Dino Murić (16 točk) je s trojko dve sekundi pred koncem rednega dela izsilil podaljšek. Foto: Aleš Fevžer
Dino Murić (16 točk) je s trojko dve sekundi pred koncem rednega dela izsilil podaljšek. Foto: Aleš Fevžer
Krka
Krkin napad je v četrti četrtini zastal (le devet točk), toda v petminutnem dodatku so državni prvaki spet dobro zadevali (13 točk). Foto: Aleš Fevžer
Zvonko Buljan
Zvonku Buljana na začetku tekme ni šlo po željah, v drugi četrtini pa mu je stekel met. Pristavil je dve trojki za vodstvo Krke s 37:24. Foto: ABA Photo
Sijajni Klobučar rešil Krko na prvi finalni tekmi
Zadnji dve minuti podaljška v Novem mestu

nale košarkarskega prvenstva odprla z zmago nad Unionom Olimpijo s 85:81, za katero pa se je morala kljub vodstvu 15 točk precej potruditi in odigrati podaljšek.

Sredi tretje četrtine je Krka povedla z 52:37, toda v zadnji četrtini se je prednost vedno bolj topila. Zadnja minuta se je začela s Krkinim vodstvom 72:69, Dino Murić pa je dve sekundi pred koncem zadel trojko za podaljšek. V petminutnem dodatku je Krko do zmage popeljal Jaka Klobučar, s 26 točkami prvi strelec obračuna v Novem mestu. Naslednja tekma v seriji na tri zmage bo v soboto v Tivoliju.

V prvem polčasu prednost Krke tudi 13 točk
Union Olimpija je na krilih Dina Murića (10 skokov v prvi četrtini) začela neobremenjeno in si priigrala sedem točk naskoka (0:7, 4:11). Krka se je takrat le prebudila in z lahkimi koši nanizala 14 točk. Njena igra je bila vedno bolj raznovrstna, pa naj so bili to protinapadi Jake Klobučarja, akcija Luke Lapornika z zabijanjem ali trojki Zvonka Buljana, po katerih je bila prednost že 37:24.

Uspešna vrnitev Salina
Po zaslugi Sasuja Salina, ki se je po enomesečni odsotnosti zaradi poškodbe vrnil na parket, je Union Olimpija do polčasa razliko spravila pod deset točk (42:33). Krka je v podobnem ritmu nadaljevala tudi v tretji četrtini. Svoje je pristavil še Jasmin Hukić. Sredi tretje četrtine je bilo na semaforju 52:37. Olimpija je nato več stavila na met od daleč in po trojki Paola Marinellija ter košu Dina Murića prišla na nizek zaostanek štirih točk (63:59).

Edo Murić dosegel odločilni točki
Krka je vztrajno držala prednost nekaj točk, čeprav ji je s črte prostih metov drhtela roka. Alen Omić je s štirimi zaporednimi točkami Olimpiji vlil novo upanje in tik pred iztekom rednega dela je Dino Murić z desnega krila izenačil izid. V podaljšku je Olimpijo s trojkama v igri držal mladi Marinelli. Toda svoj šov je nadaljeval Klobučar, odločilen pa je koš z razdalje Eda Murića za 83:80.
Pipan: V odločilnih trenutkih smo delali začetniške napake
"Resda smo še v tretji četrtini imeli visoko prednost, a na koncu je povsem vseeno s kolikšno razliko na taki tekmi zmagaš. Vedeli smo, da bo to težka tekma. Union Olimpija je pravzaprav že v polni postavi. Salin je odigral na svežino. Skupaj z Joksimovičem sta sposobna zadevati trojke izza blokad. Nam takšna igra ne odgovarja, saj nasprotniki v bloku uporabljajo zelo močne igralce. Vse ostalo smo uspeli nadzirati, le na njihovo ostrejšo igro na koncu bi se morali odzvati nekoliko drugače. A vse se je dobro končalo," je pojasnil trener Krke Aleksandar Džikić.
"Za poraz smo krivi sami. V prvem polčasu smo izredno slabo igrali pod obema košema, kar so izkušeni domačini izkoristili ter si priborili solidno prednost. V drugem delu smo naredili vse, da se vrnemo v igro. Zaigrali smo bolje v obrambi, v odločilnih trenutkih pa delali začetniške napake. Žoge smo podajali dobesedno v roke nasprotnikov, na ta način pa se teh ne da premagati," je dodal strateg Olimpije Aleš Pipan.

Liga Telemach, finale, prva tekma:
KRKA
- UNION OLIMPIJA
* 85:81 (20:13, 22:20, 21:21, 9:18)
1.500; Klobučar 26, Bečirović 12, E. Murić, Booker in Buljan po 10, Hukić 7, Pavić in Lapornik po 4, Rojc 2; D. Murić 16 in 20 skokov, Salin 16, Omić 14, Marinelli 12, Brodnik in Rupnik po 9, Drobnjak 4, Joksimović 1.

Prosti meti:
20/30; 11/16
Met za tri točke: 5/20; 10/28
* - po podaljšku


Druga tekma, sobota ob 18.30:
UNION OLIMPIJA - KRKA (v Tivoliju)

Tretja tekma, torek ob 20.00:
KRKA - UNION OLIMPIJA

Morebitna četrta tekma bo 29. maja, peta pa 31. maja.

Sijajni Klobučar rešil Krko na prvi finalni tekmi
Zadnji dve minuti podaljška v Novem mestu