Pred varovanci Aleša Pipana je zahtevna naloga. Bayern je verjetno ob Crveni zvezdi najmočnejša ekipa, ki je letos prišla v Stožice. Foto: www.alesfevzer.com
Pred varovanci Aleša Pipana je zahtevna naloga. Bayern je verjetno ob Crveni zvezdi najmočnejša ekipa, ki je letos prišla v Stožice. Foto: www.alesfevzer.com
Alen Omić
Na zadnji tekmi je blestel Alen Omić, ki je vpisal tudi dvojni dvojček. Pipan si želi, da bi edini klasični center Olimpije igral konstantneje. Foto: www.alesfevzer.com

Vemo, kaj nas čaka. Vsak naslednji poraz je lahko že usoden. Pritisk je, a mislim, da večina igralcev dobro prenaša ta pritisk in potegne za sabo še druge. Koncentracija in resnost sta maksimalni. Mislim, da bodo fantje odigrali dobro tekmo. Če se bomo držali dogovorjenega, lahko zmagamo. To velja tudi za Ligo ABA. Vsaka tekma je zelo pomembna. Zdaj je treba narediti tak niz zmag kot predtem porazov.

Aleš Pipan
Niha Đedović
Kot izjemno nadarjenega košarkarja Bosne je Barcelona pri 16 kupila Nihada Đedovića, a ga je potem dolgo posojala. Med drugim je igral za Virtus iz Rime, Galatasaray in Albo, zadnji dve leti pa je 25-letni košarkar član Bayerna. Foto: EPA
Svetislav Pešić
Svetislav Pešić je v bogati karieri osvojil tako rekoč vse in je eden izmed najuspešnejših evropskih trenerjev. Foto: EPA

a napredovanje pa spodrsljaji v domači dvorani niso več "dovoljeni".

Po preteklem tednu je stanje v zmajevem gnezdu bistveno boljše. V drugem krogu Eurocupa so v Dijonu Ljubljančani prekinili niz šestih zaporednih porazov, zmago pa so nadgradili še z domačim uspehom proti Mega Leksu. Tako lahko z večjim optimizmom zdaj pričakujejo močno ekipo iz Münchna, tekma bo danes ob 20.30. "Bayern je po prikazanem favorit v naši skupini. Z zares visoko razliko je premagal Bamberg v gosteh. Vsaka tekma je neka nova zgodba in ne bomo se že vnaprej predali. V tekmo ne gremo z miselnostjo, da bomo izgubili. Športno je upati in verjeti v najboljše. So izkušena ekipa, ki igra dobro košarko, a ni nepremagljiva. Imajo tudi težave s poškodbami," je povedal Aleš Pipan.

Bayern sezono začel v Evroligi
V zadnjem tednu so imeli zmaji težave z virozo, s katero se je borilo kar nekaj košarkarjev. Zdaj se stanje že izboljšuje in Pipan bo imel na voljo zdrave vse varovance z izjemo že dalj časa poškodovanega Luke Rupnika: "V Franciji in pred zadnjo tekmo Lige ABA smo imeli težave z virozo. Zdaj vročine ni več, mogoče še kakšna slabost, a v torek bodo vsi zdravi in motivirani za tekmo. Tako kot poraze je treba tudi zmage takoj pozabiti, saj si tekme sledijo druga za drugo. Naslednja tekma je nov izziv in vsako novo je treba dobiti. Popuščanja ni."

Bayern je slovito ime v športnem svetu, a prva asociacija je nogometni velikan iz Bavarske, ki je eden izmed najboljših evropskih klubov. Tudi košarka ima v Münchnu dolgo zgodovino, klub je žel uspehe v 50. in 60. letih. Tedaj je dvakrat postal nemški prvak. Nato so sledili težki časi in izpad v nižji rang tekmovanja. Denarja v bavarski prestolnici košarki niso namenjali veliko, stanje pa se je spremenilo pred sedmimi leti. V Münchnu so sklenili, da želijo igrati vidno vlogo tudi v evropski košarki in tedaj se je začel preporod. Ekspresno je klub iz druge lige prišel v sam nemški vrh. Lansko sezono je po posebnem povabilu igral v Evroligi in se prebil celo v Top 16. V München so zvabili številna znana imena in lani je klub tretjič postal nemški prvak. Tudi letos je nastopal v Evroligi, a dobil le dve tekmi – v svojem Audi Domu je premagal Turow in Panatahinaikos – in bil tako brez možnosti za preboj v drugi del.

