Esad Babačić je med evropskim prvenstvom gostujoči kolumnist MMC-ja. Foto: MMC RTV SLO
Esad Babačić je med evropskim prvenstvom gostujoči kolumnist MMC-ja. Foto: MMC RTV SLO

Zgodilo se je tisto, česar smo se najbolj bali, a to nam ne daje pravice, da zdaj udrihamo po dolgem in počez. Tudi sam sem marsikdaj bolj zadržan, ko gre za seciranje igre ali posameznikov, ker se zavedam, koliko spodbude potrebujejo, še posebej mlajši del ekipe. Če nič drugega, je ta poraz prišel dovolj zgodaj, skoraj bi si upal trditi, da v pravem trenutku. In nismo izgubili zato, ker bi Hrvatje briljirali, prej bi dejal, da so zgolj vzeli ponujeno. Naši so doživeli manjši padec v ritmu igre, in to se je pač poznalo.

Svoje je dodal tudi selektor Jasmin Repeša, ki je s svojimi sprehodi po igrišču znerviral del občinstva in posledično morda tudi nekatere na naši klopi. Dejstvo je, da so se mnogi v dvorani namesto z navijanjem za naše začeli ukvarjati s početjem hrvaškega stratega, kar je bil morda tudi del načrta. Nekaj podobnega bi lahko veljalo za Aleksandra Petrovića, ki se je na tekmi med Bosno in Hercegovino in Makedonijo "trudil", da bi dobil dve tehnični. Obstajajo različni načini, kako obrniti tok dogajanja na parketu v svoj prid in tega se prekaljeni strategi, ki so bili za nameček tudi sami del velikih ekip na igrišču, še kako zavedajo. A pustimo te zgodbe za kdaj drugič, ko bo v zraku manj napetosti.

Povsem jasno je bilo, da se bodo obrambe še posebej osredotočile na izjemnega Gorana Dragića, in tako je tudi bilo. Najlažje je pametovati in jokati, da nimamo "šuterjev", ki bi razbili cono, proti kateri se tradicionalno mučimo. Dejstvo je, da je vsaka tekma zgodba zase, tudi kar zadeva met, ki steče ali pa ne. Je pa tudi res, da bo z vsako tekmo manj neznank in potrebne bodo dodatne rešitve iz zagatnih položajev.

Bistvo je, da ohranimo visok naboj, s kakršnim vstopamo v vsako tekmo, in zmage se bodo vrnile. Rotacija z veliko igralci je tisto, kar nas žene naprej, in tako bo ostalo. Navsezadnje je energija tista, ki bo odločala o tekmah, kakršna je bila včerajšnja, energija in angažma posameznikov. Zato je treba ohranjati pozitivno vzdušje, tako na parketu kot okrog njega. Naši ne smejo dobiti občutka, da so v vsem skupaj sami. Četrtfinale je še daleč.