Na dirki v idiličnem baskovskem obmorskem mestecu San Sebastian je bil najboljši Španec Luis Leon Sanchez. Foto: EPA
Na dirki v idiličnem baskovskem obmorskem mestecu San Sebastian je bil najboljši Španec Luis Leon Sanchez. Foto: EPA
Luis Leon Sanchez
"Nagrada" za Sancheza na zmagovalnem odru. Foto: EPA
Jure Kocjan
Jure Kocjan je prekinil 28-mesečni post, saj je nazadnje zmagal na enodnevni dirki za VN Pino Cerami v Belgiji 8. aprila 2010 (na fotografiji). Foto: EPA

Sanchez, kolesar Rabobanka, si je na 234 kilometrov dolgi progi priboril sedem sekund prednosti pred skupino, katere šprint je dobil Belgijec Gianni Meersman. Tretje mesto je zasedel Avstralec Simon Gerrans.
Za Sancheza je to sedma letošnja zmaga, druga na tej dirki v zadnjih treh letih (lani je slavil Belgijec Philippe Gilbert) in sedma španska v zadnjih devetih letih.
Napad na zadnjem vzponu
Španci so do leta 2004 kar 14 let čakali na zmago, v zadnjih letih pa na dirki povsem prevladujejo. Sanchez si je zmago zagotovil v zadnjih desetih kilometrih, in sicer z napadom na zadnjem vzponu, ko mu nista mogla slediti niti Avstralec Richie Porte niti rojak Joaquim Rodriguez.

"To je še en velik uspeh zame in moje moštvo. Že vso sezono sem v odlični formi, uspehi se vrstijo, sezone pa še ni konec. Letos pričakujem še druge uspehe, bo pa ta zagotovo eden lepših," je po zmagi dejal 28-letni kolesar iz Murcie.
Predvidoma zadnjič v karieri je nastopil olimpijski prvak, Kazahstanec Aleksander Vinokurov, ki pa se tokrat ni najbolje odrezal. Zasedel je 35. mesto.
Lep uspeh Kocjana
Slovenec Jure Kocjan je na dirki po Limousinu dosegel enega svojih največjih uspehov. Kolesar moštva Type 1 je namreč dobil prvo etapo od Limogesa do La Souterraina, po 161 kilometrih je premagal Francoza Juliena Simona in Argentinca Eduarda Sepulvedo.
Kocjan bo v drugi etapi nosil rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku. Dirka ekstrakategorije, ki jo je lani dobil Belgijec Björn Leukemans, ima štiri etape.

234 km:
1. L. L. SANCHEZ ŠPA 5:55:34 2. S. GERRANS AVS +0:07 3. G. MEERSMAN BEL 4. C. LE MEVEL FRA vsi 5. B. MOLLEMA NIZ 6. M. SANTAMBROGIO ITA 7. M. CHRISTENSEN DAN isti 8. J. RODRIGUEZ ŠPA 9. X. FLORENCIO ŠPA 10. D. ULISSI ITA čas