Pešićeva vrsta s številnimi znanimi imeni
Z Bayernom prihaja v Stožice tudi najslovitejše trenersko ime, ki je v tej sezoni gostovalo v Ljubljani. Münchenčane vodi zdaj že legendarni Svetislav Pešić. 65-letni srbski strokovnjak je evropski prvak postal že kot igralec, ko je leta 1979 branil barve sarajevske Bosne, ki je kot prva jugoslovanska ekipa stopila na vrh stare celine. Pešić je nato postal evropski klubski prvak tudi kot trener. To mu je uspelo leta 2003 z Barcelono, ko je s Katalonci osvojil trojček lovorik. Z Jugoslavijo je leto prej postal svetovni prvak, dve leti predtem pa evropski, kar je leta 1993 dosegel tudi z Nemci.

V nemškem prvenstvu je Bayern s štirimi porazi trenutno tretji. Zelo uspešno so Bavarci začeli drugi del Eurocupa, kjer so ugnali Dijon in nadigrali Brose (52:90) ter se mu tako oddolžili za nedavni poraz v državnem prvenstvu. Bayern ima v ekipi številna znana imena. Eden ključnih mož je bosanski reprezentant Nihad Đedović, nekoč eden izmed najobetavnejših evropskih košarkarjev. Pod obročem čvrsto linijo tvorijo Američan John Bryant ter Srba Duško Savanović in Vladimir Štimac. V moštvu so tudi številni znani nemški košarkarji, kot sta na primer Heiko Schaffartzik, eden ključnih mož reprezentance, in Jan-Hendrik Jagla. Trenutno ima Pešićeva vrsta kar nekaj težav s poškodbami. Tako v Ljubljano ne bo prvega zvezdnika Boja McCalebba, ki je novembra okrepil klub, prav tako imata težave Robin Benzig in obetavni srbski branilec Vasilije Micić.

Bayern nima težav z rotacijo
"Imajo dva organizatorja igre Schaffartzika in Gavela, ki se izmenjujeta, lahko pa igrata tudi skupaj. Sta dokaj nizka igralca, oba pa dobra strelca. Moramo poskrbeti, da ne bosta organizirala, kot si oni želijo, in paziti, da se ne razigrata in začeta zadevati za tri. Pod košem sta Bryant in tudi Savanović, ki je odličen strelec in ga dobro poznamo z našega prostora. Tu je še Đedović, ki igra v zadnjem času na položaju tri. Je dokaj izkušen igralec. Vedno boljše predstave prikazuje pod obročem tudi Štimac. Imajo širok spekter igralcev in v rotaciji delajo lahko, kar hočejo,"
je nemško zasedbo opisal ljubljanski trener.

Pipan se je dotaknil tudi visoke zmage Bayerna v Bambergu: "To ni bila realna slika. Ogledali smo si obe tekmi Bayerna v Eurocupu in tudi zadnjo v prvenstvu proti Bremerhavnu. To so bile tri različne tekme. Mislim, da je bila na tej tekmi težava pristop Bamberga. Predtem jih je zlahka premagal doma, potem pa izgubil skoraj za 40. To ni bilo povsem realno. Oba organizatorja igre Bayerna sta zelo agresivna, podobno velja tudi za Đedovića. Morali bomo paziti. Če ne bomo zlahka izgubljali žog in jih kar podarjali nasprotniku, igrali čim več časa pet na pet in zaustavili njihove tranzicije ter dobro skakali pod obema obročema, nam bo veliko lažje."

Evropski pokal (M),
Skupina K, 2. del, 3. krog

Danes ob 20.30:
UNION OLIMPIJA - BAYERN MÜNCHEN

Sreda ob 19.00:
BROSE BASKETS BAMBERG - DIJON

Lestvica:                             
BAYERN MÜNCHEN          2  2 0 +47  4 
BROSE BASKETS BAMBERG   2  1 1 -32  3 
UNION OLIMPIJA          2  1 1  -2  3 
DIJON                   2  0 2 -13  2

Vemo, kaj nas čaka. Vsak naslednji poraz je lahko že usoden. Pritisk je, a mislim, da večina igralcev dobro prenaša ta pritisk in potegne za sabo še druge. Koncentracija in resnost sta maksimalni. Mislim, da bodo fantje odigrali dobro tekmo. Če se bomo držali dogovorjenega, lahko zmagamo. To velja tudi za Ligo ABA. Vsaka tekma je zelo pomembna. Zdaj je treba narediti tak niz zmag kot predtem porazov.

Aleš Pipan