Krka je ob koncu tretje četrtine in na začetku zadnje močno padla, čeprav so bili na parketu izkušeni košarkarji, kot so Sani Bečirović, Jasmi Hukić, Smiljan Pavić ali Chris Booker. Foto: Aleš Fevžer
Krka je ob koncu tretje četrtine in na začetku zadnje močno padla, čeprav so bili na parketu izkušeni košarkarji, kot so Sani Bečirović, Jasmi Hukić, Smiljan Pavić ali Chris Booker. Foto: Aleš Fevžer
Jakov Vladović, Jaka Klobučar
Jakov Vladović je bil pomemben člen pri zmagi Uniona Olimpije. Dobro je zaustavljal tudi Jako Klobučarja, ki je blestel na prvi tekmi. Foto: Aleš Fevžer
Jasmin Hukić in Edo Murić
Jasmin Hukić, ki je v dresu Olimpije odigral nekaj odličnih tekem v Tivoliju, je bil prvi strelec Krke. Foto: Aleš Fevžer
Dino Murić
Olimpija je že drugič v finalu preobrnila izid, toda na prvi tekmi je klonila po podaljšku. Foto: Aleš Fevžer
Edo Murić, Nebojša joksimović
Dvoboj reprezentantov Eda Murića in Nebojše Joksimovića. Foto: Aleš Fevžer
Olimpija - Krka
Tretja tekma bo v torek v Novem mestu ob 20.00, četrta pa v četrtek v Ljubljani ob 20.00. Foto: Aleš Fevžer
Dino Murić, Sani Bečirović
Dino Murić - v obrambni akciji proti Saniju Bečiroviću - je prvo ime finala, saj je na obeh tekmah dosegel dvojni dvojček. Foto: Aleš Fevžer
Olimpija izenačila finale DP-ja v košarki

državnega prvenstva je imela podoben scenarij kot prva, le da je bil tokrat razplet drugačen. Olimpiji je uspel popoln preobrat za zmago nad Krko s 66:60.

Še v 29. minuti, ko je izza črte zadel prvi novomeški strelec Jasmin Hukić (13 točk), so aktualni prvaki vodili za 13 (39:52), nato pa so pet minut pred koncem s trojko Jakova Vladovića Ljubljančani goste ujeli na 58. točki, zatem povedli in nato dokaj mirno tudi pripeljali srečanje do zmage in izenačenja v seriji na 1:1. Finale se s tretjo tekmo v Leonu Štuklju nadaljuje v torek ob 20.00.

Znova je bilo storjenih ogromno začetniških napak, številne odprte mete so košarkarji zgrešili, metali so tudi mimo obroča in nasploh je bila kakovost košarke na zelo povprečni ravni, a vseeno je bil napet boj, ki je značilen za finale in obračune najboljših dveh slovenskih ekip. Tekma je bilo zaradi zasedenosti stoženske dvorane, kjer se te dni mudi odbojkarska reprezentanca, v Tivoliju. Za košarkarske navdušence je vedno znova vrnitev pod Rožnik nekaj posebnega. Tu je Olimpija odigrala svoje najboljše tekme in prišla do največjih uspehov v zgodovini kluba, odigrala pa je tudi nekaj nepozabnih dvobojev proti Krki, ki je prav v hramu slovenske košarke začela štiriletno vladavino v državnem prvenstvu, ko je tedaj na krilih izvrstnega Davorja Marcelića dobila peto tekmo finala.

Tokrat bistveno manj napak
"Odigrali smo dva različna polčasa. V prvem smo bili slabi, v drugem pa je bila popolnoma drugačna slika. Čestital bi fantom, da so bili znova nepopustljivi. Z dobro, agresivno in pametno igro v obrambi smo začeli igrati tudi v napadu. Zaustavili smo njihove igralce, ki so dali le 21 točk. Rezultat je bila zmaga. Izid je 1:1. Ni evforije in ostajamo trdno na tleh, saj je že v torek naslednja tekma, ki bo znova izjemno pomembna. Treba bo igrati podobno kot tokrat v drugem delu," je tekmo opisal Aleš Pipan.

