Oče Sanija Bečiroviča, za katerega je bilo prvenstvo v Turčiji drugo, se je reprezentanci priključil šele proti koncu priprav. Foto: RTV SLO
Oče Sanija Bečiroviča, za katerega je bilo prvenstvo v Turčiji drugo, se je reprezentanci priključil šele proti koncu priprav. Foto: RTV SLO
Tomo Mahorič
Tomo Mahorič je bil pomočnik selektorja tudi pred osmimi leti, le da je takrat strokovni štab okrepil šele pred drugo tekmo s Turki. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Rašo Nesterovič in Patrick Fermeling
Nekdanji kapetan Rašo Nesterovič je bil na tekmi proti Turčiji najboljši strelec slovenske reprezentance. Foto: Reuters
Iz zgodovine: 2001: Slovenija - Turčija 71:57

Varovanci Borisa Zrinskega, ki je kot prvi selektor dobil drugo priložnost, so se najprej na uvodni tekmi osmešili proti Špancem med menjavo generacij (61:85), na drugi tekmi pa pokazali pravi obraz. Z 71:57 so premagali Turke, pri katerih sta bila razpoložena le Ibrahim Kutluay z 19 in Hedo Türkoglu s 17 točkami. "Po porazu s Španci, ki so nas kar namahali, je bila druga tekma odločilnejša. Fantje so se zbrali, imeli več motivacije in zmagali," je šesto tekmo v rubriki "Slovenske tekme za zgodovino" pokomentiral Memi Bečirovič.


V 2. polčasu boljši
Slovenija in Turčija, ki sta se pomerili v polni dvorani Aski, v kateri je bila 6.000-glava turška množica, sta prikazali izenačen prvi polčas, ki ga je s šestimi točkami razlike dobila domača zasedba (39:33). Tretja četrtina je pripadla zeleno-belim, ki so poleg dobre obrambe prikazali še odličen napad. Štiri minute pred koncem je na semaforju pisalo 58:52 za Slovenijo, ki je do konca nasprotnika povsem zmlela.


Pomočniki prišli šele ob koncu priprav
"Mislili smo, da bomo s tem uspehom šli naprej, pa se je spet zalomilo. Na evropskem prvenstvu pač ni počitka, vse je odvisno od poškodb, atmosfere in pripravljenosti. Priprava na določeno tekmo v klubih traja nekaj dni ali pa celo teden, tu pa je že manj kot dan kasneje novo srečanje. Psihično je zelo težko," je dejal takratni pomočnik trenerja Bečirovič, ki se je reprezentanci priključil dokaj pozno. "Bilo je ogromno odpovedi, sam pa sem se iz mladinske selekcije priključil šele proti koncu priprav. Tako se ne da delati, vse skupaj moraš zastaviti in uskladiti na začetku." Dodajmo še to, da se je drugi pomočnik trenerja, Tomo Mahorič, reprezentanci priključil šele po porazu s Španijo.

Na koncu boljša še Latvija
Turčija je kasneje v 3. krogu ugnala "furio", slovenski košarkarji pa so se za repasaž pomerili z Latvijo. Nora tekma se je končala po podaljšku, v katerem so bili boljši Latvijci Kasparsa Kambale, ki je na tekmi dosegel 24 točk. "Očitno smo bili prepričani, da bomo slavili. Latvijci so imeli boljšo atmosfero in tako uspeli," je še dejal Bečirovič, ki si v živo ne bo ogledal nobene tekme reprezentance na Poljskem, saj se je že v ponedeljek podal na delo v Oostende.

EP 2001, skupina A, 2. krog:
Slovenija - Turčija 71:57 (15:18, 28:31, 47:44).
Kraljević 4, Nesterović 20, Tušek 3, Milič 14, McDonald 15, Smodiš 5, Bečirovič 6, B. Udrih 4; Kutluay 19, Türkoglu 17.

Iz zgodovine: 2001: Slovenija - Turčija 71:57