Varovanke Damirja Grgiča so pred domačimi gledalci doživele dva poraza po podaljšku. Foto: www.alesfevzer.com
Varovanke Damirja Grgiča so pred domačimi gledalci doživele dva poraza po podaljšku. Foto: www.alesfevzer.com
Celjanke zasedle četrto mesto

V finalu so Italijanke premagale branilke naslova Radivoj Korać z 69:52.

Po dveh podaljških v polfinalu utrujene in oslabljene - igrala ni ena ključnih košarkaric Marica Gajić - so Celjanke tekmo začele izjemno slabo. Z medlo igro so si proti nasprotnicam iz Podgorice v prvih 12 minutah priigrale kar 17 točk zaostanka (10:27), šele to pa je bil zanje zadosten alarm, da so zaigrale bolj osredotočeno. V igro so se vrnile ob zvoku sirene polčasa, ko je kapetanka Maja Erkić iz protinapada izid poravnala na 32:32.

Začetek drugih 20 minut je bil podoben uvodu. Nekaj slabih potez so Podgoričanke hitro pretvorile v novo lepo prednost in v zadnjo četrtino vstopile z desetimi točkami naskoka (42:52). Desetkratne slovenske prvakinje so nato zaigrale na vse ali nič in pripravile preobrat. Tega je z dvema zaporednima trojkama zaključila Erkićeva, Athlete pa je tako na začetku 37. minute povedel z 59:57 in prava drama se je začela.

V izenačeni končnici so bile korak pred tekmicami gostiteljice najboljše četverice v regiji. Erkićeva je s črte prostih metov v zadnjih 22 sekundah rednega dela svojo ekipo dvakrat popeljala na +3. Po zaostanku s 64:67 je Budućnosti za zadnji napad preostalo sedem sekund, v katerih so si Celjanke privoščile veliko napako. Kot da bi se ustrašile zmage, so namesto taktične osebne napake in s tem dveh prostih metov za eno izmed nasprotnic na vrhu polkroga popolnoma pozabile na Ireno Matović, ki je hladnokrvno zadela in izsilila dodatnih pet minut igre. V njem so Celjanke znova imele pobudo, v zaključku pa spet drastično popustile. Hajdana Radunović je osem sekund pred koncem zadela koš in dodaten prosti met za vodstvo s 76:75, Erkićeva pa nato po vodenju skozi celotno dolžino igrišča ni prišla do ugodnega položaja za met.

"Čestitkam igralkam, ki so v manj kot 24 urah odigrale dve izjemno težki tekmi in kar tri podaljške. Svoje smo naredili v rednem delu z razmerjem zmag in porazov 9-1 ter zelo dobrimi predstavami. Na zaključnem turnirju so morda bile bolj izražene individualne kvalitete in izkušnje, ki jih moja ekipa ne premore," je po tekmi dejal trener Celjank Damir Grgič.

Finale:
UMANA REYER VENEZIA - RADIVOJ KORAĆ
69:52

Za 3. mesto:
ATHLETE CELJE - BUDUĆNOST VOLCANO
75:76 - po podaljšku
Erkić 30, Lisec 25; Sanders 27

Polfinale:
BUDUĆNOST VOLCANO - RADIVOJ KORAĆ
63:66
ATHLETE CELJE - UMANA REYER VENEZIA
79:83 - po dveh podaljških
Abramovič 20, Gajić 18; McCallum 20.

Celjanke zasedle četrto mesto