Po treh zaporednih osvojenih superpokalih Krke, je tokrat sezono bolje začela Olimpija. Foto: MMC RTV SLO
Po treh zaporednih osvojenih superpokalih Krke, je tokrat sezono bolje začela Olimpija. Foto: MMC RTV SLO
Alex Stepheson
Alex Stepheson je na prvi uradni tekmi dokazal, da bo eden glavnih adutov Aleša Pipana v tej sezoni. Foto: Aleš Fevžer
Navijači na superpokalni tekmi
Časa za slavje ne bo, saj Olimpijo že v petek čaka gostovanje v Skopju, Krka pa bo v soboto gostila Budućnost. Foto: Aleš Fevžer
Superpokal Unionu Olimpiji

V obeh taborih so pred tekmo ves čas ponavljali, da tekma ne bo kakovostna in lepa na oko, a so obljubljali borbenosti in nepopustljivost. Še kako prav so imeli. Z igro košarkarji res niso navdušili, veliko je bilo napak in zgrešenih metov, toda zmaji, ki so pet minut pred koncem zaostajali že za osem točk, se niso vdali. Vztrajali so in z boljšo igro v obrambi onemogočili novomeške napade. Aktualni državni prvaki skoraj pet minut na koncu niso dosegli točk, Ljubljančani, ki so lani osvojili slovenski pokal, pa so s serijo 9:0 prišli do sicer sedmega superpokala.

"Vedeli smo, da ne bo lepa tekma. Pričakovali smo, da bo veliko napak, saj vemo, kje smo. Tekmo je odločila dobra obramba. Ni še to tista idealna obramba, a je bilo veliko pomaganja, skokov, prevzemanja, v končnici pa smo odigrali pametno in zasluženo zmagali," je po tekmi olajšano dejal Aleš Pipan, ki je že na prvi uradni tekmi na klopi Olimpije osvojil lovoriko.

Stepheson mož odločitve
"Čestitati je treba Novomeščanom, kajti odigrali so dobro tekmo. Glavna naša odlika tokrat je bila, da se nismo predali do zadnje minute. Tudi ko so Novomeščani vodili za osem točk, smo se dvakrat vrnili v igro. Odigrali smo boljše v obrambi kot v napadu, zgrešili smo številne odprte mete. Nismo še v pravi strelski formi. V obrambi je na neki način delovalo, kot mora. Čestitam fantom, ki so se borili do konca. To je prva naša tekmav sezoni, dala nam bo novega elana in poleta. Fantje vidijo, da s trdim delom lahko dosegajo zmage,"
je dodal ljubljanski trener.

Deset sekund pred koncem je odločilni koš dosegel Alex Stepheson, ki se je na prvi tekmi izkazal za pravo okrepitev. Ameriški center je bil s 17 točkami prvi strelec tekme, ob tem pa je ujel še sedem odbitih žog in bil zasluženo izbran za najboljšega posameznika tekme: "Res sem vesel, da smo zmagali. Krka je dobra ekipa, trdo so igrali, smo se pa borili, čeprav smo zaostajali skozi vso tekmo. Trener nas je spodbujal in ves čas je ponavljal, naj ne popustimo. Bilo se je težko vrniti. Igrali so pametno, mi pa nismo bili razigrani v napadu, a smo se borili. Osem točk ni lahko nadomestiti."

Dobri predstavi mladih "playev"
Na zadnjem treningu pred tekmo je Olimpija ostala brez prvega organizatorja igre Cedrica Jacksona, ki se je poškodoval in naj bi bil odsoten približno dva tedna. Dobro ga je nadomestil Luka Rupnik. Mladenič je bil z devetimi točkami drugi strelec svojega moštva in med statistično najboljšimi zmaji: "Za gledalce je bila žal verjetno bolj negledljiva tekma. Razlog za številne napake je zagotovo tudi neuigranost, saj se igralci še ne poznamo dobro med sabo. Nekaj igralcev se je priključilo pozneje, a na koncu šteje le zmaga, in res sem vesel, da se je tako izšlo. Med pripravami smo predvsem v prvih polčasih igrali dobro in potem padli, tokrat pa je bilo ravno nasprotno, saj smo se po zaostanku dvignili in dobili tekmo."

Podobno je dobro ekipo na parketu na drugi strani vodil njegov vrstnik Matej Rojc, ki je dosegel šest točk: "Izgubili smo, ker nismo bili dovolj osredotočeni ob koncu. Imeli smo že prednost osmih točk, a na koncu smo Olimpiji dovolili nekaj lahkih košev, v napadu pa nam ni šlo, in to je bilo ključno za poraz."

Odločala ena posest
"Pričakovali smo, da bo težko, saj je vendarle prva tekma, ne veš, kaj lahko pričakuješ in tudi noge so od priprav še nekoliko težke. To se je tudi videlo na tekmi. Bila je precej počasna igra, nobena ekipa se ni dobro znašla. Celo tekmo smo vodili, a po svoji krivdi na koncu izgubili. Če ekipa štiri minute na koncu ne da točk, težko zmaga. To se je tudi zgodilo in Olimpija je zasluženo zmagala,"
je po tekmi povedal Edo Murić, ki je prvič kot kapetan vodil košarkarje Krke, kateri so si po koncu obračuna nekaj ostrih besed izmenjali s svojimi navijači.

"Čestitam Olimpiji, a mislim, da ne bi bilo nezasluženo, če bi zmagali mi. Na koncu je praktično odločala ena posest žoge. Na koncu smo bili premalo odločni in tudi zmanjkalo nam je nekoliko sreče. Proti tako dobremu moštvu je treba zadeti lahke mete. Te smo zgrešili v zadnjih minutah, in tako se je končalo, kot se je," je pristavil trener Krke Aleksandar Džikić.

Superpokal Unionu Olimpiji