"Naredili smo bistveno manj napak kot na prvi tekmi. Mislim, da le tri v drugem polčasu. Če pogledamo nazaj, si na drugi tekmi nismo zaslužili zmage, saj s toliko napakami in podarjenimi žogami Krki si enostavno ne zaslužiš zmage. Tokrat je bila drugačna slika v drugem polčasu. Ni bilo nepotrebnih podaj nasprotniku v roke, poleg tega smo dobro skakali v obrambi in napadu ter z dobro tranzicijo v obrambi smo strli žilave Novomeščane," je trener Olimpije primerjal prvi dve tekmi.

Vladović vnesel mirnost v organizacijo napadov
Zmaji so tokrat odigrali brez Jake Brodnika, ki ima znova težave z ložo, vendar bo verjetno že v torek nared. Tako Ljubljančani niso imeli klasičnega krilnega igralca, ta položaj pa sta pokrila Sasu Salin ter Nebojša Joksimović, nekaj časa pa je proti Edu Muriću igral kar Paolo Marinelli, vendar pa je tokrat po poškodbi zaigral tudi Vladović, kar se je poznalo pri zrelejši in mirnejši organizaciji napadov. Hrvaški košarkar še ni bil pravi, toda v odločilnih trenutkih je prav on vodil domače napade.

"Borimo se. Gremo iz tekme v tekmo, dokler bo trajalo," je o stanju poškodbe dejal Vladović, ki je lani državni prvak postal s Krko. Odigral je več kot polovico tekme, v času, ko je bil na parketu, pa je bil izid kar 22 točk v korist Olimpije: "Zdaj smo izenačili. Vedeli smo, da bo zelo težko in da nas čaka še ena naporna tekma. Že v Novem mestu smo imeli veliko priložnost, ki je nismo izkoristili. Bili smo razočarani po tistem porazu, a smo dobro odreagirali. Stopili smo skupaj in vrnili smo se v igro. Zdaj nas čaka nov obračun v Novem mestu. Treba je odigrati podobno kot prvo, le da moramo biti v zaključku bolj zbrani. Čim dlje mora biti izenačeno, nato pa bomo svojo priložnost iskali v končnici, kjer bo odločilna obramba."

Le osem točk Krke v zadnji četrtini
Statistično je bil najboljši igralec znova Dino Murić, ki je 20 točkam dodal še 13 skokov in vknjižil nov dvojni dvojček. Izsilil je tudi pet osebnih napak, vendar znova ni bil pri metu (9/19 iz igre), lahkomiselno zapravil pa je tudi nekaj žog, a vse skupaj nadomestil s srčno borbenostjo in nepopustljivostjo v vsakem trenutku. 11 točk je dodal Alen Omić, ki se je prebudil v drugem polčasu, deset pa Nebojša Joksimović, ki je opravil veliko dela v obrambi, prav slovenski reprezentant pa je s košem za 60:58 povedel Olimpijo v vodstvo v zadnji četrtini.

V tretji četrtini je bila igra gostiteljev na trenutke brez repa in glave, toda uspelo jim je strniti svoje vrste in na hitro preobrniti izid, v tem obdobju pa je bila novomeška vrsta videti na parketu kot razbita vojska, ki pa se ji v Tivoliju, tako kot se je v Leonu Štuklju, ni uspelo pobrati. V zadnji četrtini se ni znašla in dosegla le osem točk. Ko je Olimpija naredila odločilno serijo, Aleksandar Džikić ni posredoval z minuto odmora, na klopi pa je imel svojega najboljšega košarkarja v zadnjem času Jako Klobučarja.

Vzrok za padec koncentracije ni znan
Kapetan Krke, ki je bil junak prve tekme, je začel tekmo na klopi in ob zaostanku gostov s 13:3 zamenjal znova nerazpoloženega Mateja Rojca, ki je imel pri organizaciji napadov precej težav. Po prihodu Klobučarja so slovenski prvaki že do konca četrtine ujeli zmaje. V napadu 26-letni branilec tokrat ni bil tako razpoložen, je pa opravil veliko dela v obrambi, saj je dobro zaustavljal predvsem Salina, ki je zadel le eno trojko.

