Philippe Gilbert je dobil eno najprestižnejših kolesarskih klasik na svetu. Foto: EPA
Philippe Gilbert je dobil eno najprestižnejših kolesarskih klasik na svetu. Foto: EPA

Po 257 kilometrih je odločitev padla na velodromu v ciljnem šprintu, v katerem je Gilbert ugnal 25-letnega Nemca Nilsa Politta (Katjuša).

Za Gilberta je to 75. zmaga v karieri, osvojil pa je že svoj četrti "spomenik". Izmed petih največjih dirk mu tako manjka le še zmaga na dirki Milano-San Remo. Predtem je imel zmage po Flandriji, dirki Liege-Bastogne-Liege in Lombardiji.

Granitna kocka bo od zdaj tudi v lasti Philippa Gilberta. Foto: EPA
Granitna kocka bo od zdaj tudi v lasti Philippa Gilberta. Foto: EPA

"Presrečen sem, težko dojamem, da mi je uspelo. Prejšnjo nedeljo sem doživel veliko razočaranje, ker sem tik pred Dirko po Flandriji zbolel. Počival sem, nato zavzeto treniral, sredi tedna pa sem dobil občutek, da sem spet močan. Še vedno sanjam, da bom osvojil vseh pet spomenikov. Nore sanje, vem, vendar me to motivira in zdaj se že deset let približujem temu cilju. Ko sem se pred tremi leti odločil, da sprejmem ta izziv, so mi številni rekli, da kocke niso zame. Zmagal sem Dirko po Flandriji in zdaj Pariz-Roubaix. Zdaj sem drugačen kolesar. Ni me strah dolgih napadov. Velikokrat se izidejo v mojo korist," je takoj po dirki povedal Gilbert.

13 sekund je zaostal tretjeuvrščeni Belgijec Yves Lampaert. Dolgo je bil v igri za zmago tudi lanski zmagovalec Peter Sagan, a je odpadel nekaj kilometrov pred ciljem. V šprintu za četrto mesto ga je premagal še en Belgijec Sep Vanmarcke.

Slovenske barve so na dirki zastopali Matej Mohorič, Kristijan Koren in Jan Tratnik (Bahrain Merida) ter Luka Mezgec (Mitchelton Scott). Najboljši je bil Koren, ki je z zaostankom 3:39 zasedel 30. mesto. Prvega slovenskega aduta Mohoriča je že sredi dirke zaustavila okvara kolesa. Na koncu je Korenov moštveni kolega zaostal 15 minut in 47 sekund, zasedel je 70. mesto. Tratnik je bil 87., zaostal je 23 minut in 26 sekund. Luka Mezgec pa je odstopil.

Letošnja dirka je bila že 117. izvedba klasike, kjer že vso zgodovino dirkajo po istih tlakovanih poteh. Kolesarji so 54,5 km prevozili po 29 odsekih cestišč z granitnimi kockami, zaradi česar se je dirke tudi oprijel vzdevek severni pekel.

Razburljiv razplet na klasiki Pariz-Roubaix in slavje Gilberta
Pariz - Roubaix, 257 km:              
  1. P. GILBERT       BEL      5:58:02
  2. N. POLITT        NEM     isti čas
  3. Y. LAMPAERT      BEL        +0:13
  4. S. VANMARCKE     BEL         0:40
  5. P. SAGAN         SLK         0:42
  6. F. SENECHAL      FRA         0:47
  7. M. TEUNISSEN     NIZ         vsi 
  8. Z. STYBAR        ČEŠ             
  9. E. ŠIŠKEVIČIUS   LIT         isti
 10. S. KUNG          ŠVI         čas 
 ...                                  
 30. K. KOREN         SLO         3:39
 70. M. MOHORIČ       SLO        15:47
 87. J. TRATNIK       SLO        23:26
                                      
Luka Mezgec je odstopil.