Dino Murić je v torek dobil močan udarec v trebuh, tokrat pa je bil z 21 točkami znova najboljši strelec tekme. Foto: Aleš Fevžer
Dino Murić je v torek dobil močan udarec v trebuh, tokrat pa je bil z 21 točkami znova najboljši strelec tekme. Foto: Aleš Fevžer
Dino Murić in Jasmin Hukić
Murić je z zadetim prostim metom 6,4 sekunde pred koncem postavil tudi končni izid tekme. Foto: Aleš Fevžer
Jaka Klobučar in Alen Omić
Jaka Klobučar v akciji proti Alenu Omiću. Foto: Aleš Fevžer
Aleksandar Džikić
Aleksandru Džikiću Krke ni uspelo še drugič zapored popeljati do državnega naslova. Foto: Aleš Fevžer
Nebojša Joksimović
Veselje Nebojše Joksimovića. Foto: Aleš Fevžer
Olimpija v napeti končnici izenačila na 2:2

Po dveh tesnih dvobojih so Novomeščani v torek v domači dvorani nadigrali Ljubljančane in imeli priložnost, da se tako kot v preteklih dveh sezonah lovorike veselijo na parketu tekmeca. Toda to jim ni uspelo. Potem ko so pred 3.500 gledalci vodili večji del prvega polčasa (32:40), so imeli dve minuti pred koncem tretje četrtine že 10 točk prednosti (49:59), vendar to ni bilo dovolj za tretjo zmago v letošnjem finalu.
V zadnjih 10 minutah je bila namreč večino časa v vodstvu Olimpija, bolj zbrano je odigrala končnico in dobila priložnost, da v soboto prepreči Dolenjcem peti zaporedni naslov državnega prvaka. Krka naskakuje sedmi naslov v klubski zgodovini, po zmagi v pokalu pa bi bila to njena prva dvojna krona.

1. četrtina: Edo Murić izenačil ob sireni
Pri Unionu Olimpiji je bil pred tekmo vprašljiv nastop najboljšega posameznika na prvih dveh srečanjih Dina Murića. Na prejšnji tekmi je dobil močan udarec v trebuh, toda okreval je in trener Aleš Pipan ga je v Stožicah postavil v začetno peterko. Olimpija je na začetku tekme povedla s 4:2, nato pa je Zvonko Buljan s trojko povedel Krko v vodstvo, ki ga ni izpustila do izenačenja na 15:15. Najvišja prednost je znašla štiri točke. V zadnji minuti prve četrtine je v vodstvo znova prišla Olimpija (20:19), s trojko ob sireni pa je po 10 minutah izid na 22:22 izenačil Edo Murić.

2. četrtina: Krki uspela serija 12:0
Na začetku druge četrtine so gostje spet ušli za štiri točke (22:26), toda sledil je delni izid 8:0 gostiteljev za 30:26. Dino Murić je s svojo deseto točko izenačil na 26:26. Odgovor Krke je bil še udarnejši, saj ji je uspela serija 12:0. Po izenačenju na 30:30 sta trojki prispevala Jaka Klobučar in Jasmin Hukić, dve točki za vodstvo s 30:38 pa je dodal še Smiljan Pavić. Zadnje točke prvega polčasa (32:40) sta dosegla Dino Murić in Pavić po lepem prodoru pod koš in podaji Klobučarja. Že sredi druge četrtine sta Pavić in Tomaž Bolčina dobila tretjo osebno napako, kar je trenerju Aleksandru Džikiću povzročilo nekaj težav s centri.

3. četrtina: Po zaostanku za 10 ujeli priključek
Tretja četrtina se je začela s trojko Luke Rupnika, ki je nato že s svojo 14. točko zadel še za 37:42. Buljan je s trojko poskrbel, da je Krka lažje zadihala (42:47), potem ko se ji je Olimpija približala na samo dve točki. Sledila je še ukradena žoga Hukića in koš Pavića. V 25. minuti je bilo 44:52. Buljan je v nadaljevanju zadel novo trojko za vodstvo Novomeščanov z 49:56, nato je Krka prvič ušla že na 10 točk (49:59), toda zmaji so v zadnjih dveh minutah tretje četrtine ujeli priključek in bili pred zadnjimi 10 minutami povsem blizu (58:61).

4. četrtina: Samo šest točk Krke
Sedem minut in pol pred koncem tekme je Jakov Vladović Olimpijo popeljal v vodstvo z 62:61, v 37. minuti pa je Sasu Salin s trojko za 65:63 poskrbel za nekoliko glasnejše navijanje domačih navijačev v dvorani Stožice. Edo Murić je slabe tri minute pred koncem s trojko naredil nov preobrat (65:66). Sledilo je nekaj zapravljenih napadov na obeh straneh, v zadnji minuti pa so bili domači košarkarji dovolj natančni pri prostih metih. Za razburjenje pri Krki je poskrbel sodnik Milan Nedović, ki je 11 sekund pred zadnjo sireno dosodil nešportno osebno napako Buljana zaradi vlečenja Dina Murića za dres. Murić je zadel en prosti met, Nebojša Joksimović pa nato oba za vodstvo Olimpije z 69:66. Na drugi strani je bil tudi Sani Bečirović uspešen le enkrat, tako kot tudi Dino Murić, ki je končni izid postavil 6,4 sekunde pred koncem. Krka v zadnjem napadu ni bila uspešna (met za podaljšek je zgrešil Bečirović) in zadnjo četrtino končala s samo šestimi doseženimi točkami.

Izjavi po tekmi

Aleš Pipan, trener Uniona Olimpije: "Za nami je podobna tekma tisti v soboto v dvorani Tivoli. Znova smo zaostajali za 10 točk, pa na koncu s pametnejšo igro, manj napakami in s skokom presenetili goste iz Novega mesta. Čestitke vsem fantom. Resnično so se borili do zadnjih atomov moči. Najpomembnejše je, da smo se po porazu na tretji tekmi pobrali in pokazali karakter. Zadnjo tekmo lahko pričakujemo optimistično."

Aleksandar Džikić, trener Krke: "Zelo zanimiv potek tekme, še posebej zanimiv pa je bil konec. Nisem še videl, da se finali odločajo na tak način. Zelo težko mi je svojim igralcem razložiti poteze nekaterih udeležencev nocojšnje predstave. Bili smo boljši v skokih, poravnani pri metih, le nekaj manj prostih metov smo metali. Če se ne motim, je bilo razmerje v prostih metih 34:8 v korist Uniona Olimpije. Čaka nas peta tekma, dvorana bo polna in vemo, kaj moramo storiti, da bi četrtič zapored ubranili naslov."

Finale, četrta tekma

UNION OLIMPIJA - KRKA 2:2
70:67 (22:22, 10:18, 26:21, 12:6)
3.500; Murić 21 in 7 skokov, Rupnik 14, Salin 10, Vladović 9, Stephenson 7, Joksimović in Omić po 4, Brodnik 1; Buljan 15 in 8 skokov, Bečirović in Pavić po 10, E. Murić 8, Hukić in Klobučar po 7, Booker 6, Rojc 4.

Prosti meti: 20/34;  4/8 
 Met za dve: 19/33; 21/48
 Met za tri:  4/22;  7/19
      Skoki:    37; 42   


V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Peta tekma bo v soboto ob 17.30 v Novem mestu. Prenos bo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

M. R.

Olimpija v napeti končnici izenačila na 2:2