Vedno borbeni Jaka Lakovič je bil med najbolj zasluženimi za prav vse največje uspehe slovenske reprezentance. Foto: KZS
Vedno borbeni Jaka Lakovič je bil med najbolj zasluženimi za prav vse največje uspehe slovenske reprezentance. Foto: KZS
Za Lakoviča bo velika čast, da bo Slovenijo kot kapetan vodil na domačem Eurobasketu. To vlogo si med vsemi reprezentanti brez konkurence daleč najbolj zasluži. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jaka Lakovič
Eden izmed najbolj legendarnih trenutkov slovenske reprezentance je nedvomno trojka Lakoviča v zadnji sekundi za zmago nad Italijo v skupinskem delu Eurobasketa 2007, ki ga je gostila Španija. Slovenija je tedaj igrala v Alicanteju. Foto: EPA
Jaka Lakovič
Lakovič, ki bo poleti dopolnil 35 let, je nastopil s Slovenijo na šestih evropskih in dvema svetovnima prvenstvoma. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jaka Lakovič, Luka Rupnik
Lakovič je prepričan, da morajo tudi mladi dobiti priložnost v izbrani vrsti, saj le tako lahko pridobijo izkušnje in lahko zamenjajo starejše igralce. Jaka je pravi mentor Luki Rupniku, ki ima kapetana že dalj časa za vzor. Organizatorja igre sta bila oba v izbrani vrsti na zadnjem Eurobasketu v Litvi. Foto: Vladimir Nikolič
Union Olimpija - Barcelona
Lakovič je v bogati karieri že stopil na vrh Evrope. Leta 2010 je postal z Barcelono klubski prvak stare celine. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Beno Udrih, Jaka Lakovič
Slovenija ima odlične organizatorje igre. Na sliki je Lakovič z Benom Udrihom na pripravah za SP 2010, kjer pa Beno ni igral. Skupaj sta nastopila le na EP-ju v Turčiji in SP-ju na Japonskem. V primeru prihoda Bena in z Goranom Dragiće ter Lakovičem bo imela Slovenija zagotovo najboljše "playe" na prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO

34-letni sijajni organizator igre je po neuspeli epizodi pri Galatasarayju v drugi polovici sezone le našel pravo sredino. Prvič se je preizkusil na Apeninskem polotoku in se v Avellinu fantastično znašel. Klub je izkušeni Ljubljančan z zadnjega mesta popeljal do desetega po rednem delu. Septembra nekdanjega košarkarja Slovana, Krke, Panathinaikosa in Barcelone čaka že sedmi nastop na evropskem prvenstvu.

V izbrani vrsti je Lakovič debitiral na Eurobasketu v Turčiji leta 2001, od tedaj pa ni izpustil nobenega velikega tekmovanja. Tudi letos bo ljubljenec slovenskih navijačev pomemben člen vrste Božidarja Maljkovića. Jaka je pred prvenstvom prepričan, da Slovenija lahko poseže po visokih mestih. V intervjuju za MMC je razkril, da je že začel priprave za novo sezono, vse z namenom, da izbrana vrsta v Celju in pozneje v Ljubljani ponovi igre, kakršne je, recimo, prikazala na Poljskem, kjer je pod taktirko Jureta Zdovca in z odličnim Lakovičem prišla do četrtega mesta.


Za vami je sezona, ki se je začela neposrečeno v Carigradu, nato pa je sledil velik vzpon v Avellinu. Kako ste vi videli vse skupaj?
Za mano je kar nenavadna sezona. Začela se je slabo, saj je trener v Galatasarayju naredil ekipo, v kateri me ni videl. Nisem bil v tem sistemu, ostal pa sem z veljavno pogodbo. Imeli smo težave z reševanjem tega problema, kar nam je uspelo v drugem delu sezone. V Avellinu sem pa zelo dobro odigral. Iz zadnjega mesta smo se vmešali v boj za končnico. Bilo je zelo pozitivno.

Ste zadovoljni z nivojem vaše igre v drugi polovici sezone?
Sem. Šlo mi je od rok in dobro sem sodeloval s trenerjem. S tem drugim delom sezone sem res lahko zadovoljen.

Omenili ste, da je Avellino po vašem prihodu začel igrati veliko bolje. Kaj je bilo narobe v moštvu pred tem, da je nanizalo toliko porazov?
Predvsem ni bilo prave organizacije v ekipi na igrišču. Ni bilo nekega vodje, ki bi vse to povezal. V drugem delu so pripeljali okrepitve. Poleg mene je prišel, recimo, tudi Ivanov in smo zgodbo obrnili. Imeli smo pravo kemijo na igrišču in tudi izven. Vse skupaj se je poklopilo in res smo dobro igrali.

