John Bryant se je razigral v drugem polčasu. Foto: www.alesfevzer.com
John Bryant se je razigral v drugem polčasu. Foto: www.alesfevzer.com
Marko Marinović
Marko Marinović je bil razigran v prvi četrtini. Foto: www.alesfevzer.com
Svetislav Pešić
Svetislav Pešić je ob odmoru našel prave besede. Njegovi izbranci so v nadaljevanju zaigrali kot prerojeni. Foto: www.alesfevzer.com
Vladimir Štimac
Vladimir Štimac je bil najboljši strelec tekme s 24 točkami, zgrešil je le en met. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija popolnoma popustila v drugem polčasu

Ljubljančani so doživeli že drugi poraz na domačem parketu in se bodo zelo težko prebili v nadaljnje tekmovanje, saj jih prihodnjo sredo čaka povratna tekma v Audi Domu v Münchnu.
V prvem polčasu (53:39) so prikazali eno izmed najboljših predstav v letošnji sezoni, drugi polčas pa izgubili kar s 27:51.
Marinović blestel v prvi četrtini
Bavarci so bolje začeli, Duško Savanović in Anton Gavel sta polagala, Nihad Đedović pa je bil natančen ob prekršku Hrista Nikolova (2:7). Zmaji so se hitro zbrali, razigran je bil Marko Marinović, ki je nanizal osem točk, in v 7. minuti je Olimpija povedla z 18:15. Gostitelji so odlično sklenili uvodno četrtino, z delnim izidom 7:0 so si nabrali osem točk naskoka (29:21).
Niz trojk Olimpije za veliko prednost
Tudi drugo četrtino so precej bolje začeli zeleno-beli. Paolo Marinelli in Klemen Prepelič sta bila natančna izza črte (35:25). Trener gostov Svetislav Pešić je jezno hodil ob stranski črti, medtem ko je Olimpija neverjetno zadevala trojke. Natančna sta bila še Gregor Hrovat in Dino Murić, po polaganju Alena Omića pa je v 17. minuti na semaforju pisalo 45:29. Pri Bayernu je bil razigran le Vladimir Štimac, ki je v prvem polčasu dosegel 16 točk in držal priključek z razigranimi zmaji. V prvem delu je Olimpija zadela sedem trojk iz 14 poskusov, Bavarci pa so zgrešili vseh šest metov izza črte.
Bayern v tretji četrtini precej stopil prednost
Na začetku tretje četrtine se je razigral robustni John Bryant, ki je nanizal šest točk, a sta Marinović in Murić odgovorila s trojkama in v 24. minuti je Olimpija povedla z 59:45. Bavarci so bili vse bolj razigrani v napadu, Bryce Taylor je s trojko znižal na 59:52 in Aleš Pipan je vzel minuto odmora. Izza črte je zadel še Jan Jagla z desne strani in po 30 minutah je bila prednost Ljubljančanov le še šest točk (64:58).
Neverjetno - delni izid 0:19!
Začetek zadnje četrtine je bil katastrofalen za Olimpijo. Bryant je zabil, Taylor je dodal dva prosta meta, Heiko Schaffartzik pa je zadel trojko za vodstvo Bayerna v 32. minuti (64:65). Zmajem se je v napadu popolnoma ustavilo. Hristo Nikolov in Omić nista zadela, Blaž Mahkovic je zgrešil dva prosta meta. Tudi trojke niso več našle cilja, Marinović in Sasu Salin sta bila nenatančna. Na drugi strani je Nihad Đedović po polaganju dodal še prosti met. Bayern je vsak napad uspešno zaključil. Pet minut pred koncem je Jagla znova zadel za tri točke (64:77). Po delnem izidu 0:19 je Pipan vzel minuto odmora.
Ključna trojka Schaffartzika
Gostje so nato malce popustili v obrambi. Marinelli in Prepelič sta s trojkama znižala na 76:81. Schaffartzik je izgubil žogo in Hrovat je z zabijanjem vlil upanje dve minuti pred koncem (78:81). Pešić je vzel minuto odmora, Schaffartzik pa je zadel ključno trojko z desne strani. Na nemškega reprezentanta so Ljubljančani pozabili, saj je izvajal avt, nato pa stopil na parket in zadel trojko. V končnici so bili zmaji znova nezbrani in prednost Bayerna je narasla na deset točk.
Pri nemških prvakih sta bila najboljša strelca Štimac s 24 točkami (10/11 iz igre) in Bryant, ki je dodal 18 in 11 skokov. Pri Olimpiji sta bila najučinkovitejša Murić s 14 točkami in Marinović, ki je prispeval točko manj.

