Mladi slovenski reprezentanti so v Domžalah v šaljivem duhu predstavili nove drese. Foto: BoBo
Mladi slovenski reprezentanti so v Domžalah v šaljivem duhu predstavili nove drese. Foto: BoBo
Zmago Sagadin
Zmago Sagadin prvič vodi izbrano vrsto do 20 let, ki je medalje osvojila pod vodstvom Zorana Martiča (dve), Ivana Sunare in Mira Alilovića. Foto: KZS/Aljaž Močnik
Luka Rupnik, Marko Pajić, Alen Omić
Na pripravljalnih tekmah - od 11 srečanj so klonili le dvakrat - so Slovenci premagali tudi branilce naslova Špance, svetovne prvake Litovce in podprvake Srbe. Foto: KZS/Aljaž Močnik

Eurobasket za mlajše člane bo prava generalka za največji vrhunec v zgodovini slovenske košarkarske reprezentance, kar predstavlja evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Sloveniji. Tako bo tudi izbrana vrsta do 20 let premierno nosila nove drese. Z njimi se bodo tudi košarkarji približali barvam Olimpijskega komiteja, sam model dresa pa spominja na tistega z evropskega prvenstva v Srbiji in Črni gori leta 2005.

Tekmovanje se bo začelo v četrtek. Slovenija, ki je sinoči na zadnji pripravljalni tekmi premagala Španijo, se bo v predtekmovanju pomerila z Italijo, Švedsko in Litvo. Evropsko prvenstvo boste od drugega dela, ki se bo začel v ponedeljek, lahko spremljali tudi na drugem programu TV SLO in MMC-ju. Slovenija se bo najprej pomerila z Italijo. V drugi del tekmovanja vodita prvi dve mesti iz vsake izmed štirih predtekmovalnih skupin, ki bodo odigrane v Kranjski Gori in Domžalah, zaključek pa v bo v ljubljanskih Stožicah.

Reprezentanca se lahko kosa z vsemi
Slovenija bo igrala v dvorani Komunalnega centra, v domači dvorani pa jo bo vodil najtrofejnejši slovenski trener Zmago Sagadin, ki je potegnil črto pod pripravljalnim delom: "Jaz vedno pričakujem več. Tudi od teh fantov sem pričakoval več, več resnosti, prizadevnosti, ampak to so te nove generacije, ki niso več tako zagnane, kot so bile 20 let nazaj. Priznam, da sem zadnje desetletje slabše spremljal te mlade reprezentance. Jaz zahtevam veliko in superprofesionalen pristop. Vsak dan je prihajalo do zapletov in še vedno prihaja, a gre v želeno smer. Mislim, da smo se telesno dobro pripravili. Tehnično in taktično ne tako, kot sem si želel. Fantje prihajajo iz različnih okolij in z različnimi navadami. Košarka je igra navad in v tako kratkem času jih je težko spremeniti."

59-letni strokovnjak je prepričan, da Slovenija premore nekaj igralcev, ki so velik potencial: "Najbolj so me zanimale pripravljalne tekme, saj nisem poznal konkurence, in dokazali smo, da se lahko kosamo. Lani sta bili na svetovnem prvenstvu te generacije Litva prva in Srbija druga, smo z njima igrali in se povsem enakovredno kosali. Španija je bila lani mladinski evropski prvak, tudi z njimi se nosimo. Nekaj ekip ne poznam. Nemcev, ki so igrali dobro na turnirjih, nisem videl. Francozi vsa leta sodijo v vrh. Rusov, Turkov in še nekaterih ne poznam dovolj dobro, zato si ne upam dati neke napovedi. Jasno je, da slabe ekipe tu ne bo. Recimo Ukrajina je pokazala veliko. Zapisal sem si pet igralcev, ki so izjemnega potenciala, a se v ukrajinskih razmerah ne bodo razvili do evroligaškega nivoja. V vsaki reprezentanci je nekaj odličnih posameznikov. Tako je tudi v naši. Nekaj je vrhunskega materiala, nekaj je povprečnežev, nekaj jih pa bolj ali manj le dopolnjuje reprezentanco."

Doma morajo biti cilji visoki
Celjan, ki je največje uspehe v karieri dosegel na klopi Olimpije, je v slogu velikih trenerjev in kot se pred domačimi gledalci spodobi, napovedal visoke cilje: "Posebej se ne obremenjujem z ničimer. Ta reprezentanca je bila lani skupaj z letnikom 1991 enajsta. Pred dvema letoma so bili deseti. Prvenstvo je doma in postavljati cilje recimo na osmo mesto, ker si bil prej slabši, je neumnost. Prvenstvo imamo doma, igralci imajo ob sebi verjetno daleč najbolj izkušenega trenerja od vseh tu in jasno smo si postavili visoke cilje. To je medalja in delam vse, kar je v moji moči, da pridemo do tega."

Evropsko prvenstvo mlajših članov bo tretjič v Sloveniji. Leta 1994 je bilo prvenstvo v Mariboru, Postojni in Ljubljani. Slovenija je zasedla osmo mesto, pred petimi leti pa sta turnir skupaj organizirali Gorica in Nova Gorica. Slovenija je pod taktirko Mira Alilovića imela visoke cilje, igrala odlično, a po četrtfinalnem porazu zasedla peto mesto. Slovenski mlajši člani so sicer že dvakrat postali evropski prvaki. Leta 2000 jim je to uspelo na Ohridu, štiri leta pozneje pa v Brnu. V Trapaniju so leta 1998 postali podprvaki stare celine, pred šestimi leti pa so v Izmirju osvojili bron.