Marianne Vos je v zadnjih dveh sezonah razred zase. Lani je zmagala tudi na olimpijskih igrah v Londonu. Foto: EPA
Marianne Vos je v zadnjih dveh sezonah razred zase. Lani je zmagala tudi na olimpijskih igrah v Londonu. Foto: EPA

Na 140 km dolgi krožni preizkušnji v okolici toskanske prestolnice je drugo mesto osvojila Švedinja Emma Johansson, tretja pa je bila Italijanka Rossella Ratto. Slovenke dirke niso končale.

26-letna Vosova je ponovila lanski uspeh iz Valkenburga, ko je bila prav tako brez konkurence. Na zadnjem vzponu na ulici Via Salviati je močno potegnila, tekmice pa ji niso zmogle slediti. Vse do tega trenutka se je karavana 11 kolesark, ki so še narekovale ritem, držala precej skupaj.

Med 141 tekmovalkami iz 43 držav so nastopile tudi tri Slovenke. A Polona Batagelj, Špela Kern in Urša Pintar tako kot 92 preostalih tekmovalk dirke niso končale.

Zmaga med mladinci van der Poelu, Šafarič Kolar 26.
Na cestni preizkušnji za mladince je slavil Nizozemec Mathieu van der Poel, ki je za tri sekunde ugnal Danca Madsa Pedersena in Albanca Iltjana Niko. Najboljši Slovenec je bil na 26. mestu Matic Šafarič Kolar.

Šafarič Kolar je na 139 km dolgi preizkušnji od Montecatinija Term do Firenc za zmagovalcem zaostal minuto in devet sekund, na 37. mestu je končal Kristjan Kumar (+ 2:40), 95. pa je bil David Per (+ 10:17). Domen Novak in Žiga Ručigaj sta odstopila.

Vrhunec prvenstva bo v nedeljo, ko se bodo profesionalci pomerili na cestni dirki.