Center Marijonas Petravičius je predstavljal največjo litovsko nevarnost v napadu (16 točk) in je večer končal kot najboljši strelec tekme. Foto: EPA
Center Marijonas Petravičius je predstavljal največjo litovsko nevarnost v napadu (16 točk) in je večer končal kot najboljši strelec tekme. Foto: EPA
Jaka Lakovič
Jaka Lakovič je ob 14 točkah in treh zadetih trojkah zabeležil tri podaje in pet izgubljenih žog. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Erazem Lorbek
Erazem Lorbek se je kot prvi na tekmi vpisal med strelce in popeljal Slovenijo v eno od dveh vodstev. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
MMC-kanal
Za prikaz MMC-kanala v avdio-video predvajalniku v desnem zgornjem kotu kliknite MMC TV (za večjo sliko kliknite na sliko). Foto: MMC RTV SLO
Litva premočna za Slovence

Prvi nasprotniki Slovencev na jugu Španije so bili Litovci, v tekmah s katerimi slovenska reprezentanca v preteklosti ni bila ravno velikokrat uspešna, in tudi tokrat so bili bronasti z zadnjega EP-ja boljši. Slovenska izbrana vrsta je vseskozi zaostajala za Litovci, ki so premočno dobili skok (32:19). Ko so se varovanci Jureta Zdovca približali na pet točk zaostanka (75:70), so nasprotniki ostali mirni in zbrani ter na koncu niso Slovencem ponudili niti najmanjše priložnosti za preobrat.

Neumnosti v nepravem trenutku
"Danes nismo bili pravi. Zaostali smo že v startu in nato vseskozi lovili priključek. Našli smo pet do šest razpoloženih igralcev, ki so se bili pripravljeni boriti, vendar ko smo proti koncu prišli v položaj, da bi obrnili potek tekme, smo naredili nekaj neumnosti, kar je Litva znala kaznovati," je obračun komentiral selektor Zdovc.

Vujačič prvič po šestih letih
Jaka Lakovič, Boštjan Nachbar, Samo Udrih, Jurica Golemac in Erazem Lorbek je bila začetna Zdovčeva peterka, na klopi je prvič na pripravljalni tekmi začel tudi Saša Vujačič, ki je po vstopu v igro na polovici 1. četrtine zgrešil čisti med za tri točke. Prvak Lige NBA je odigral osem minut in končal brez točke in z dvema osebnima napakama.

Kapetan Matjaž Smodiš je zaradi težav s hrbtom ostal v Sloveniji in bo v četrtek gost MMC-jeve klepetalnice. Zaigrali niso tudi Beno Udrih, Gašper Vidmar in Miha Zupan.

Primanjkljaj skokov in prostih metov
V prvih desetih minutah je prevladovala Litva, predvsem v skoku. Slovenija je vmes sicer na kratko povedla (12:9), a je Baltom nato stekel met z razdalje in 1. četrtino so dobili z 22:17. Druga četrtina se je začela po litovskih notah, prednost nasprotnikov je narasla že na 11 točk, a so Zdovčevi varovanci po zaslugi razpoloženega Lakoviča (10 točk) prepolovili prednost, nato pa je ravno prvi organizator slovenske igre naredil dve napaki, ki sta četi Ramunasa Butautasa ob polčasu prinesli 8 točk naskoka (43:35). Litva je imela v prvem polčasu kar 20 prostih metov in 17 skokov, Slovenija pa le štiri proste mete in 8 skokov.

Ponovno slab konec četrtine
S tretjo trojko Lukauskisa in zabijanjem Javtokasa je prednost Litovcev narasla na 13. Pri izidu 63:48 za bele je sledil niz desetih slovenskih točk (Dragič jih je nanizal šest zapored), a je zadnja minuta znova pripadla Litvi. V prav zadnji sekundi 3. četrtine je iz težkega položaja zadel Kalnietis in Litva je dobila tudi tudi to četrtino (67:58).

Slovenska vrsta je občasno zagrozila s preobratom, a vsakič ko so se približali na pet točk zaostanka, so bili Litovci zbrani in rutinirano pripeljali tekmo do zanj zmagovitega konca.

Neposreden prenos tudi v četrtek in petek
V sodelovanju s KZS-jem smo vam na MMC-ju zagotovili neposredne prenose tekem iz Španije, saj bo TV Slovenija 2 zaradi obilice športnih dogodkov (SP v atletiki, nogomet) obračune slovenskih varovancev v Andaluziji ponudila le v posnetku. V četrtek sledi obračun s Španijo, v petek pa z Veliko Britanijo.

Prenose s komentarjem Mihe Žibrata si lahko prek našega spletnega predvajalnika www.rtvslo.si/play/ ogledate le s slovenskih IP- naslovov.



Sevilla, pripravljalni turnir

LITVA - SLOVENIJA

81:75 (22:17, 21:18, 24:23, 14:17)

Petravičius 16 Lakovič 14
Lukauskis 12 Dragič 14
K. Lavrinovič 11 Golemac 11
Kalneitis 9 Nachbar 10
Javtokas 8 E. Lorbek 10
Delinikaitis 6 Brezec 7
Mačiulis 5 Jagodnik 7
D. Lavrinovič 4 S. Udrih 2
Kleiza 4 Vujačič
Mazutis 3 Slokar
Jomantas 3 Klobučar
Jasaitis


Prosti meti: 29/35; 21/26 
Met za dve: 14/31; 18/32
Met za tri: 8/21; 6/17
Skoki: 32; 19


Četrtek ob 20.30 (MMC-kanal):

ŠPANIJA - SLOVENIJA

Petek ob 18.15 (MMC-kanal):
VELIKA BRITANIJA - SLOVENIJA

Litva premočna za Slovence