Po odhodu v tujino ste bili zdaj najbližje domu. Kako ste se znašli v Italiji?
V Italiji sem se dobro znašel, kar tudi ni tako težko. V Italiji je vse, kar si želiš, od odlične hrane, tudi standard življenja je visok in ni bilo nobenega problema.

Ste Avellino izbrali tudi zaradi Eurobasketa, ker ste vedeli, da boste tu veliko igrali?
Mogoče tudi zaradi tega, a glavni razlog vseeno ni bil to. Košarko igram, ker jo imam rad in sedeti mi ni bil nikakšren cilj. Cilj je bil, da igram in spet uživam v košarki. To je bil glavni razlog.

Ali zdaj, ko se je sezona končala, pa misli že bolj pogosto uidejo k Eurobasketu?
Če po pravici povem, niti ne. Kdaj pa kdaj že, ampak v večini pa ne. Igralci smo profesionalci in toliko let že igramo v vrhunskih klubih ter smo natrenirani, da razmišljamo le na naslednjo tekmo in nasleden dan. To imam že v krvi in razmišljam le, kako se bom najbolje regeneriral in spočil. Šele potem razmišljam o pripravah in tekmah.

Ste z drugimi reprezentanti med sezono v rednih stikih?
Smo v stikih. Recimo v Carigradu sem bil kar veliko v stiku z Vidmarjem, v stikih sem bil tudi z obema Dragićema, med sezono, ko sem prišel v Slovenijo sem nekaj treningov opravil s Krko in sem bil tako v stiku s Smodišem, Murićem in tudi Klobučarjem. V bistvu smo bili z vsemi po malo v stiku.

Za vami je že šest evropskih prvenstev. Na katero vas morda vežejo najlepši spomini?
Rekel bi, da na evropski prvenstvi v Beogradu in na Poljskem.

Torej, če se združi beograjska atmosfera in igre s Poljske, pridemo do želenega vrhunskega rezultata?
To je dobro vprašanje. Mislim, da če združimo to, bo zlata. Če bi se vse skupaj to poklopili… Vemo, da vzdušje na tribunah se bo, na nas pa je, da ponovimo podobne igre, kot smo jih prikazali na Poljskem. Mislim, da bi bilo to zagotovo dovolj za medaljo.

Na širšem spisku so tudi nekateri, ki jih ni bilo zraven ob zadnjih akcijah in so morda nekoliko bolj izkušeni. Se strinjate, da mora v ekipi na teh turnirskih tekmovanjih biti kar nekaj izkušenih košarkarjev, ki vedo, kako se osvaja lovorike in kako priti do vrhunskega izida?
Seveda. Strinjam se, da morajo igrati najboljši igralci v tem trenutku. Čim bolj izkušeni, tem bolje. Vedeti pa moramo, da mora reprezentanca delati tudi na mladih. Ni daleč čas, ko bodo morali mladi prevzeti breme, in mislim, da je pravilno, da morajo tudi mladi, ki se počasi učijo, pridobiti izkušnje z evropskih prvenstev. Kmalu bodo morali prevzeti ogromno bremena. Mislim, da je mešanica izkušenih in mladih še najboljša formula.

Kaj vas zdaj po koncu sezone najprej čaka? Bo dopust pred začetkom priprav za novo in Eurobasket dolg?
Imel sem približno dva tedna popolnega dopusta. Prejšnji konec tedna sem že začel neke testi s svojim kondicijskim trenerjem. Začel sem tudi program, ki ga bom opravil do začetka julija. Ta program sestoji iz vzdrževanja telesne priprave, recimo do 60 odstotkov pripravljenosti. Julija se bom znova pridružil trenerju in do priprav je cilj, da se dobro fizično pripravim in začnem priprave na nekje 80 odstotkih moje pripravljenosti. Z začetkom reprezentančnih priprav pa do septembra pa pridem potem do polne pripravljenosti.

Za vami je bogata kariera s številnimi lovorikami. Bo eden izmed vrhuncev vaše šprotne poti tudi biti kapetan reprezentance na domačem prvenstvu?
Seveda. To je enkrat ena. Imeti evropsko prvenstvo v Sloveniji pred našimi zvestimi navijači in biti še kapetan reprezentnace je ena največjih časti, ki lahko doleti igralca v karieri. Sem zelo ponosen na to. Če bomo pa to kronali še z dobrim rezultatom, pa bo še toliko lepše.