Olimpija bo igrala brez edinega klasičnega centra Alena Omića, ki je na prvi medsebojni tekmi dosegel 13 točk in ujel 16 odbitih žog. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija bo igrala brez edinega klasičnega centra Alena Omića, ki je na prvi medsebojni tekmi dosegel 13 točk in ujel 16 odbitih žog. Foto: www.alesfevzer.com

Vedeli bomo, kaj se je zgodilo na tekmi med Himkijem in Zenitom, a ne bomo kalkulirali. Igrali bomo na zmago in stoodstotno. Vsaka kalkulacija se ti slej kot prej vrne.

Aleš Pipan
Luka Rupnik, Blaž Mahkovic, Union Olimpija
V Rigi sta bila prva strelca Blaž Mahkovic in Luka Rupnik, ki sta dosegla 20 ter 18 točk. Foto: www.alesfevzer.com

in z zmago potrditev tretjega mesta.

Zmaji bodo že poznali izid tekme med Himkijem in Zenitom, ki še lahko Ljubljančane prehiti na tretjem mestu, sicer pa so potniki med 32 najboljšim Eurocupa v skupini že znani. Olimpija ima usodo v svojih rokah, zdaj pa je odvisno le - če bo tretja, gre v nadaljevanju v skupino K, v kateri je že Brose, in iz Evrolige se bo pridružil ali Bayern ali Turow; če pa bo četrta, gre pa v skupino G, v kateri je zagotovo že Strasbourg, iz Evrolige pa se lahko pridržijo Unics, Žalgiris ali Nižni Novgorod.

V ekipo se vrača Nikolov
VEF je v Eurocupu letos dosegel le eno zmago. Ugnal je Szolnoki in je že nekaj časa brez možnosti za napredovanje. Na prvi medsebojni tekmi je Olimpija v latvijski prestolnici izvrstno začela, si hitro priigrala visoko prednost, nato nekoliko popustila, a vseeno prišla do zanesljive zmage (74:83). "Z minimalnim porazom v Sankt Peterburgu smo poskrbeli, da sami odločamo. Na zadnji tekmi pričakujemo zmago in s tem bi si zagotovili tretje mesto, kaj bo pa to prineslo v nadaljevanju, bomo videli v drugih skupinah. Riga bo prišla v Ljubljano z ambicijami, da dokaže, da stanje na lestvici ni povsem realno. Imajo ekipo, ki lahko igra dobro košarko, čeprav tega do zdaj niso pokazali. Imajo igro po globini in tudi dobre strelce z razdalje. V Ljubljano bodo drago prišli prodat svojo kožo in nas poskušali presenetiti," je pred tekmo povedal Aleš Pipan.

V zmajevem gnezdu imajo še naprej precej težav s poškodbami. Hristo Nikolov že trenira in bo pripravljen za Rigo, toda Sasu Salin bo odsoten še kar nekaj časa. Kot je povedal ljubljanski trener, finski ostrostrelec še naprej čuti bolečine v gležnju, in dokler te ne bodo minile, ne bodo tvegali. V domovini so Salinu povedali, da bo v prihodnosti moral opraviti artroskopijo, toda letošnjo sezono bo lahko izpeljal le s terapijami. Bo pa v Olimpijini vrsti na tekmi proti Rigi velika vrzel pod obročem, saj si je po udarcu proti Levskemu nos poškodoval Alen Omić. Pipan upa, da se bo v ekipo vrnil v soboto v Novem mestu.

Vučetić čaka na svojo priložnost
Minute prvega centra si bosta razdelila Halil Kanacević in mladi Vasilije Vučetić: "Na položaj centra se bo moral pomakniti Kanacević, pomagal pa bo tudi mladi Vučetić. Ta dva si bosta razdelila Omićevo minutažo. Vučetić dobro trenira in čaka na svojo priložnost. Morda bomo malce hendikepirani, a bomo drugače strnili svoje vrste. Še bolj bodo morali v skoku sodelovati drugi igralci, kar sem od njih že zdaj zahteval, tokrat pa bo to moralo še bolj priti do izraza."

Po tekmi z VEF-om sledijo tri tekme Lige ABA v enem tednu. Najprej gostovanje pri Krki, nato pa obračuna s Cibono ter Cedevito. Naporen ritem s tremi težkimi obračuni. "Sledi naporen ritem, kakršen je bil tudi do zdaj. Namesto Eurocupa nas po Krki čaka Liga ABA s Cibono in nato Cedevita. Dve tekmi na teden nam kar ustrezata. Zato tudi forsiramo igralce na tekmah Eurocupa, kajti s tem se pripravljaš tudi na drugo tekmo v Jadranski ligi. Je težek razpored, a moramo - in to tudi zahtevamo - tako nadaljevati ter biti v Stožicah nepremagljivi," je še dodal Pipan.

EVROPSKI POKAL (M)

SKUPINA D, 10. krog

Sreda ob 20.30:
UNION OLIMPIJA - VEF RIGA

Ob 17.00:
HIMKI MOSKVA - ZENIT ST. PETERSBURG

Ob 19.00:
BEŠIKTAŠ - SZOLNOKI

Lestvica:                            
BEŠIKTAŠ *             9  7 2  +69 16
HIMKI MOSKVA *         9  7 2  +94 16
UNION OLIMPIJA *       9  5 4  -11 14
ZENIT ST. PETERSBURG * 9  5 4  +21 14
-------------------------------------
SZOLNOKI               9  2 7  -75 11
VEF RIGA               9  1 8  -98 10
             * - v Top 32            

Vedeli bomo, kaj se je zgodilo na tekmi med Himkijem in Zenitom, a ne bomo kalkulirali. Igrali bomo na zmago in stoodstotno. Vsaka kalkulacija se ti slej kot prej vrne.

Aleš Pipan