Slovenci so v osmih minutah zadnje četrtine dosegli le tri točke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenci so v osmih minutah zadnje četrtine dosegli le tri točke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

"Čestitam trenerju Jasminu Repeši in Hrvaški za zmago. Tekma proti Gruziji nam je pomagala, saj igrajo takšno obrambo kot Hrvaška. Izgubljali smo žoge, naša obramba je bila zelo slaba. Nisem zadovoljen s sodniki. Ne vem, kdo je sodnik Milojević iz Makedonije. Je država s tradicijo, tam imam veliko prijateljev, ampak zadnjih pet odločitev je bilo proti nam. Kdo je ta možak? Nisem zadovoljen."

Božidar Maljković
Goran Dragić je bil s 23 točkami prvi strelec slovenske reprezentance. Foto: Sandi Fišer

Glava je še vroča. Nekateri igralci nismo dali tega, kar bi morali. Hrvaška je zasluženo zmagala po podaljšku. Moramo se umiriti in jutri zmagati.

Jaka Blažič
Zlatorog je bil tudi tokrat šesti slovenski igralec. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
A na koncu so se veselili hrvaški navijači. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Edo Murić
Edo Murić je dosegel pet od osmih slovenskih točk v četrti četrtini. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jaka Lakovič
Jaka Lakovič v 12 minutah ni dosegel niti točke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sklonjene glave po tekmi s Hrvaško
Analiza po tekmi Slovenija - Hrvaška

Slovenija je vodila večino tekme, tudi za 13 v tretji četrtini, a so Hrvati s consko obrambo zadihali za vrat že pred zadnjimi desetimi minutami. Takrat je sledil pravi napadalni mrk. V osmih minutah so Slovenci dosegli le tri točke, vendar po zaslugi dobre obrambe v končnici vseeno imeli priložnost za zmago. Trojko je zgrešil Boštjan Nachbar in tekmo je odločal podaljšek.

V njem je nekdanji igralec Uniona Olimpije Damjan Rudež zadel dve trojki, eno je dodal igralec tekme Bojan Bogdanović (24 točk) in Hrvati so ušli na sedem točk. Slovenci so se približali na minus dva, vendar jim je zmanjkalo časa. Domen Lorbek je osem desetink pred koncem pri izidu 74:76 namenoma zgrešil prosti met, žogo je ujel Zoran Dragić, a mu je (pod prekrškom) ni uspelo spraviti skozi obroč. Pri Sloveniji je bil s 23 točkami najučinkovitejši Goran Dragić, 16 jih je dodal Lorbek, 11 pa Zoran Dragić.

To je prva zmaga Hrvaške nad Slovenijo po 18 letih.
Slovenija je imela iz igre le 31-odstotni met. Izza črte so junaki metali še slabše, 26-odstotno (8/30).
Hrvaška se kljub tretji zmagi še ni uvrstila v drugi krog. V ponedeljek se bodo za vstopnico v Stožice pomerila s Češko.
Prva četrtina (20:17)
Selektor Božidar Maljković je na začetku poslal na parket Gorana in Zorana Dragića, Jako Blažića, Jureta Balažiča ter Mirzo Begića. Na začetku je precej preglavic povzročal gibljivi Bojan Bogdanović, ki je ob Blažiču izkoriščal prednost v višini in dosegel prve štiri hrvaške točke. Vodstvo Hrvaške je bilo kratkotrajno. Na drugi strani so odgovorili brata Dragić in Begić. Po trojki Zorana Dragića je bilo v četrti minuti 12:6. Slovenija prednosti v uvodni četrtini ni več izpustila iz rok. Maljković je veliko menjal, a se to na ritmu ni poznalo. Svoje minute je spet s pridom izkoriščal Domen Lorbek, tudi Balažič. Slovenci so uspešno skakali v napadu (4) in po prvih desetih minutah vodili za tri.

Druga četrtina (21:18)
Slovenci so drugo četrtino po košu Eda Murića in trojki Lorbka odprli z delnim izidom 5:0. Ko je zelo razpoloženi Lorbek zadel še eno trojko, Boštjan Nachbar pa prosti met, je razlika narasla že na deset točk (29:19). Hrvaški selektor Jasmin Repeša se je odločil za menjavo obrambe, kar je zmedlo Slovence. Na krilih izjemnega Bogdanovića (16 točk v prvem polčasu) so Hrvati odgovorili z delnim izidom 8:0. Maljković se je odločil za minuto odmora, ki sprva ni koristila. Hrvaška je izenačila na 33:33, nato pa je neumnost storil Repeša, ki je zaradi ugovarjanja dobil tehnično napako. Naši košarkarji so jo dobro izkoristili. Goran je zadel dva prosta meta, Zoran pa je uspešno zaključil napad za 37:33. Navijače je na noge znova dvignil Zoran Dragić, ki je zaključil bilijard

pod košem in izsilil še dodatni prosti met. Razlika je narasla na šest, kakršen je bil naskok tudi ob zaključku polčasa, ko je v zadnji sekundi zadel Uroš Slokar. V prvem delu je G. Dragić dosegel 12 točk, Lorbek 10, Zoran Dragić pa devet točk in zbral pet skokov. Met ni bil blesteč: 8/21 za dve, 4/12 za tri.

