Nairo Quintana je Dirko po Španiji dobil pred dvema letoma. Na letošnji Dirki po Franciji je zasedel šele deseto mesto. Foto: EPA
Nairo Quintana je Dirko po Španiji dobil pred dvema letoma. Na letošnji Dirki po Franciji je zasedel šele deseto mesto. Foto: EPA
Richie Porte je odstopil na Touru po padcu na kockah pred Roubaixom. Foto: EPA
Valverde in Quintana predstavila pričakovanja na Vuelti

Cilj v Madridu bo 16. septembra, številni kolesarji pa bodo lovili formo za svetovno prvenstvo v Innsbrucku, kjer bo cestna dirka na sporedu 30. septembra. Zahtevne gorske etape na Vuelti bodo lepa priložnost za hribolazce, da preizkusijo noge pred dirko za mavrično majico na Tirolskem. Tako zahtevne trase v boju za naslov svetovnega prvaka ni bilo vse od leta 1995 v Bogoti, ko je slavil Španec Abraham Olano.

Izjemno močna ekipa Movistar je pogorela na Dirki po Franciji. Quintana je bil daleč od zmagovalnega odra, ena etapna zmaga v Pirenejih pa ni potešila velikih apetitov. Mikel Landa zaradi zlomljenega vretenca ne bo dirkal na Vuelti, Kolumbijec pa bo znova lahko računal na veterana Alejandra Valverdeja.

19-letni Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) je bil tretji v sedmi etapi 55. dirke Tour de l'Avenir (dirka prihodnosti). S tem je prevzel skupno vodstvo. Sedem sekund zaostaja Američan Brandon McNulty, tretji je Nizozemec Thyman Arenseman z 12 sekundami zaostanka. V sedmi etapi sta bila pred Pogačarjem, ki je napredoval za 16. mest, le Kolumbijec Ivan Romiro Sosa in Američan Brandon McNulty, vsi trije so dosegli isti čas in s bili 14 sekund pred najbližjim zasledovalcem. Dirka se bo z deseto etapo končala 26. avgusta. Tekmovanje, ki poteka od leta 1961, je namenjena kolesarjem pod 23 leti starosti. Med zmagovalci so bili tudi poznejša velika imena kolesarstva, kot so Greg LeMond, Miguel Indurain, Felice Gimondi, Joop Zoetemelk in Laurent Fignon, ki so pozneje skupaj slavili na 12 Dirkah po Franciji.


Porte zadnjič za ekipo BMC

Porte si je že v 9. etapi Toura zlomil ključnico in že drugo leto zapored ni končal najprestižnejše dirke na svetu. 33-letni Avstralec je podpisal dveletno pogodbo z ekipo Trek Segafredo. Zadnjo tritedensko dirko za BMC bo odpeljal prav na španskih cestah.

"Zelo sem vesel, da lahko potrdim, da bo v prihodnji sezoni dirkal za Trek Segaredo. V treh sezonah sem zelo napredoval pri ekipi BMC, letos sem dobil tudi Dirko po Švici. Čas je za nov izziv in prihodnje leto bom imel zares močno ekipo ob sebi na Touru, ki bo seveda glavni cilj," je pojasnil Porte.

Nibali se je na 12. etapi Dirke po Franciji 19. julija na vzponu na Alpe d'Huez zapel v trak fotoaparata neprevidnega gledalca ob cesti in padel. Italijan si je pri tem poškodoval vretence in končal dirko. Po operaciji je zmagovalec Dirke po Španiji leta 2010 pripravljen, a njegova forma je veliko vprašanje. Športni direktor ekipe Bahrain Merida Gorazd Štangelj upa, da se bo lahko boril za visoka mesta.

Simon Yates v vlogi kapetana
Brata Simon in Adam Yates bosta prvič dirkala skupaj za ekipo Mitchelton Scott. Simon bo v vlogi kapetana. Vse je kazalo, da bo dobil letošnji Giro, potem pa je na kraljevski etapi popolnoma pogorel na prelazu Finestre in zaostal več kot pol ure za Chrisom Froomom.

Rigoberto Uran je lani končal na drugem mestu na Dirki po Franciji, letos pa je odstopil in seveda bo zelo motiviran na španski dirki. Fabio Aru je dobil španski krog pred tremi leti in si želi rešiti sezono z odmevnim izidom. V ekipi UAE Emirates je tudi Dan Martin. Enake načrte imata tudi Jakub Fuglsang in Miguel Angel Lopez, Steven Kruijswijk pa bo kapetan ekipe Lotto NL-Jumbo.

Sedem gorskih etap in malo vožnje na čas
Favoriti ne bodo imeli veliko časa za ogrevanje, saj bo že na četrti etapi na sporedu vzpon na Alfacar (1440 m). Še pred prvim dnevom odmora bo na deveti etapi velik izpit ciljni vzpon ekstra kategorije na Covatillo (1965 m). Ključne bodo tri zaporedne gorske etape med 7. in 9 septembrom, ko bo na vrsti znameniti vzpon na jezera Covadonge (11,7 km s povprečnim naklonom 7,2 odstotka). Skupaj bo sedem gorskih etap in le en daljši kronometer (32 km).

                                    km 
25. 8.: Malaga, kronometer           8 
26. 8.: Marbella-Caminito del Rey  164 
27. 8.: Mijas-Alhaurin de la Torre 178 
28. 8.: Velez Malaga-Alfacar       162 
29. 8.: Granada-Roquetas de Mar    188 
30. 8.: Huercal Overa-San Javier   155 
31. 8.: Puerto Lumbreras-Pozo Alcon    
                                   185 
 1. 9.: Linares-Almaden            195 
 2. 9.: Talavera de la Reina-La        
        Covatilla                  200 
 3. 9.: prost dan                      
 4. 9.: Salamanca-Fermoselle       177 
 5. 9.: Mombuey-Ribeira Sacra      208 
 6. 9.: Mondonedo-Punta de Estaca de   
        Bares                      181 
 7. 9.: Candas-La Camperona        175 
 8. 9.: Cistierna-Les Praeres      171 
 9. 9.: Ribera de Arriba-Lagos de      
        Covadonga                  178 
10. 9.: prost dan                      
11. 9.: Santillana del Mar-Torrelavega,
        kronometer                  32 
12. 9.: Gutxo-Balcon de Bizkaia    157 
13. 9.: Ejea de los Caballeros-Lerida  
                                   186 
14. 9.: Lerida-Andorra             154 
15. 9.: Escaldes-Engordany-Collado de  
        la Gallina                  97 
16. 9.: Alcorcon-Madrid            100 
Valverde in Quintana predstavila pričakovanja na Vuelti