"Vsakič pogledamo posnetke in enostavno pride do padca koncentracije, razloga pa res ne najdemo. Izgubimo dve žogi zapored, in to se nam ves čas dogaja. Tudi tokrat je Olimpija, ko je lovila zaostanek, dosegla nekaj lahkih košev. Končalo se je tako, kot se je pletlo vso sezono. Na prvi tekmi smo izvlekli po podaljšku, tokrat pa se nam ni izšlo. Enostavno nismo bili pravi. To tekmo moramo pozabiti in loviti zmago na naslednji. Tiste krizne trenutke moramo zmanjšati oziroma poskušati, da do njih ne bo prišlo. Lažje pa je reči, kot to tudi storiti. Ko enkrat pridemo do tiste razlike, ki nam jo je vsako tekmo uspelo narediti, jo moramo zadržati," je povedal Klobučar, ki je dal pet točk, vendar je bil z osmimi skoki najboljši pri Krki.

Olimpija zasluženo izenačila izid
"Želeli smo serijo čim prej končati, a vedeli smo, da ne bo lahko. Zavedamo se, da lahko pride do pete tekme, ampak gremo eno za drugo. Prvo smo pozabili takoj po zmagi, drugo moramo zdaj po porazu. V tretjo gremo iz ničle in pričakujemo zmago,"
se Novomeščani zavedajo, da se bo serija lahko še zavlekla. Klobučar je neuspešno končal zadnji napad Krke, ki pa so ga gostitelji zelo slabo odigrali, saj so zanj porabili okoli 15 sekund, do konca pa je nato ostalo le še šest.

Džikićeva vrsta je že dvakrat imela priložnost, da zlomi nasprotnika, toda z ležerno igro po zanesljivem vodstvu so dolenjski košarkarji dvakrat dopustili preobrat, tokrat jih je to stalo tudi zmage. "Ne vem, kaj se dogaja z nami, da se nam je na obeh tekmah proti Olimpiji zgodil tak padec. Analizirali smo prvo tekmo in se dogovorili, da ne smemo dovoliti, da se nam to zgodi, pa se nam je ponovilo. Olimpija se je zasluženo vrnila na tekmo in zasluženo preobrnila izid ter na koncu tudi zmagala," je dejal eden najbolj izkušenih pri Krki Sani Bečirović.

Bečirović se je rad vrnil v Tivoli
"1:1 je popolnoma realen rezultat in tudi zasluženo je tako. Na obeh tekmah smo dominirali po 35 minut, nato pa popolnoma popustili, kar je Olimpija kaznovala, a enkrat smo srečnejši konec potegnili mi, nazadnje pa Olimpija. Bo še zelo zanimivo. Moramo ostati zbrani tudi, ko vodimo za več kot pet ali šest točk. To postaja naš problem, ko prihajamo v situacije, ko vsak pomisli najprej nase in nato šele na ekipo. Prihaja do teh neizdelanih in posiljenih metov. Tako daš nasprotniku priložnost, da se ti z lahkimi koši, ko ni prave obrambe, približa. To je Olimpija tokrat naredila,"
je pristavil branilec, ki v zadnji četrtini ni bil razpoložen, v enem izmed odločilnih napadov pa je napravil tudi nespametno osebno napako, ko se je zagradil za igro s hrbtom proti obroču, a je z roko podrl Salina.

Tekma v Tivoliju pa je bila še celo bolj nostalgična za košarkarje Krke, saj jih je več igralo za Olimpijo, ko je še domovala pod Rožnikom (Hukić, Klobučar, Chris Booker, Smiljan Pavić, Bečirović). Prav Sani se je v Tivoliju dokončno uveljavil na košarkarskem zemljevidu, ko je v dresu zmajev blestel kot najstnik že v Evroligi. Verjetno noben slovenski košarkar ni pokazal takih predstav tako mlad kot prav Bečirović takrat pri Olimpiji: "Fenomenalno je bilo znova igrati tu. To je hram slovenske košarke, ta dvorana je narejena za 'basket'. Tudi vzdušje je bilo danes pravo. Prav luštno je bilo. Lepe spomine imam na to dvorano. To so bili zlati časi slovenske klubske košarke in upam, da bomo v bližnji prihodnosti imeli polne dvorane."

Olimpija izenačila finale DP-ja v košarki