bioloških potnih listov, ki so obvezni, in brez zelene luči po tem pregledu nastop vsekakor ni mogoč.

Danes zvečer bo pred mestno hišo v Belfastu predstavitev vseh 198 kolesarjev iz 22 moštev, med katerimi je četverica Slovencev. Vsekakor jih je največ v zadnjih letih, kar seveda veseli, saj se bo na prvi junijski dan tokratni italijanski krog z nekaj irskimi kilometri končal v Trstu. Torej skoraj na vratih Slovenije. Prav v Trstu se je začela ena izmed etap pred leti, ko je bil Giro nazadnje na slovenskih tleh, vsekakor pa je še vedno veliko tistih, ki se še kako dobro spominjajo tudi etapnih ciljev v Kranju in Ljubljani pa tudi v Gorici v zadnjih dveh desetletjih.

Za kaj podobnega zdaj ni nobene možnosti, čeprav Giro v največji meri vedno išče partnerje na tujem. Najbolj si želimo, da bi do Trsta prišli prav vsi. Borut Božič je tik pred zdajci zvedel, da mora spakirati kovčke, saj nekaj kazahstanskih kolesarjev ni dobilo vstopnega vizuma za Veliko Britanijo, kateri pripada severni del Irske z Belfastom. Pri Astani, ki je lani zmagala z Vincenzem Nibalijem, ki je tudi med zmagovalci dirke Po Sloveniji, bo nastopil tudi Jani Brajkovič, ki Giru nikdar ni pripisoval pretiranega pomena, saj je običajno vse stavil na francoski krog v juliju, kjer pa je očitno že porabil svoje priložnosti. Če bi Belokranjec po zares slabem prvem delu sezone vse obrnil na svoje prav na italijanskem asfaltu, bi se morda znova ponudila možnost za Tour, drugače zelo težko. Kazahstanci so namreč v največji meri že rezervirali najmanj štiri mesta v ekipi.

Luka Mezgec je tisti, ki bi morda lahko ujel prvo slovensko zmago na Giru, Jan Polanc pa bo vsak kilometer vpisal v rubriko izkušnje in ni vrag, da bo dobil še obilo priložnosti na Giru, pa tudi Touru in Vuelti in mnogih največjih dirkah vsake sezone.

Spored etap:                           
                                    km 
 9. 5.: Belfast, ekipni kronometer 21,7
10. 5.: Belfast-Belfast            219 
11. 5.: Armagh-Dublin              187 
12. 5.: prost dan                      
13. 5.: Giovinazzo-Bari            112 
14. 5.: Taranto-Vigiano            170 
15. 5.: Sassano-Monte Cassino      247 
16. 5.: Frosinone-Foligno          211 
17. 5.: Foligno-Montecopiolo       179 
18. 5.: Lugo-Sestola               172 
19. 5.: prost dan                      
20. 5.: Modena-Salsomaggiore Terme 173 
21. 5.: Collecchio-Savona          249 
22. 5.: Barbaresco-Barolo, kronometer  
                                   41,9
23. 5.: Fossano-Rivarolo Canavese  157
24. 5.: Aglie-Oropa                164
25. 5.: Valdengo-Plan di Montecampione
                                   225
26. 5.: prost dan                     
27. 5.: Ponte di Legno-Val Martello/  
        Martelltal                 139
28. 5.: Sarnonico-Vittorio Veneto  208
29. 5.: Belluno-Rifugio Panarotta/    
        Valsugana                  171
30. 5.: Bassano del Grappa-Cima Grappa
        kronometer                26,8
31. 5.: Maniago-Monte Zoncolan     167
 1. 6.: Gemona del Friuli/Humin -  172
        Trst                          
Severna Irska v znamenju rožnate barve