Goran Jagodnik ostaja optimist in verjame v zmago Slovenije nad Francijo. Foto: MMC RTV SLO
Goran Jagodnik ostaja optimist in verjame v zmago Slovenije nad Francijo. Foto: MMC RTV SLO

Vedno je skok pomemben. Tu mi kraljujemo. Proti Grčiji in proti Italiji smo zmagali prav zaradi skoka. Po drugi strani pa moramo igrato svojo obrambo, kajti če bomo igrali počasi pet na pet, so Francozi v prednosti.

Tony Parker
Jagodnik o Tonyju Parkerju: "Bolj ali manj je vedno eden glavnih košarkarjev. Tudi v Ligi NBA, kjer igrajo precej boljši košarkarji kot na tem prvenstvu, ga ne more nihče ustaviti. Enostavno mu moramo znižati odstotek metov. On bo svojo kvoto metov izpolnil, vprašanje je le, koliko jih bo zadel." Foto: EPA
Francozi sila neugoden nasprotnik
Slovenci dokazali, da znajo ustaviti zveneča imena
Francozi za zdaj še niso blesteli

"Jagoda" je bil član ekipe, ki je na evropskem prvenstvu nazadnje igrala s Francozi. 9. septembra 2007 se je Slovenija s Francijo pomerila v Alicanteju in tesno zmagala s 67:66. Jagodnik je k zmagi prispeval 12 točk, najboljša slovenska strelca sta bila tedaj Matjaž Smodiš in Domen Lorbek.

Tony Parker je takrat sicer zbral 25 točk in je bil z naskokom najučinkovitejši igralec na tekmi, a v končnici je, ko bi lahko z obema zadetima prostima metoma izid poravnal, enega zgrešil, tako da so se veličastne zmage veselili varovanci Aleša Pipana.

"Jagoda" verjame v slovensko zmago
Na letošnjem evropskem prvenstvu Francozi ne blestijo, pravzaprav še niso pokazali izrazito dobre predstave, zato se mnogi bojijo, da so formo tempirali na izločilne boje. Za mnenje o tekmi smo v Stožicah povprašali nekdanjega reprezentanta Gorana Jagodnika, ki je optimist in verjame v napredovanje Slovenije, zaradi kakovosti reprezentanc na letošnjem evropskem prvenstvu pa si ne upa napovedati končnega zmagovalca.

Slovenija igra bolje od Francozov
"Moramo biti optimisti. Dokazali smo, da lahko igramo z vsakim, ne le s Francozi. Po tistem, kar sem videl do zdaj, igramo dosti bolje kot Francozi. Navijači v Stožicah bodo naš šesti igralec. Težko bo, ker ima Francija nekaj vrhunskih igralcev, ki so navajeni igrati pod pritiskom, a mi igramo doma. Vse je odprto in verjamem, da bomo naredili korak več," je prepričan Jagodnik, ki meni, da bo eden odločilnih dejavnikov na tekmi skok. "Skok je vedno pomemben. Tu mi kraljujemo. Proti Grčiji in proti Italiji smo zmagali prav zaradi skoka. Po drugi strani pa moramo igrato svojo obrambo, kajti če bomo igrali počasi pet na pet, so Francozi v prednosti. Naša igra je: dobra obramba, hiter protinapad in dober skok. Upam, da bomo imeli dober odstotek zadetih metov za tri točke," je dodal 39-letnik.

Tony se mora za vsak met potruditi
Parker bo nedvomno ogromen zalogaj za slovenske branilce, zlasti za Nebojšo Joksimovića in Gorana Dragića, ki 31-letnega organizatorja igre zelo dobro pozna z obračunov v Ligi NBA. Je košarkarja, tipa Tony Parker, sploh mogoče ustaviti, ko se mu 'odpre'? "Recepta ni našel še nihče. Bolj ali manj je vedno eden glavnih košarkarjev. Tudi v Ligi NBA, kjer igrajo precej boljši košarkarji kot na tem prvenstvu, ga ne more nihče ustaviti. Enostavno mu moramo znižati odstotek metov. On bo svojo kvoto metov izpolnil, vprašanje je le, koliko jih bo zadel. Igralci ga morajo utruditi, za vsak met se mora potruditi. 'Vročega' igralca je najbolje ustaviti s tem, da ga pokriješ, ko nima žoge. Ne dovoliš mu, da sprejme žogo, čeprav je to težko, ker je Parker organizator igre. Čim bolj je treba pritiskati, pa naj potem nekdo drug vrže na koš. Tu moraš tvegati, s 'pick & rolli' ga prisiliš, da odda žogo," je povedal Koprčan.

Francozi (za zdaj) ne igrajo vrhunsko
Seveda Parker ni edini nevarni košarkar sicer izjemne francoske reprezentance. Goran Dragić in selektor Božidar Maljković sta na torkovi novinarski konferenci v ljubljanskem hotelu Cubo poudarila, da bodo morali Slovenci ustaviti predvsem Parkerjeve soigralce, tako da tudi njegovih 35 točk potemtakem ne bi bilo usodnih. "Nicolas Batum je eden glavnih igralcev, čeprav na tem turnirju ni pokazal še vsega, kar zna. Upam, da bo tako tudi ostalo, čeprav so to igralci, ki so navajeni igrati pod hudim pritiskom. V teh osmih tekmah niti enkrat niso igrali vrhunsko, tako da ne vem, kaj pričakovati. Imajo košarkarje, ki lahko tekmo s Slovenci odigrajo vrhunsko in res upam, da jim to ne bo uspelo," je dodal Jagodnik, ki si je sicer želel, da bi Slovenija v četrtfinalu dobila Ukrajino.

Se lahko Slovenija uvrsti v veliki finale, ki bo odigran to nedeljo? "Moramo vedeti, da gre zmagovalec na Španijo ali Srbijo, ki sta tudi vrhunski ekipi. Težko je napovedovati, vse je mogoče. Še najmanj možnosti za napredovanje bi tu dal Ukrajini in Italiji. Druge reprezentance pa vse lahko pridejo do konca. Toda navijamo za Slovenijo in moramo biti optimisti," je sklenil.

Vedno je skok pomemben. Tu mi kraljujemo. Proti Grčiji in proti Italiji smo zmagali prav zaradi skoka. Po drugi strani pa moramo igrato svojo obrambo, kajti če bomo igrali počasi pet na pet, so Francozi v prednosti.

Francozi sila neugoden nasprotnik
Slovenci dokazali, da znajo ustaviti zveneča imena
Francozi za zdaj še niso blesteli