Esad Babačić. Foto: MMC RTV SLO
Esad Babačić. Foto: MMC RTV SLO

Slednje pa, kot vemo, ni dovolj, še posebej če ne zmaguješ, kadar je treba. Sporočilo je jasno: bodi preračunljiv, ker boš le tako ostal v igri. S tem seveda ne želim povedati, da nekateri kalkulirajo in igrajo "na polno" le takrat, ko je potrebno. Čeprav bomo kakšno rekli tudi na to temo. Ekipa Bosne in Hercegovine, ki je dosegla tri zaporedne zmage v skupini, za katero se bo izkazalo, da je bila najmočnejša, je morala domov - takoj po gladki zmagi nad veliko Litvo. Za nameček je ta ista Litva precej lahko opravila s Francozi, ki veljajo za ene glavnih favoritov. No, so veljali do zdaj.

Nočem trditi, da je to nepošteno, vendar si nekdo, ki je imel v šahu Kleizo in druščino, resnično zasluži vsaj drugi krog, če ne še kaj več. Sistem tekmovanja, ki dovoljuje takšne anomalije, gotovo ne more biti pravi. A tako pač je in FIBA je tista, ki mora razmisliti o svoji dvoličnosti, s katero bo tudi v prihodnje hote ali nehote nanesla škodo marsikateri izmed reprezentanc. Če se ne motim, smo imeli podoben absurd dve prvenstvi nazaj, ko so bili Francozi z osmimi zmagami in enim samim porazom na koncu peti.

Zdaj pa nazaj k preračunljivosti, brez katere ni preživetja na tako dolgem turnirju. Kdor ne želi pasti na najpomembnejših tekmah, preprosto mora nameniti počitek svojim glavnim igralcem, ker brez tega, kot kaže, ne gre več. To pa še ne pomeni, da lahko razprodaja točke, ugled in čast ekipe. Zato gotovo ni selektorja, ki bi si privoščil nameren poraz v tekmah, ki vsaj v nečem štejejo. To, da so skrivalnice, kakršnih se lahko lotevajo posamezni trenerji, sestavni del strategije, pa je seveda nekaj drugega. A tudi za njih je na tako izenačenem tekmovanju veliko premalo manevrskega prostora.

Zato skoraj ne verjamem, da se lahko nocoj proti Italiji zgodi kakšen salomonski preobrat v načinu igranja. Kot že rečeno, je veliko pomembnejša angažiranost, ki je našim proti Španiji res ni manjkalo. In če vemo, da imajo Italijani izjemno zunanjo linijo, na kateri pretežno sloni njihova igra v napadu, je nekako logično, da bomo mi poskusili zavladati pod samimi obroči, kjer smo močnejši. Pisal sem že o Mirzi Begiću, ki je eden dolžnikov tega prvenstva, in če kdaj, potem lahko danes pričakujemo njegovo eksplozijo.