Kolesarji bodo morali biti v prihodnje še pazljivejši. Foto: EPA
Kolesarji bodo morali biti v prihodnje še pazljivejši. Foto: EPA

V nasprotnem primeru bodo tvegali visoke denarne kazni ter izključitev s kolesarskih tekmovanj. Pravilo bodo uporabljali že na letošnjem Giru. Upravni odbor Mednarodne kolesarske zveze je pravila dopolnil s strogo ureditvijo, gre za t. i. politiko "brez injekcij", s katero želijo preprečiti kakršne koli zlorabe prepovedanih snovi oziroma čim bolj otežiti možnosti kolesarjem, ki bi si želeli pomagati na prepovedani način.

Za predlog so 4. marca dobili soglasje moštvenih zdravnikov, nato pa so se v Mednarodni kolesarski zvezi podvizali in spremembe potrdili še pred začetkom Dirke po Italiji, na kateri bodo nova pravila prvič začeli uporabljati.

Kolesarji si tako ne bodo več mogli med dirkami v telo vbrizgavati različnih vitaminskih pripravkov in "koktajlov", obogatenih s sladkorjem, encimi, aminokislinami ali antioksidanti, kar je bila bolj ali manj splošna praksa. Uporaba injekcij bo dovoljena le v primerih, ki bodo upravičeni z vidika varovanja zdravja oziroma ko bo za njihovo uporabo zdravstvena podlaga, temelječa na uveljavljenih znanstvenih dognanjih.

Obetajo se hude kazni
Vsakršno uporabo injekcij, z izjemo bolnišničnega zdravljenja in zdravniških preiskav, bodo morali kolesarji nemudoma prijaviti. Če bi kolesar prejel lokalno injekcijo glukokortikosteroidov, to zdravilo za zdravljenje astme je na prepovedanem seznamu, pa si bo moral vzeti 48-urni počitek.

Kolesarjem ob prvem prekršku novih pravil grozi denarna kazen in največ polletna prepoved tekmovanja. Ponovitveno dejanje v dveh letih po prvem dejanju pa bi lahko takšnega kolesarja stalo dosmrtne izključitve iz kolesarske karavane ter kazni v višini 200.000 ameriških dolarjev. Če bi se kršitev pojavila na dirki, pa bi lahko izključili tudi celotno ekipo s tekmovanja. Za kršitev pravil se bo štelo že, če bo kolesar imel v posesti sporno injekcijo, pripravljeno za uporabo.