Tretja četrtina (16:20)
Hrvati so dosegli prvi dve točki v drugem delu, a so naslednje minute minile povsem v znamenju junakov. Začel je Lorbek, nato pa je poletel Goran Dragić. Dosegel je pet točk zapored, dve je iz prostih metov dodal Gašper Vidmar in razlika je narasla na +13 (50:37). Ko je trojko za 57:45 zadel še Nachbar, je kazalo, da je odpor Hrvaške zlomljen, a se je zgodilo prav nasprotno. "Kockasti" so naredili delni izid 10:0 in spet prišli na samo minus dve. Težave nam je delala conska obramba, Lakovič pa ni bil primerna menjava za Gorana Dragića na položaju organizatorja igre.

Četrta četrtina (8:10)
Hrvati so s trojko Šarića povedli prvič po samem začetku tekme. Na drugi strani je vrnil Goran Dragić, a je nato ob coni sledil pravi slovenski napadalni mrk. Slovenija je ostala na treh točkah vse do zadnjih dveh minut. K sreči je bila obramba odlična, tako da Hrvati niso pobegnili. V zaključku je na prizorišče stopil Edo Murić, ki je zadel trojko za vodstvo 63:61 in nato še za 65:64. Dvajset sekund pred koncem je Ante Tomić zadel en prosti met za izenačenje na 65. V zadnjem slovenskem napadu so Hrvati najprej naredili osebno napako, vendar še niso izkoristili bonusa. Do konca so ostale še tri sekunde. Žoga je prišla do Nachbarja, ki pa je zgrešil met za tri točke.

Podaljšek (9:11)
Rudež je odprl podaljšek s trojko, ki jo je v naslednjem napadu z novo nadgradil Bogdanović. Ko je Ukić zaključil protinapad, je bilo na semaforju 66:73 za Hrvate. Lorbek je vrnil upanje s trojko, po košu Nachbarja je bilo le še 71:73. Zlatorog je onemel že v naslednjem napadu, ko je nov projektil zadel Rudež. Slovenci so nato zapravili nekaj napadov, prav tako Hrvati. Šest sekund pred koncem je položil Goran Dragić za 73:76. Takoj je sledila osebna napaka na Tomiću, ki je zgrešil oba prosta meta. Na drugi strani je bil osem desetink pred zadnjo sireno storjen prekršek nad Lorbkom. Zadel je prosti met, drugega pa namenoma zgrešil. Žogo je ujel Zoran Dragić, vendar so ga Hrvati porinili v avt. Sodniška piščalka je ostala nema, razburjenje na slovenski klopi pa veliko.

Danes so se sicer merili na vseh štirih prizoriščih. Presenečenje dneva je pripravila Italija, ki je pred polno dvorano v Kopru z 81:72 odpravila ene glavnih favoritov za naslov Grke. Več TUKAJ.

SLOVENIJA - HRVAŠKA                  
* 74:76 (20:17, 21:18, 16:20, 8:10)
           * - po podaljšku          
G. Dragić   23     Bogdanović   24   
Lorbek      16     Tomić        11   
Z. Dragić   11     Ukić         10   
Murić        7     Rudež         8   

Nachbar      6     Žorić         8   
Vidmar       4     Simon         6   
Begić        3     Markota       4   
Slokar       2     Šarić         3   
Balažič      2     Draper        2   
                                     
Met za 2 točki: 15/43; 19/50         
Met za 3 točke:  8/30; 7/21          
   Prosti meti: 20/28; 17/25         
         Skoki:    53; 50
Lestvica:
ŠPANIJA             4  3 1  +76  7
SLOVENIJA           4  3 1  +13  7
HRVAŠKA             4  3 1  -21  7
----------------------------------
ČEŠKA               4  2 2   -6  6
GRUZIJA             4  1 3   -4  5
POLJSKA             4  0 4  -58  4

"Čestitam trenerju Jasminu Repeši in Hrvaški za zmago. Tekma proti Gruziji nam je pomagala, saj igrajo takšno obrambo kot Hrvaška. Izgubljali smo žoge, naša obramba je bila zelo slaba. Nisem zadovoljen s sodniki. Ne vem, kdo je sodnik Milojević iz Makedonije. Je država s tradicijo, tam imam veliko prijateljev, ampak zadnjih pet odločitev je bilo proti nam. Kdo je ta možak? Nisem zadovoljen."

Božidar Maljković

Glava je še vroča. Nekateri igralci nismo dali tega, kar bi morali. Hrvaška je zasluženo zmagala po podaljšku. Moramo se umiriti in jutri zmagati.

Jaka Blažič
Sklonjene glave po tekmi s Hrvaško
Analiza po tekmi Slovenija - Hrvaška