Petra Vilfana je sijajno vzdušje prepričalo, da se bo odpravil na Poljsko. Foto: MMC RTV SLO
Petra Vilfana je sijajno vzdušje prepričalo, da se bo odpravil na Poljsko. Foto: MMC RTV SLO
Matjaž Smodiš
Matjaž Smodiš je okusil nekaj minut na parketu. Foto: MMC RTV SLO
Jure Zdovc
Juretu Zdovcu za zdaj vse teče po maslu. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski košarkarji za čisto desetko

Po Vilfanovem mnenju je bil eden izmed ključnih delov že na samem uvodu: "Boljšega začetka si sploh nismo mogli zamisliti. Prvi zadeti meti so nam dali prepotrebno 'dozo' samozavesti za nadaljevanje igre v napadu, to pa je bila tudi dodatna motivacija za igro v obrambi. Ta je bila na vrhunski ravni. Take v pripravljalnih tekmah še nismo igrali. Poseben vtis pa je name naredil napad. Ko je imel eden izmed naših žogo v rokah ali jo je vodil, drugi niso bili pri miru, ampak so se ves čas gibali in utrujali srbske košarkarje. S tem so preprečili, da bi se njihova obramba osredotočila na enega košarkarja. Tako smo videli izjemne prodore Dragiča in veliko čistih metov Lakoviča ter Nachbarja. Prvič do zdaj smo imeli tako zunanjo kot notranjo igro, kar me je še posebej navdušilo."

Scariolo bo moral razmišljati tudi o Smodišu
"Super se mi je zdela tudi poteza s Smodišem, ki ga je Zdovc poslal v igro, čeprav so v našem taboru zatrjevali, da bo pripravljen šele za drugi del. S tem je priskutil noč španskemu selektorju, ki bo zdaj v taktičnih zamislih moral upoštevati dejstvo, da igra tudi Smodiš. Po drugi strani pa nisem prepričan, da bo Smodiš v sredo sploh igral," pravi Vilfan.

Zdovc povlekel prave poteze
"Posebej bi pohvalil Jureta Zdovca, ki je odlično pripravil in vodil ekipo. Pravočasno se je odzval na vsako potezo Ivkovića. Tudi ko so se Srbi približali z -18 na -14, je pametno vzel minuto odmora in zaustavil njihov morebitni nalet," je o vodenju tekme povedal Vilfan.

Tekma proti Španiji ni ključna
Lahko v sredo pade Španija? "Na tem EP-ju bo veliko presenečenj. Lahko zmagamo, lahko izgubimo. Poraz ne bi bil nič takega. Na tem prvenstvu sta ključni dve tekmi. Prvo proti Srbiji smo dobili, druga pa je tista četrtfinalna, za katero sem prepričan, da jo bomo igrali. Znova poudarjam, da morebitni poraz proti Španiji ne bi bil tragičen. Zelo malo prvakov je zmagovalo od začetka do konca."

Bo tudi Peter Vilfan odšel na Poljsko? "Najprej sem rekel, da ne, zdaj pa me je potegnilo, ko sem videl vse tiste navijače v dvorani in središču Varšave. Verjetno bom prišel na četrtfinale, če ne pa zagotovo na polfinale."

Slovenski košarkarji za čisto desetko