Pipan: En dober polčas premalo

"Zgolj en dober polčas je premalo, da se premaga ekipa, kot je Bayern. V prvem polčasu smo zaradi dobrega skoka in meta držali pozitiven rezultat. V drugem polčasu smo prikazali predvsem drugačno igro, saj smo slabo skakali in met se nam je ustavil. Izgubili smo samozavest in posledično tudi nismo več odigrali po globini. Izkušeni gostje so to izkoristili in povedli ter tudi naredili višjo razliko. Imeli smo priložnost, da naredimo preobrat, prišli smo do treh točk zaostanka, a kaj več nismo uspeli," je pojasnil Pipan.

53 točk v prvem polčasu - to je za dosmrtni zapor
Pešić je bil precej boljše volje, po tekmi je klepetal tudi z dolgoletnim kolegom Bogdanom Tanjevićem: "Znova se je pokazalo, da sta v košarki dve disciplini najpomembnejši. Obe sta bistvo naše igre. Filozofom, ki nas učijo prek interneta o "basketballu", se opravičujem. Največje športne rezultate v košarki so dosegale ekipe, ki so igrale obrambo ter dobro skakale v obrambi in napadu. V Bambergu smo zmagali za 38 točk, kar ni bilo realno. Union Olimpija nam je v prvem polčasu nasula 53 točk. To ni za zapor, ampak za dosmrtni zapor. V drugem polčasu so Ljubljančani dosegli 11 točk v 15 minutah igre. Tudi to ni realno. Union Olimpija ima veliko talenta, intenziteto in dinamiko v igri, borbenost. Ljubljančani so odlična ekipa, ki je odlično vodena. Zelo so mi všeč, kako igrajo, pa raje ne bom preveč hvalil. Gre za zelo požrtvovalno ekipo, ki ima igralce, ki se žrtvujejo za ekipo. V trenutkih, ko jim igra ne gre, se ne vidi nezadovoljstva. Prvi vodja je trener, drugi pa Marinović, ki je vodja ekipe. Dobro smo ga zaustavili v obrambi. Mislim, da smo zasluženo zmagali. Prepričan sem, da jih en poraz ne bo uničil, ampak mislim, da lahko pridejo tudi do končnice Lige ABA. Pozorni moramo biti na njih tudi v Münchnu, saj ni nemogoče, da nas premagajo na domačem parketu. Danes smo imeli tudi malo sreče, in če moji igralci mislijo, da smo veliko boljši od Uniona Olimpije, se motijo. Igrali smo proti dobri ekipi in rešili smo se poraza."

Skupina K, 2. del, 3. krog:
UNION OLIMPIJA - BAYERN MÜNCHEN
80:90 (29:21, 24:18, 11:19, 16:32)
5.700; Murić 14, Marinović 13, Prepelič 11, Marinelli in Omić po 9, Hrovat 8, Mahkovic 5, Nikolov in Kanacević po 4, Salin 3; Štimac 24 (10/11 iz igre) in 9 skokov, Bryant 18 (9/12 iz igre) in 11 skokov, Schaffartzik 12, Gavel 10, Taylor 9, Jagla 8, Đedović 7, Savanović 2.

Met za dve: 17/41; 30/50
Met za tri: 11/31; 5/17
Prosti meti: 13/20; 15/21
Skoki: 35; 44





BROSE BASKETS BAMBERG - DIJON
81:86 (26:13, 15:16, 17:27, 23:30)

 
Lestvica:                            
BAYERN MÜNCHEN          3  3 0 +57  6
DIJON                   3  1 2  -8  4
UNION OLIMPIJA          3  1 2 -12  4
BROSE BASKETS BAMBERG   3  1 2 -37  4


Olimpija popolnoma popustila v drugem polčasu