Po nekoliko presenetljivi zmagi nad Cantujem je pred varovanci Saša Filipovskega prvi domači preizkus. Prihaja zelo močni Fenerbahče, v primeru zmage pa bi pravljica izpred dveh let že dobila nadaljevanje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Po nekoliko presenetljivi zmagi nad Cantujem je pred varovanci Saša Filipovskega prvi domači preizkus. Prihaja zelo močni Fenerbahče, v primeru zmage pa bi pravljica izpred dveh let že dobila nadaljevanje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Z izjemno močno zasedbo prihaja Fenerbahče v Stožice. Olimpija bo tako še toliko bolj potrebovala bučno spodbudo s tribun. Foto: MMC RTV SLO/T.J.
Romain Sato
Romaina Sata v četrtek zvečer ni bilo na treningu, saj je bil pridržan na Brniku, noč pa je moral nato preživeti v zaporu. Košarkar iz Centralne Afrike ima ponarejen potni list in tako je njegov nastop pod velikim vprašajem. Foto: EPA
Emir Preldžić ni hotel igrati za Slovenijo in si je želel obleči dres rodne Bosne in Hercegovine, na koncu pa je prestopil v turško izbrano vrsto. Foto: MMC RTV SLO/T.J.
Sašo Ožbolt
Spomin na tekmo med Olimpijo in Panathinaikosom izpred dveh let. Takole jo je skupil Sašo Ožbolt po "srečanju" z Mikom Batistom. Po hitrem "krpanju" ran v garderobi je nekdanji kapetan Olimpije prišel spet na parket in odigral pomembno vlogo ob izjemni zmagi zmajev. Foto: MMC RTV SLO/Marko Kovič

ja previdni in svarijo pred energično Union Olimpijo ter glasnimi ljubljanskimi navijači.

"Igramo proti favoriziranemu nasprotniku, ki ima pravo sanjsko moštvo. Želijo si zelo visoko v tej sezoni. Sploh ne vemo, kateri od njihovih košarkarjev je manjše zlo, če lahko tako rečem. Imajo odličnega McCalebba, ki uspešno prebija, pod košem pa imajo robustne centre. Tu je Batiste, ki je igral v velikem Panathinaikosu. Preldžić odlično povezuje zunanjo in notranjo linijo. Tu sta še Sato in Bogdanović ter še nekaj nevarnih turških igralcev. Ne vemo, ali bo Sato igral, vendar to sploh ni problem zanje, saj Bogdanović čaka le na to priložnost. V napadu je verjetno še nevarnejši kot Sato," je na kratko glavne nevarnosti carigrajskega moštva predstavil Sašo Filipovski.

Na papirju je turška zasedba po imenih krepko pred Ljubljančani, neprimerljivo je tudi finančno stanje v obeh klubih, toda trener Olimpije ima tudi svoj načrt: "Naše orožje je timska igra. Poskušali bomo to energijo, ki jo imamo, izkoristiti. Vsako izgubljeno žogo kaznujejo s protinapadi. V napadu je treba igrati disciplinirano in pametno. Treba bo igrati z več podajami, saj dobro pomagajo v obrambi. Ne smemo jim dopustiti, da dosegajo lahke koše v protinapadih."

Podpora s tribun bo nujna
Na zadnjih dveh tekmah je bil najboljši strelec Ljubljančan Dylan Page, ki se veseli boja s Fenerjem pred bučnimi stoženskimi tribunami: "Čaka nas težko delo, saj ima Fenerbahče res močno ekipo. Upamo, da bo dobro razpoloženje, da bo prišlo veliko navijačev in da bodo pripravili pravo ozračje. Bo zabavno. Moramo biti zelo osredotočeni. Vsak posameznik se mora osredotočiti na svojega moža. Odločale bodo malenkosti in prav na teh mora temeljiti naš fokus. Lahko jih premagamo. Vse je mogoče, vendar moramo odigrati res dobro tekmo."

