Na velodromu je kot na nogometnem stadionu. Foto: EPA
Na velodromu je kot na nogometnem stadionu. Foto: EPA

Tokrat je mednarodna zveza boje za mavrične majice tudi v cestnem kolesarstvu prestavila v poletje. In tako bo odslej vsaka štiri leta. Običajno je bila dirki za mavrično majico namenjena zadnja nedelja v septembru, tokrat je prva v avgustu. Vodilni možje Mednarodne kolesarske zveze so že pred nekaj leti sprejeli odločitev o izvedbi nekakšnih kolesarskih olimpijskih iger, ki so jo v teh dneh udejanjili tu na Škotskem.

Sorodna novica Monika Hrastnik v spustu enajsta, zmagala Valentina Höll

Pobudnik tega je bil zdajšnji predsednik svetovne kolesarske organizacije, zelo vpliven Francoz David Lappartient, ki bo po olimpijskih igrah v Parizu, ki bodo čez leto dni potekale v mestu ob Seni, postal predsednik Olimpijskega komiteja Francije. Njegova zapuščina nasledniku in vsem tistim, ki bodo prevzeli kolesarsko žezlo v svoje roke, bo tudi omenjeno tekmovanje vseh disciplin na dveh kolesih na enem mestu vsaka štiri leta. Za izvedbo so izbrali prav leto pred olimpijskimi igrami, ko nihče med športniki ničesar ne prepušča naključjem. Obenem pa je Lappartient močno pogled usmeril tudi v prihodnost in svoji Franciji že zagotovil, da bo naslednja, ki bo gostila ta kolesarski spektakel v tej obliki. Leta 2027.

Koliko vse skupaj prepriča, lahko le ugibamo. Sploh ob tem, da je nedelja šele četrti tekmovalni dan tega prvenstva, na katerem bodo podelili skorajda dvesto kompletov medalj. Da je Glasgow več kot primeren kraj za prvo izvedbo te zamisli, ne gre dvomiti. Škoti so bili namreč pred petimi leti s podobnim programom tudi del skupnih evropskih prvenstev, kar so lani ponovili Nemci v olimpijskem Münchnu. Ob vseh disciplinah kolesarskega športa, najmanj tretjino jih pri nas niti ne poznamo, pa tu manjka le ciklokros, ki pa ga tudi matična zveza pojmuje kot zimsko disciplino, in če bi le lahko, bi jo spravili v program zimskih olimpijskih iger.

Sorodna novica Ciklokros križan z mestnim kriterijem v dežju? Mavrični boj na izpadanje.

Šele ko si v tem pojmovanju sveta športa, ki mu pripada kolesarstvo, vidiš, kaj vse ponuja. In denimo tu na Škotskem so nas že prvi dan močno navdušili gledalci na velodromskem delu prvenstva, kjer je v dvorani, ki nosi ime po najboljšem britanskem kolesarju Chrisu Hoyu, vzdušje kot na nogometni tekmi. Najbrž pa vendarle ni tako razgreto kot na enem največjih mestnih derbijev na svetu, ko se prav v tem mestu spoprimeta nogometni moštvi Keltov in Gozdovnikov, ki pa ga v preostalem tednu, ko bomo še tu, le ne bomo doživeli.

S slovenskega vidika je nedvomno cestni del prvenstva najzanimivejši. Sploh zdaj, ko ima Slovenija že več kot dve leti prvega kolesarja svetovne lestvice. Tadej Pogačar bo tudi v nedeljo med tistimi, ki jih večina, ki bo zbrana ob progi, vidi zelo visoko ob koncu dneva. Že na mladinski dirki v soboto popoldne je bilo gledalcev ogromno. Danes bo pot med obema najbolj prepoznavnima mestoma na severu britanskega otoka Edinburgom in Glasgowom tudi obdana z obilico obiskovalcev. Središče največjega škotskega mesta pa naj bi za tri, štiri ure popoldne popolnoma ohromelo. K sreči je na Škotskem jutri državni praznik, morda bo dan za slavje že danes tudi v slovenskem taboru, ki na kolajno na cestni dirki mavričnega prvenstva čaka že več kot 20 let.