Proti Cantuju je bil Page odličen. Vpisal je 17 točk in bil med najbolj zasluženimi za veliko zmago v uvodu v Evroligo. 16 točk je dodal še v ponedeljek, ko so zmaji ugnali Zadar. "Sem v solidni formi, vendar je jasno, da nisem povsem zadovoljen. Ni perfektno, in če bi bil zadovoljen, bi bil Michael Jordan, pa še on ni bil vedno zadovoljen. Počasi gre na bolje, navajam se na soigralce in oni name. Nismo še dolgo skupaj, a se iz dneva v dan bolje ujamemo," je pristavil ameriški krilni center.

Kaj bo s Satom?
Fener je pred novo sezone prevzel Simone Pianigiani. Italijanski strateg, ki je predtem uspešno vodil Sieno, je pred tekmo povedal: "Vse tekme v Evroligi so težke, še posebej na začetku sezone. Olimpija je odlično vodena. Zelo spoštujem Saša. Celo poletje so delali v pravi smeri. Vemo, da so pripravljeni. Proti Cantuju so igrali odlično. So zelo zagnani in polni energije. Velik plus za Olimpijo, ki prihaja iz države, kjer ima košarka veliko tradicijo in podporo, bodo tudi tribune. Bučno bo in vsekakor zelo težko za nas. Številni naši igralci niso v pravi formi. Naša skupina je zelo težka in na vsaki tekmi moramo iti na zmago."

Pianigiani je bil na večernem treningu precej razburjen zaradi položaja, v katerem se je znašel Romain Sato. Košarkar iz Srednjeafriške republike, ki je pred dvema letoma gostoval v Stožicah brez težav z dokumenti, je bil pridržan na Brniku, saj je imel ponarejen potni list. Njegov nastop je tako pod velikim vprašajem.

Ožbolt oprostil Batistu
Skupaj s Satom je iz Panathinaikosa v Fenerbahče letos prestopil Mike Batiste. "Na tej ravni ni slabih moštev, zato pričakujem zelo težko tekmo. Olimpija je zmagala na težkem gostovanju pri Cantuju, kjer veliko ekipam ne bo uspelo zmagati," je predtekmo dejal odlični Američan, ki mu bo nedvomno namenjena še posebna dobrodošlica.

"Spomnim se, da je bilo ozračje tu odlično in tudi izjemno močna zasedba, kakršno je tedaj imel Panathinaikos, je imela težave. Na koncu smo tudi izgubili. Vedno je težko igrati v gosteh, tu pa še posebej, saj gre za enega najbolj vročih terenov v Evropi," se spominja gostovanja izpred dveh let, ko je poskrbel za velik incident, saj je Sašu Ožboltu stopil na glavo. Ljubljansko občinstvo zagotovo dogodka, ko jo je skupil njihov ljubljenec, ni pozabilo, z grenkobo pa se ga spominja tudi Batiste: "Šel sem naprej. To je bilo pred dvema letoma in Sašo mi je oprostil. Tudi on je šel naprej. Zdaj sem v drugem položaju, sem v moštvu, ki mu pomagam priti, kjer še ni bil. Nisem pozabil, kaj sem naredil, in vem, da take napake ne bom več napravil v svojem življenju. Upam, da smo šli vsi naprej.

Preldžić ne pričakuje nič pozitivnega
Podobno si toplega sprejema ne obeta Emir Preldžić. Bosenski košarkar, ki zdaj nastopa za turško izbrano vrsto, je bil slovenski reprezentant, nato pa je odklonil igranje za državo, kjer je naredil glavne košarkarske korake. "Ne vem, zagotovo ne pričakujem nič pozitivnega. Sem profesionalec in moram opraviti svoje delo. Upam pa, da ne bo tako hudo," je o pričakovanju sprejema slovenskih košarkarskih navdušencev spregovoril Preldžić.

"Težka tekma bo za obe ekipi. Olimpija želi zmagati pred svojimi navijači, mi pa imamo letos res visoke cilje. Če želimo zmagati, moramo dati od sebe 100 odstotkov. Verjetno bo polna dvorana in Olimpija bo imela močno podporo s tribun. Igralci bodo dali še več, kolikor so sposobni, in če ne bomo igrali po svojih zmožnostih, bomo imeli veliko težav," je še dodal krilni košarkar, ki je bil v prvem krogu najkoristnejši v celotni Evroligi. Preldžić je še pristavil, da je cilj Fenerja letos uvrstitev na Final Four.